Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 oct 2008 - Anul XIII, nr. 233 (3914)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Medical

Hipotiroidia şi sarcina

Pentru că foarte multe paciente m-au întrebat dacă tratamentul cu Euthyrox poate fi continuat în timpul sarcinii mi s-a părut necesară o clarificare a acestui subiect. În consecinţă voi răspunde mai jos celor mai frecvente nelămuriri întâlnite în practica mea medicală referitoare la femeile însărcinate.

 

Ce ar trebui să ştie femeile care se pregătesc pentru a avea un copil sau sunt deja gravide?

În primul rând ar trebui să cunoască importanţa hormonilor tiroidieni în dezvoltarea normală a bebeluşului. Studiile clinice şi experienţele pe animale au demonstrat rolul crucial al hormonilor tiroidieni în dezvoltarea şi maturizarea organismului, dar mai ales a creierului. Tiroida fătului începe să producă proprii hormoni tiroidieni abia din săptămâna 10-12, ceea ce înseamnă că în primul trimestru, necesarul de hormoni tiroidieni al bebeluşului este acoperit aproape în exclusivitate de către mamă. Din trimestrul al doilea începe şi tiroida fătului să sintetizeze proprii hormoni tiroidieni, insuficient însă până în trimestrul trei, astfel că mama continuă să asigure concentraţiile necesare. În concluzie, în primele două trimestre de sarcină fătul este dependent de hormonii tiroidieni ai mamei, fie că sunt secretaţi de tiroida proprie, fie că sunt de origine exogenă (furnizaţi de medicamente: Euthyrox, Lthyroxina, Novothyral)

 

Deci, toate femeile însărcinate care acuză oboseală marcată, edeme ale pleoapelor, încetinirea tranzitului intestinal (constipaţie), tulburări de concentrare ar trebui să-şi facă teste tiroidiene?

Obligatoriu! Mai mult decât atât există ţări în care toate femeile însărcinate sunt evaluate din punct de vedere tiroidian în primul trimestru de sarcină. Această atitudine este justificată de hipotiroidiile moderate care pot trece neobservate din punct de vedere clinic atât de pacientă cât şi de medic. Impactul însă pe dezvoltarea neurologică a bebeluşului este la fel de important. Pentru că suntem o ţară care probabil nu-şi permite acest tip de screening, este necesar ca toate femeile cu guşă, cu istoric familial de afecţiune tiroidiană sau afecţiuni autoimune, cunoscute cu anticorpi antitiroidieni pozitivi să-şi efectueze testări hormonale (TSH si FT4) încă de la primul test pozitiv de sarcină.

 

Dacă aceste evaluări decelează scăderi ale funcţiei tiroidiene, care este pasul următor?

Începerea cât mai rapidă a tratamentului cu thyroxină sub supraveghere endocrinologică. Se pare că începerea tratamentului chiar şi în trimestrul doi de sarcină poate împiedica afectarea neurologică a fătului.

 

Nu este un tratament dăunător pentru făt? În timpul sarcinii medicamentele sunt uneori întrerupte.

Nu şi acesta. Femeile diagnosticate anterior sarcinii cu hipotiroidie, aflate pe un tratament cu hormoni tiroidieni în nici într-un caz nu vor trebui să întrerupa medicaţia. Mai mult decât atât, deseori este necesară o creştere a dozelor sub supraveghere medicală. Aceeaşi atitudine este valabilă şi pe parcursul alăptatului.

 

Puteţi detalia mai pe larg care sunt consecinţele hipotiroidiei materne asupra bebeluşului?

Hipotiroidia maternă se asociază frecvent cu un grad de retard mental al copilului, direct proporţional cu nivelul deficitului din timpul sarcinii. Studiile arată că aceşti copii pot pierde aproximativ 7-8 puncte de IQ. Procentul copiilor cu IQ mai mic de 85 este semnificativ mai mare (19%) printre copii ai caror mame au suferit de hipotiroidie în cursul sarcinii faţă de grupul de control (5%)

În concluzie, chiar din momentul în care o femeie decide că doreşte o sarcină, ar fi bine să exploreze funcţia tiroidiană, astfel încât dacă e necesar, tratamentul să fie început cât mai precoce. Cu atât mai mult cu cât nu rareori problemele tiroidiene şi în special cele autoimune pot întârzia momentul mult aşteptat prin disfuncţie ovulatorie.

 

Dacă analizele tiroidiene identifică un exces de hormoni tiroidieni, tratamentul mai este necesar?

Decizia terapeutică în această situaţie este mai dificilă pentru că tratamentul de blocare a sintezei tiroidiene se însoţeşte de o serie de efecte adverse. Vor trebui foarte bine cântărite riscurile şi beneficiile. Mai mult decât atât există posibilitatea ca şi bebeluşul să facă acelaşi tip de hipertiroidie, cu mărirea în dimensiuni a tiroidei. În concluzie, hipertiroidiile la femeile însărcinate trebuiesc foarte bine controlate şi urmărite. Atunci când o femeie se ştie cu HIPERTIROIDIE şi este în tratament, de preferat ar fi să amâne o eventuală sarcină până la obţinerea controlului terapeutic.

Claudia Miron
Medic specialist endocrinolog
Adresa de email miron.claudia@yahoo.com
Telefon: 0729.290.930; 0742.007.975

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hipotiroidia şi sarcina.
 Vizualizări articol: 5475 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hipotiroidia şi sarcina0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei