Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 iul 2008 - Anul XIII, nr. 160 (3841)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Peste 1.500 de şoferi au obţinut fraudulos permisul auto în Argeş

Joi, 10 Iulie 2008 (20:13:37)


Peste 1.500 de persooane, între care şi şoferi de transport persoane şi tiruri au "promovat" examenul auto la Argeş, permisul pentru analfabeţi ajungând la 10.000 de euro, reiese din declaraţiile date procurorilor de persoanele cercetate în dosarul eliberării frauduloase de permise auto în Argeş.
 
  Curtea de Apel Bucureşti a judecat, joi, cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de prelungire a arestării preventive în cazul celor 20 de persoane implicate în scandalul eliberării frauduloase de permise auto în Argeş, în schimbul unor sume importante de bani.

O parte dintre persoanele acuzate în acest dosar au început să facă declaraţii procurorilor, deşi iniţial "profitaseră" de dreptul de nu declara nimic.

"În acest sens urmărirea penală a relevat că sunt peste 1.500 de persoane care, urmare a activităţii infracţionale cercetate în acest dosar, au beneficiat de obţinerea frauduloasă a permisului de conducere, în cele mai multe cazuri fiind atribuite permise valabile pentru categoriile C, CE (autovehicule de mare tonaj şi cu remorcă) şi D (autovehicule de transport persoane), uneori permisele fiind eliberate chiar fără ca titularii acestora să susţină în fapt proba de traseu din cadrul examenului de obţinere a permisului de conducere (în condiţiile în care de cele mai multe ori, persoanele respective nu au efectuat nici măcar ore de conducere în cadrul unei şcoli de şoferi)", este concluzia anchetatorilor.

Procurorii mai arată, în actele trimise instanţei, că cu ocazia percheziţiei de la sediul Serviciului Permise Auto Argeş din 16 iunie, s-au găsit 13 chestionare cu întrebări pentru obţinerea permisului de conducere corespunzător categoriei B, şi 14 chestionare cu întrebări pentru categoria C pe care erau însemante răspunsurile corecte, printr-un punct aplicat cu carioca în dreptul unora dintre enunţurile întrebărilor conţinute de respectivele chestionare.

"Cu privire la aceste înscrisuri învinuitul Mihai Crăciun a confirmat (prin declaraţiile date la 18 şi 19 iunie) că acele chestionare au fost utilizate începând cu luna ianuarie 2006 de către membrii grupării infracîţionale din care fac parte şi Codruţ Gheorghe Vlăscenu, Daniel Zidaru, Vasile Voinea, pentru a facilitat anumitor anumitor candidaţi (...) promovarea frauduloasă a probei de sală, funcţionarii anterior menţionaţi asigurând totodată aceloraşi candidaţi să fie declaraţi admişi în mod nelegal şi la proba de traseu", se mai arată în dosarul eliberării frauduloase de permise auto în Argeş.

Şi la percheziţia de la domiciuliul şefului Serviciului Permise Argeş, Codruţ Gheorghe Vlăsceanu, anchetatorii au descoperit lucruri inedite. Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Vlăsceanu a încercat să ascundă banii în cele mai "surprinzătoare" locuri, până şi în halatul de baie.

Poliştistul Mihai Crăciun a declarat procurorilor că cel puţin doi ofiţeri, Vasile Voinea şi Daniela Zidaru se "îngrijeau" de candidaţii speciali. "Unul dintre examinatori avea sarcina de a indica respectivilor candidaţi să ocupe în sala de examen anumite locuri prestabilite, iar un alt examinator (de regulă, Daniel Zidaru sau Vasile Voinea) le punea la dispoziţie chestionarele pe care erau însemnante răspunsurile corecte", a spus acesta procurorilor.

"Acelaşi învinuit a menţionat că, pentru racolarea candidaţilor care beneficiau de acest tratament preferenţial, funcţiona o înţelegere între funcţionarii de la Serviciul Permise Auto Argeş şi ceilaţi membri din grupare care racolau persoane interesate să obţină permisul de conducere, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 700 de euro şi 4.500 de euro, ajungând uneori chiar la 10.000 de euro în cazul candidaţilor analfabeţi", se mai precizează în actele procurorilor.

Şi preotul Constantin Floroiu a dat declaraţie, după ce iniţial refuzase să comunice cu anchetatorii. Flororiu a mărturisit în 27 iunie implicarea în reţeua de la Argeş, menţionând că în perioada septembrie 2007- iunie 2008 a facilitat pentru aproximativ 20 de candidaţi obţinerea permisiului de conducere, scop pentru care a remis lui Voniea Vaseile prin Mandu Daniel Paul sume cuprinse între 1.500 şi 2.000 pentru fiecare candidat, iar în alte cazuri a dat cu titlul de mită lui Codruţ Gheorghe Vlăsceanu diferite materiale de construcţii în valoare de aproximativ 2.000- 25.000 de lei.

Alte persoane, care iniţial nu au vurut să declare nimic şi care ulterior şi-au mărturisit vina, sunt Aurelian Florin Ene şi Marius Epure, care în 3 iulie "au confirmat împrejurările participaţiei lor penale la săvârşirea faptelor reţinute ca învinuire în sarcina lor".

Constantin Tincă a recunoscut că a eliberat, în ultimii doi ani, fişe de şcolarizare falsificate în beneficiul unor cadidaţi racolaţi de Marcu, Bălan, Floroiu şi Alexandru Nicolae.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii au solicitat discutarea cererii de prelungire a arestării pentru toate cele 20 de persoane, deşi trei dintre acestea au fost arestate la o săptămână după celelalte 17. Procurorul are această posibilitate, pentru că sunt persoane care au săvârşit acelaşi gen de fapte şi cărora li se aduc acelaşi gen de acuzaţii, au precizat sursele citate.

Iniţial, în acest caz au fost arestate, în 14 iunie, 17 persoane, majoritatea fiind funcţionari în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule Argeş. Printre cei arestaţi se află şi şeful Serviciului Permise Argeş, Codruţ Gheorghe Vlăsceanu, precum şi adjunctul acestuia, Vasile Voinea.

Magistraţii Curţi de Apel Bucureşti au apreciat că probele aduse de procurori - precum denunţurile, percheziţiile şi flagrantul din 12 iunie - relevă că sunt indicii suficiente pentru a dispune arestarea.

Direcţia Naţională Anticorupţie a informat că în acest caz sunt cercetaţi, în stare de arest, Codruţ Gheorghe Vlăsceanu, ofiţer de poliţie, cu gradul profesional de comisar şef şi funcţia de şef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule (SPCRPCIV) Argeş, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat; Vasile Voinea, ofiţer de poliţie, cu gradul profesional de comisar şef în cadrul SPCRPCIV Argeş, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii; Daniel Zidaru, ofiţer de poliţie, cu gradul profesional de subcomisar în cadrul SPCRPCIV Argeş, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii; Aurelian Rădoi, agent de poliţie în cadrul SPCRPCIV Argeş, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat şi fals intelectual; Daniel Paul Mandu, inginer de sistem în cadrul Serviciului, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat; Ion Ionaşcu, agent de poliţie în cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanei Câmpulung, judeţul Argeş; Laurenţiu Ionuţ Bălan, ofiţer de poliţie, cu gradul profesional de inspector principal, în cadrul IPJ Argeş - Serviciul poliţiei rutiere, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat; Eduard Constantin Dumitrescu, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat, fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată, şi trafic de influenţă în formă continuată; Laurenţiu Constantin Floroiu, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat şi trafic de influenţă în formă continuată; Constantin Izabel Tudoroiu, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat, fals material în înscrisuri oficiale şi trafic de influenţă în formă continuată; Constantin Tinca, administrator la SC Comef Auto Prompt SRL, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat şi fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată; Constantin Marcu, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat şi trafic de influenţă; Florian Mircea Silveanu, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat; Florian Aurelian Ene, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat; Marius Epure, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat; Nicolae Anghel, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat; Marin Dinculescu, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat.

Potrivit DNA, în perioada martie - iunie 2008, pe raza judeţului Argeş şi-a desfăşurat activitatea un grup infracţional organizat care a acţionat în scopul obţinerii unor sume de bani pretinse şi primite de la mai multe persoane, pentru ca în schimbul banilor să le faciliteze obţinerea permiselor de conducere de la Serviciul Public Comunitar Regim de Permise de Conducere şi Înmatriculări a Vehiculelor Argeş. Membrii grupului sunt acuzaţi că au pretins şi primit de la fiecare candidat sume cuprinse între 700 de euro şi 4.500 de euro.

Reţeaua de permise auto din Argeş era împărţită în patru grupuri "profesionale", de la racolatorii de candidaţi pentru obţinerea permisului de conducere, la patroni de şcoli de şoferi, funcţionari şi poliţişti, potrivit anchetatorilor.

În acest sens, în structura grupului infracţional au fost cooptate, ca membri, mai multe persoane care au preluat diferite îndatoriri. Ei racolau persoane din mai multe judeţe care erau interesate să obţină permisul de conducere prin coruperea unor funcţionari publici, apoi schimbau domiciliului viitorilor candidaţi, falsificau documentele necesare participării la examen şi facilitau promovarea, în mod ilegal, a acestui examen.

Ulterior, în acest caz au fost arestaţi Traian Proca şi Virgil Ioniţă, subofiţeri în cadrul Serviciului Permise şi Înmatriculări Auto Argeş, precum şi Ion Ciripan, director al şcolii de şoferi Cipmar din Piteşti. Cei trei sunt acuzaţi de aderare la un grup infracţional organizat, fals intelectual şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii. Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), cei trei inculpaţi au întocmit acte falsificate folosite de ceilalţi membrii ai grupului pentru înlesnirea obţinerii frauduloase a permiselor de conducere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 1.500 de şoferi au obţinut fraudulos permisul auto în Argeş.
 Vizualizări articol: 1561 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 1.500 de şoferi au obţinut fraudulos permisul auto în Argeş0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   La naiba! trimis de
(10 iul 2008, 21:23:10
La NOI DE CE NU SE AUDE NIMIC. cu doua trei mii iei B si C, daca sti cu ce instructor sa vorbesti

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei