Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 iul 2008 - Anul XIII, nr. 160 (3841)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

SAR cere ministrului Educaţiei o dezbatere publică pentru rezolvarea problemelor de la bacalaureat

Joi, 10 Iulie 2008 (17:48:10)

Societatea Academică din România (SAR) solicită ministrului Educaţiei, Cristian Adomniţei, în numele Coaliţiei pentru Universităţi Curate, să organizeze o dezbatere publică cu actorii din sistem, partenerii sociali şi organizaţiile independente, pentru rezolvarea problemelor de la bacalaureat.
  SAR consideră că organizarea unei dezbateri deschise pe tema examenului de bacalaureat din acest ar fi necesară pentru a stabili cauzele disfuncţiilor semnalate la sesiunea tocmai încheiată şi pentru a identifica, împreună, posibile soluţii.

"Asistăm zilele acestea la un scandal major în sistemul public de educaţie, legat de posibila fraudare, pe scară largă, a examenului de bacalaureat. Sancţiunile punctuale şi anchetele procuraturii pot face lumină doar într-un mic număr din cazurile despre care opinia publică a aflat. Dincolo de acestea, societatea românească trebuie să discute acum deschis, fără teamă şi false orgolii, ce este de făcut pentru a îndrepta lucrurile", se arată într-un comunicat de joi al SAR.

SAR consideră că educaţia, ca şi alte sectoare, tolerează în prezent o mare divergenţă între regulile puse pe hârtie şi ceea ce se întâmplă în practică, între obiectivele trasate prin politici naţionale şi impactul social real al acestora.

"Scorurile PISA ne plasează la coada clasamentului UE în ce priveşte abilităţile elevului mediu de 15 ani la citire, matematică şi ştiinţe, în vreme ce noi continuăm să ne mândrim cu o mână de olimpici. Este momentul să nu mai ascundem problemele sub preş şi să stopăm presiunea socială formidabilă pentru a da tuturor acestor tineri diplome de bacalaureat nemeritate, pentru că nu aceasta este calea pentru a atinge ţintele Agendei Lisabona şi de a face România mai competitivă", consideră reprezentanţii SAR.

Totodată, SAR crede că există semne că asemenea episoade se repetă an după an, şi numai întâmplarea face ca acum lucrurile să fie făcute publice mai mult decât în alţi ani.

"Considerăm că ne confruntăm cu o boală cronică. Orice metodă de examinare ar fi folosită la bacalaureat – cea actuală, cu subiecte standard publicate în avans, sau cea veche, cu subiecte stabilite şi evaluate local – problemele rămân, pentru că ele au rădăcini adânci, atât în interiorul sistemului de educaţie, cât şi în afara lui", se mai arată în comunicat.

SAR consideră că oricât de mult ar creşte finanţarea învăţământului, în valoare absolută sau ca procent din PIB, fondurile suplimentare nu vor rezolva problemele existente dacă regulile din sistem creează stimulente pentru fraudare.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului SAR cere ministrului Educaţiei o dezbatere publică pentru rezolvarea problemelor de la bacalaureat.
 Vizualizări articol: 487 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SAR cere ministrului Educaţiei o dezbatere publică pentru rezolvarea problemelor de la bacalaureat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Daca nu esti cu ei...dispari trimis de
(11 iul 2008, 13:37:09
Capii Inspectoratelor scolare sunt vinovati de fraudarea examenelor. Daca esti om corect (vorbesc din punctul de vedere al profesorilor), automat esti exclus din comisiile de bacalaureat si nu mai ai posibilitatea sa castigi nici cei 50 de lei amarati pe zi. Presedintii comisiilor de bacalaureat dau "tonul", cu complicitateadiretorilor de scoli. Profesorii supraveghetori nu fac altceva decat se comformeaza celor "de sus". Ei sunt doar umiliti cu 2 lei, pe cand grosul ajunge la cei de sus. Mi-ar placea sa se initieze o dezbatre piblica, unde fiecare sa vina cu argumente si dovezi...dar sa fie si aparat apoi de abuzurile care se comit asupra lui ca a indraznit sa "ciripeasca". Oricum....sistemul actual e mult mai opresiv decat cel trecut. Este parerea mea, pe care o sustin, o pot dovedi...dar nu am cui.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei