Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 iul 2008 - Anul XIII, nr. 160 (3841)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Interesul banului

Taximetriştilor suceveni puţin le pasă de lege

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Taximetriştii suceveni aplică legea doar când e în favoarea lor. În urmă cu trei luni, la insistenţele taximetriştilor din Suceava, Consiliul Local a aprobat o majorare de tarife de 50%, de la 1,2 lei/km la 1,8 lei/km. La nici o zi după acea şedinţă, noile tarife au şi fost puse în aplicare de taximetrişti, care în scurt timp au inscripţionat şi pe portiere noile costuri impuse clienţilor, printre cele mai mari din ţară.

Ceea ce au “uitat” taximetriştii suceveni e că, prin aceeaşi decizie a Consiliului Local, erau obligaţi să înscrie pe maşină, alături de preţurile practicate, şi următoarea propoziţie:

“Orice cursă efectuată fără aparat de taxat în funcţiune este gratuită”.

 

Taxiuri pirat şi bani “la negru”

Această măsură a fost cerută de consilierii locali din mandatul trecut, care şi-au exprimat nemulţumirea vizavi de serviciile prestate de taximetriştii suceveni, subliniind faptul că aproape niciodată nu li s-a taxat vreo călătorie în baza taximetrului, nu li s-a dat bon fiscal, plus că, de multe ori, au constatat pe propria piele că taximetriştii îi “furau pe faţă”, unii din ei cerând sume duble, pentru aceeaşi distanţă parcursă.

Numai că, după ce “s-au văzut cu sacii în căruţă”, taximetriştii suceveni au ignorat complet şi partea lor de obligaţii.

În continuare, clienţii taximetriştilor suceveni se plâng de faptul că sunt puşi să plătească sumele pe care şoferii consideră că li s-ar cuveni pentru distanţa parcursă, pentru că aparatul de taxat nu este pornit, iar în unele cazuri nici măcar nu există. În acest fel, taximetriştii se sustrag şi de la plata impozitelor către stat, povară care revine doar angajaţilor a căror venituri reale sunt trecute în cartea de muncă.

 

Controale şi amenzi pentru taximetriştii fără inscripţie

O mare parte din vină pentru faptul că taximetriştii pot să-şi facă în continuare de cap revine foştilor consilieri locali, care au dat acest amendament, bun ca intenţie, dar inaplicabil, în lipsa unor măsuri de pedepsire a celor ce nu respectă prevederile hotărârii adoptate.

Tocmai în baza acestei lacune legislative taximetriştii nici nu s-au grăbit şi nici nu au de gând să îşi pună pe maşini inscripţia “Orice cursă efectuată fără aparat de taxat în funcţiune este gratuită”, care ar fi o grea lovitură pentru buzunarele lor.

Conştientă de faptul că, în lipsa unor măsuri concrete, în municipiul Suceava este încurajată pirateria şi obţinerea de venituri „la negru”, noua conducere a Primăriei pregăteşte deja o serie de măsuri concrete.

“Chiar zilele acestea am început activitatea de marcare a taxiurilor din Suceava, pentru a putea fi mai uşor deosebite de cele pirat şi mai uşor de controlat în trafic. Pe fiecare din ele este aplicat un număr, de la 1 la 330, precum şi numărul autorizaţiei de funcţionare. Toate maşinile care nu au această insignă practică pirateria. Cât despre existenţa acelei inscripţii, voi avea grijă să apară pe toate maşinile până la jumătatea lunii august. Vom trimite avertizări la toţi taximetriştii, împreună cu un model de inscripţie, de preferinţă cu culori stridente, care să fie vizibile clientului, iar cei care nu se conformează, vor fi verificaţi zilnic la încasări şi la cursele efectuate, urmând să fie amendaţi pentru toate neregulile descoperite”, a declarat viceprimarul Lucian Harşovschi.

Practic, taximetriştilor suceveni li s-a mai acordat ceva mai bine de o lună să intre în legalitate, timp în care poate fi gândit un nou proiect care să prevadă amenzi drastice pentru cei ce nu pun inscripţia referitoare la călătorii gratuite şi care refuză să folosească aparatul de taxat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Taximetriştilor suceveni puţin le pasă de lege.
 Vizualizări articol: 842 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Taximetriştilor suceveni puţin le pasă de lege5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Aici suntem noi trimis de
(10 iul 2008, 11:44:47
Rog taximetristul sa porneasca aparatul de taxat, il porneste cu greu ( dupa2 min cu scuza ca a fost in Botosani cu o comanda si sa nu se inregistreze cand s-a intors), apoi imi pune un tarif pe timp de noapte (deplasarea avea loc la ora 14:00), pe aparat era indicata suma de 4.6 RON, dar comanda minica de 5 RON era ok, in schimb, taximetristul cere 6 RON. Cand am vazut ca imi incaseaza pe alt nivel, i'am spus, si a tipat la mine ca daca nu imi convine ma sau jos si sa iau altul. Numarul mai mare debagaje pe care le aveam asupra mea, un atu pentru el. Sper ca se vor lua masuri asupra piratilor, dar, la fel cum exista in continoare piratie pe maxi-taxi, va stagna si in continoare asupra taximetristilor. Pe maxi-taxi inca nu se dau bilete calatorilor, iar daca il cer, ma ameninta ca ma da jos. Legea nu se aplica, sunt indiferenti. Toti vor drepturi, dar nimeni nu vrea si obligatii !
2.   .... trimis de
(10 iul 2008, 11:46:08
Dativa cu lumea!!! In toata Europa sau in orice alt judet din tara ati vazut asemenea inscriptii???
2.1  RE: .... trimis de
(10 iul 2008, 20:22:34
Auzi,cat timp stai in taxi si freci buha,ia de la copii o carte de gramatica si te mai lumineaza !
2.2  RE: .... trimis de
(11 iul 2008, 02:59:28
mai cata mai...nu nu sunt asemenea inscriptii.dar acolo iti pune omul aparatul si cand cobori iti da si bonul fiscal ca sa nu mai zic ca de shpaga nu e vb
3.   Nesimtire trimis de
(10 iul 2008, 11:48:42
NESIMTIREEEEEEEEEEEEEEEEE
4.   Stiti voi... trimis de
(10 iul 2008, 11:53:55
Cum e legea in romania... ca o bariera, dulaii sar pe deasupra, cateii trec pe dedesupt si prostii se opresc!
4.1  RE: Stiti voi... trimis de
(10 iul 2008, 22:24:30
merge-tzi la Iasi si ai sa vezi pretzuri si servicii de calitate,macar asa am gasit eu.
5.   Taxi un serviciu pentru comunitate dar cu soferi . trimis de
(10 iul 2008, 11:55:29
O fi taximetria un serviciu pentru comunitate dar cu soferi de multe ori certati cu bunul simt.Cand te urci pe bancheta din spate a unui taximetru , si ai spus buna ziua, soferul ar trebui sa te intrebe unde vrei sa ajungi si sa porneasca aparatul de taxat, cu tariful corespunzator perioadei din zi.Din pacate inca n-am intalnit un astfel de sofer de taxi.Cel putin nu in Suceava.

Primaria este vinovata pentru ca permite ca aceste lucruri sa se desfasoare asa.
6.   Sunt chiar nesimtiti unii trimis de
(10 iul 2008, 11:56:56
De cate ori nu mi-a fost dat sa iau un taxi si sa-i suport manelele infecte date la maxim, tarife de noapte aplicate ziua, exes de viteza in special noaptea . Prefer sa ma urc intr-unul cu un sofer mai in varsta, cu pui de smecheri de astea tineri m-am lamurit.
7.   Ce tot va bagati in seama? trimis de
(10 iul 2008, 12:04:46
Referitor la cei de sus , va bagati in sema k musca in fundul calului... Poate nu stiati k de o luna chiar mai bine este un singur tarif de 1.8 lei. Asa k lasti voi vrajeala cu tariful de noapte sau extern. se vede k mergeti cu taxiul o data la 2 ani.
7.1  RE: Ce tot va bagati in seama? trimis de
(10 iul 2008, 12:26:46
plavane,ai iesit in viata ta din Suceava?Habar n-ai ca in orasele mari din tara,mai ales in Ardeal,tariful taxiurilor e mic in comparatie cu e la noi in judet.Asa au mai mult de castigat.Iar taximetristii nu pleaca de pe loc fara sa proneasca aparatul de taxat si nu cobori fara bon.Nu te plimba pe trasee mai lungi si sunt politicosi.Zici ca esti in alta tara.

Iar cat de des folosesti taxiul nu tine de IQ.
7.2  RE: Ce tot va bagati in seama? trimis de
(10 iul 2008, 13:05:20
plavane ai fost vreodata cu taxiu` in alte orase?taxiu` din sv e mai ieftin de multe ori decat cel din bucuresti sau constanta sau alte orase mai mari,in plus de fiecare data cand am fost cu taxiu` si am salutat am fost salutat inapoi deci na ce vrei sa te astepte omu` cu cafelutza ?
7.3  RE: Ce tot va bagati in seama? trimis de
(10 iul 2008, 13:36:44
Maximus are dreptate.Stau in Cluj de 3 ani si va confirm ca e asa cum va spune el.Taxiurile vin la comanda,nu intarzie,cu aparatul de taxare pornit si cu bonul aferent.Soferii sunt curati si civilizati,iar manele nu am auzit.

Asa ca PROSTULUS-dreptate ai,esti prost cu carul cu boi in care-ai crescut!
7.4  RE: Ce tot va bagati in seama? trimis de
(10 iul 2008, 15:04:50
Bai prostulusule, da' chiar esti cum scrii... Pai tu compari Suceava cu Bucuresti si cu Constanta ? Are dreptate citrus, bou mai esti.

Pai sa vedem: in Iasi e mai ieftin, in Cluj e mai ieftin, in Piatra e mai ieftin ca la noi.

Urmatorul pas e sa va vopsiti masinile in galben complet. Ce e acum e o tiganie, o spoiala pe deasupra... Nu te vei conforma, iti zboara autorizatia...
7.5  RE: Ce tot va bagati in seama? trimis de
(10 iul 2008, 20:27:17
Mai COCO,ce-i drept,nu-s alcoolic,am masina si permis de multi ani,asa ca n-am motiv sa merg cu taxiul.
8.   -.-- trimis de
(10 iul 2008, 12:14:22
da taximetristii sunt foarte nesimtiti... ori ca esti la ei in masina... ori ca esti in trafic. se mai uita si cu o greata, de parca as fi dator cu ceva la ei.vin tarani de pe la tara, si se fac soferi de taxi.
9.   RE... trimis de
(10 iul 2008, 13:12:37
Pentru cei care nu au iesit macar pana in Dorohoi, acolo tariful e mai mare decat la noi 1.85 km la fel si la Botosani ... asa k ai 2 stai jos!
9.1  RE: RE... trimis de
(10 iul 2008, 20:30:41
AHA COCO,esti din tara paielor si a soferilor fara scoala....Mai prosti ca-n Vaslui numa-n Botosani gasesti!!!
10.   Evaziune trimis de
(10 iul 2008, 13:20:33
ce mai incolo si incoace taximetristi fac bani curati pe luna in jur de 3000 de euro pe putin da cine ii intreaba ceva deaia sunt asa nesimtiti ,ia cineva vreo masura ca ei nu platesc impozite la sumele care le incaseaza se plang ca nu au curse dar mint stiu din surse sigure cat castiga astia

10.1  RE: Evaziune trimis de
(10 iul 2008, 14:20:42
nu tine de nici un sf ,sf ai tu in cap asa e cum spun eu stiu treaba asta ffffff bine,ca mincinosi nu spun asta e alta treaba ca nus asa prapaditi cum se dau

sau poate ca esti deai lor asta e treba ta
10.2  RE: Evaziune trimis de
(10 iul 2008, 16:50:55
Sunteti nebuni benzina sa scumpit,motorina la fel, masina consuma si ulei si altele,se uzeaza,si de ce atunci cand il intreb pe client pun aparatu el zice nu e nevoie. Lucrati o saptamna pe taxi si dupa sa faceti o pagina cu comentarii despre taximetristi!
10.3  RE: Evaziune trimis de
(10 iul 2008, 17:05:04
Mai, ce atenti sunteti voi la dorintele clientilor. Moshu', e lege ( si vad ca va fi si aplicata ! ) sa pornesti aparatul, indiferent ce spune clientul. Daca iti spune clientul sa-l lasi pe el sa conduca, tu il lasi, ca doar asa a zis, nu ?

Ce scuze gasiti ma ! Daca nu va convine, lasati-va de meserie !
10.4  RE: Evaziune trimis de
(10 iul 2008, 20:33:00
Daca iti consuma masina ulei,sa-ti ia RAR-ul certificatul pentru gaze,sa nu ne otravesti,nesimtitule !
11.   Tu judeci cand scrii ceva? trimis de
(10 iul 2008, 13:34:09
Eu cred k tu gandesti cu fundul... la 3000 de euro pe luna curat tr. sa ai zilnic incasari de 550 ron de unde sa cada benzina si soferul... tine de SF. no?
12.   Fel de fel trimis de
(10 iul 2008, 17:55:26
am circulat cu trei taxiuri diferite pe aceiasi ruta si fiecare ma taxat cu alt tarif ce sa mai cred ???
13.   Asa ne trebuie trimis de
(10 iul 2008, 21:14:39
pai mai fratilor noi suntem vinovati pt ca le permitem sa se comporte cu noi ca si cum am fi niste fraieri,ar trebui in momentul in care ne urcam si soferul nu porneste aparatul sa ne dam jos si sa luam altul... si altul pana se invata minte.asa cum ei au nevoie de bani nici noua nu ne pica din cer !!!Nu sunt toti badarani mai sunt si cativa educati, dar prea putini ce-i drept.
14.   Taxi trimis de
(10 iul 2008, 21:49:22
am fost in valcea acu cateva luni, mergeam cu taxiul zilnic 5-6 km si mia mult de 5 lei nu mi-a cerut niciodat.a. aici..daca merg din obcini pe zamca..maxim 3 km.. imi cere 5-6-7-8 lei in fct de ... nu stiu.. in functie de starea de spririt a soferului si nesimtirea lui. ar trebui facute raze pe taxiuri, si care nu porneste aparatu sa primeasca niste amenzi de zeci de milioanehappy si a 2 a oara sa vezi cum il poreneste..pt cei care lucreaza pe taxi.. incercati sa fiti si voi corecti ca de asta suntem in **** pana`n gat.. toti se gandesc numai la furat
14.1  RE: Taxi trimis de
(10 iul 2008, 22:03:59
si in alte orase pe langa tariful mai mic e ceva normal ca aparatul sa fie pornit si la sfarsit sa primesti bon..masinile alea nu tot consuma.. ? ulei ? benzina ? puneti si voi GPL daca benzina e scumpa. adevaru ca in suceava manelele sunt la putere in taxi-uri..cand trece unu..gutza..gutza..si fara numar..happy asta indica gradul de cultura al celui ce conduce..
15.   Taxi trimis de
(10 iul 2008, 21:50:00
toti vorbesc la general ///de ce nu se dau exemple??? concret ///

16.   Numai prostii trimis de
(11 iul 2008, 00:02:58
tariful de 1.8 lei\km este multumitor de ambele parti,cine nu-si permite sa pedaleze,taxiul nu este ptr orice ,,coate rupte'',care v-ati luat teapa cu taxiul altadata uitati-va in ce masina va urcati,ca nu tot ce e galben e taxi autorizat, foloseste o firma serioasa de taxi ,si ala care a zis ca la taxi se face trei mii euro la luna sa manance tot ce e galben ca la asta se pricepe cel mai bine. Toti vreti aparatul folosit,dar daca tu mergi 2 pasi cu taxi-ul sa te vada lumea ca te cobori dintr-o masina mai noua de cinci ani eu n-am de gand sa-ti pun aparatul ca nu se acopera nici costul hartiei de la bon
17.   BENZINA trimis de
(11 iul 2008, 01:03:35
NU VA MAI CAINATI CA SA SCUMPIT BENZINA CA AVETI TOTI INSTALATIE DE GAZ SI E LA JUMATATE PRETUL GAZULUI DIN CEL AL BENZINEI!!!! SUNTETI NISTE SARLATANI ANALFABETI CU MANEAUA IN GAT ! CUI NU-I PLACE MUNCA = SE FACE TAXIMETRIST !
18.   Vorbe trimis de
(11 iul 2008, 09:10:10


Vorbe-n vant! Atata timp cat cetateanul nu-si cunoaste drepturile ( ma refer aici si la acea hotarare de consiliu local ) , cat nu are alta optiune (de ex. de a ajunge in gara la ora 3 si 45 minute cu alt mijloc de transport) s, cat timp nu vom lua o atitudine comuna impotriva celor care incearca sa ne prosteasca (oriunde

s-ar afla ei ) iar cei in drept nu sanctioneaza neregulile la sesizarea cetatenilor (stim noi ,,de ce '') ne pierdem inutil in discutii si ne facem rau noua insine citind doar unele comentarii lipsite de orice pertinenta , lipsite de bun simt, tradand limba romana.
19.   Pt ASA E trimis de
(11 iul 2008, 10:14:36
Daca ar castiga lumea ''3000 de euro pe putin'' s-ar face toata lumea taximtrist.Tu de ce nu te faci taximetrist?
20.   Fara titlu trimis de
(11 iul 2008, 10:45:12
Mai dar ce priceputi sunteti toti...Sunt si uscaturi in padure, nu-i asa? Dar totusi pe cei care stau la spital, la Moto-Velo, la iesire din Suceava spre Gura humorului nu-i vede nimeni? Deja unii si-au schimbat si masina. Le merge tare bine si controale nu au. Va intrebati cati bani se dau pe autorizatii, impozite, alte acte care se tot cer (se schimba legea si hotararile locale curg), piese de schimb, combustibilii care se scumpesc tot mai des, ratele la banci pentru schimbarea masinii? Stiti cum e? De ce unii sunt prosti si platesc iar altii sunt destepti si-si vad de treaba nederanjati?

Sunt probabil destule nereguli si la taxiurile autorizate dar totusi pe adevaratii pirati nu-i vede nimeni?!

Si faza cu 3000 de euro e misto tare....

21.   Taxi trimis de
(11 iul 2008, 21:41:52
daca sunteti asa de destepti cei care fac atata galagie de taxi de ce nu va apucati sa vedeti cum e munca de taxi si dupa aceia sa comentati.
22.   Indata trimis de
(12 iul 2008, 17:19:12
deja incep afi atentionati si piratii din burdujeni?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei