Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 iul 2008 - Anul XIII, nr. 162 (3843)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Winkler: Cea mai valoroasă parte a forţei de muncă din România lucrează în străinătate

Duminică, 13 Iulie 2008 (15:48:39)

Europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler, a declarat, sâmbătă, la Băile Tuşnad, că cea mai valoroasă parte a forţei de muncă din România alege să lucreze în străinătate, statisticile oficiale indicând că 1,8 milioane de români muncesc peste hotare, deficitul fiind estimat la o sută de mii de persoane.
  Europarlamentarul Iuliu Winkler, prezent la tabăra de vară "Tineretul şi Uniunea Europeană" de la Băile Tuşnad, a avertizat, sâmbătă, în timpul dezbaterii cu tema "România în UE. Oportunităţi pentru tineri în UE", că România este, la ora actuală, o ţară exportatoare de forţă de muncă, Guvernul, instituţiile statului, clasa politică fiind răspunzătoare pentru "oprirea deficitului de capital uman" care, după cum arată tendinţele, "se va adânci în următorii ani", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Mobilitatea forţei de muncă reprezintă o oportunitate pentru tineri. Azi, tinerii au posibilitatea de a studia, de a se prefecţiona profesional şi de a munci în oricare dintre statele membre ale Uniunii Europene (UE). În acelaşi timp, apare problema emigraţiei şi a faptului că cea mai valoroasă parte a forţei de muncă din România alege să lucreze în străinătate", a afirmat Winkler, citând un comunicat de presă remis, duminică, presei.

Potrivit lui Iuliu Winkler, Guvernul, instituţiile statului, partidele trebuie să găsească soluţii pentru a-i determina pe tineri, în mod special, să aleagă să muncească în România, subliniind faptul că România trebuie să devină o ţară importatoare de locuri de muncă cu valoare adăugată mare.

El a afirmat că statisticile oficiale indică faptul că 1,8 milioane de români muncesc peste hotare, dar, în opinia sa, cifra depăşeşte cu mult două milioane.

Iuliu Winkler a mai declarat că emigraţia forţei de muncă afectează şi comunitatea maghiară, în cazul căreia, din 1,5 milioane de maghiari din România, aproximativ 10 la sută ar lucra peste hotare.

Conform europarlamentarului, deficitul de forţă de muncă este estimat la 100.000 de persoane.

"În opinia mea, în doi sau trei ani, deficitul va depăşi 500.000 de persoane şi nu este vorba doar de locuri de muncă de calificare joasă sau medie, cum ar fi cele din domeniul construcţiilor sau similare, ci de locuri de muncă din domenii precum IT, consultanţă economică sau juridică, management. Este nevoie de măsuri concrete care să facă din nou România atractivă pe piaţa europeană a muncii", a subliniat Iuliu Winkler.

La dezbaterea "România în UE. Oportunităţi pentru tineri în UE" au luat parte europarlamentarii Monica Iacob-Ridzi (PDL, PPE-DE) - preşedintele Organizaţiei de Tineret a PDL, Titus Corlăţean (PSD, PSE) - secretar general al PSD, Magor Csibi (PNL, ALDE) - vicepreşedinte al TNL, precum şi Sogor Csaba (UDMR, PPE-DE).

Cea de-a cincea ediţie a taberei de vară a UDMR, cu tema "Tineretul şi Uniunea Europeană", a început, marţi, la Băile Tuşnad, judeţul Harghita, manifestarea la care şi-au anunţat participarea circa 400 de tineri din România şi Ungaria urmând să se încheie duminică.

Tabăra de vară "Tineretul şi Uniunea Europeană" este organizată de Conferinţa Tineretului Maghiar din România, de prezidiul executiv al UDMR şi de Universitatea Sapientia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Winkler: Cea mai valoroasă parte a forţei de muncă din România lucrează în străinătate.
 Vizualizări articol: 483 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winkler: Cea mai valoroasă parte a forţei de muncă din România lucrează în străinătate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei