Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 iul 2008 - Anul XIII, nr. 160 (3841)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Adomniţei: Incidentele de la bacalaureat, sabotare premeditată cu imixtiune politică

Joi, 10 Iulie 2008 (20:18:55)

Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Cristian Adomniţei, a declarat, joi, că incidentele de la examenul de bacalaureat din acest an au arătat că există o "sabotare premeditată cu imixtiune politică".
  "Până acum n-am ieşit public pentru că nu am vrut să marşez la isteria generală creată în jurul bacalaureatului. Am preferat să ne lăsăm călcaţi în picioare şi să găsim cele mai bune soluţii pentru a-i elimina pe cei care au încercat să fraudeze examenul. De acum încolo vom răspunde la orice atac nefondat îndreptat împotriva Ministerului şi a celor care-şi fac treaba", a spus ministrul Educaţiei într-o conferinţă de presă în care a prezentat bilanţul desfăşurării examenului de bacalaureat.

Demnitarul a adăugat că este pentru prima dată când mulţi dintre participanţii la examen, elevi şi profesori, care s-au comportat neadecvat, au fost sau urmează a fi sancţionaţi. El a explicat că este pentru prima dată când au fost luate măsuri fără precedent la examenul de bacalaureat.

Astfel, 268 de elevi au fost eliminaţi din examen pentru că au fost prinşi copiind sau încercând să copieze şi 98 de profesori au fost şi ei scoşi din examen pentru că au fost surprinşi dând răspunsuri elevilor, a mai spus Adomniţei, precizând că cei care au ales să se "mânjească" pentru bani vor fi sancţionaţi.

Adomniţei a mai spus că încă din februarie, atunci când Ministerul Educaţiei a anunţat că va pune pe site subiectele de la bacalaureat, au fost informaţii în legătură cu existenţa unor site-uri fantomă.

"De fapt, acest site fantomă a apărut în 25 februarie, când au fost postate pe site subiectele examenului de bacalaureat. După aceea, echipa ministerului a atenţionat DIICOT şi MIRA în legătură cu sustragerea variantelor de la proba orală a examenului de bacalaureat. În prezent DNA Cluj anchetează peste 100 de persoane pentru tentativă de dare şi luare de mită. Tragem un semnal de alarmă pentru a pune capăt unor practici vechi. Mă aştept ca exemplele din acest an, date în premieră, să-i sperie atât pe profesorii, cât şi pe elevii care vor încerca să fraudeze examenele naţionale să renunţe la aceste practici", a declarat Adomniţei.

Ministrul Educaţiei a precizat că au fost făcute numeroase plângeri penale după ce au existat peste 300 de tentative de spargere a site-ului MECT.

Demnitarul a făcut un apel la toţi cei care au informaţii în legătură cu fapte care vizează tentative de fraudă la examene naţionale să le semnaleze pe cale legală, pentru că numai aşa va putea exista un examen corect în viitor şi pentru ca sesiunile din anii viitori să nu se mai desfăşoare sub semnul "isteriei".

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Zvetlana Preoteasa, preşedintele comisiei naţionale de Bacalaureat, a declarat, în conferinţa de presă, că la bacalaureat au participat 72.951 de profesori şi doar puţini sunt cei suspectaţi de fapte de corupţie.

"A fost cel mai bine organizat bacalaureat din '90 şi până astăzi. Înainte de intrarea în examen, peste 1.200 de profesori au declarat pe proprie răspundere că nu sunt implicaţi în realizarea culegerilor privind rezolvarea subiectelor de la bacalaureat", a spus Preoteasa.

Aceasta a precizat că un alt caz de fraudă care se află în atenţia Parchetului Bihor şi a Ministerului Educaţiei a fost înregistrat recent. "Este vorba despre înscrierea ilegală la examenul de bacalaureat a nouă candidaţi de la liceul particular "Georgiana" din Oradea", a mai spus secretarul de stat.

În legătură cu cazul de la Liceul "George Enescu" din Capitală, secretarul de stat a spus că se prefigurează ca vinovat numele directorului adjunct al unităţii de învăţământ.

"Peste tot în ţară sunt controale în derulare, care vizează organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat. Toţi cei care se fac vinovaţi de incorectitudine la Bac vor fi sancţionaţi. Ministerul Educaţiei nu va băga sub preş niciun caz pentru 40, 50, 90 de profesori care au uitat meseria de dascăl", a precizat Preoteasa.

Preşedintele Comisiei bucureştene de bacalaureat, Sergiu Moga, a spus că în Bucureşti au fost eliminate 17 cadre didactice "găsite în defect".

"Mâine (vineri - n.r.), comisia va analiza fiecare caz în parte. Vreau să vă spun că, după evaluarea lucrărilor, s-a constatat că profesorul Rădulescu (Gheorghe Rădulescu, preşedintele Agenţiei de Evaluare şi Asigurare a Calităţii Educaţiei - n.r.) nu a avut nicio acuzaţie fondată pe realitate. El a corectat 12 lucrări, iar notele date de dumnealui au fost mai mici sau mai mari decât ar fi meritat elevul", a mai spus preşedintele comisiei bucureştene de bacalaureat.

Preşedintele Centrului Naţional de Evaluare şi Curriculum pentru Învăţământul Preuniversitar, Cristian Mirescu, a precizat că rezultatele la bacalaureat în ultimii cinci ani sunt foarte apropiate, existând doar diferenţe nesemnificative.

Cea mai grea probă a examenului a fost cea la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare (proba F), la care au existat 300 de discipline de examen.

La rândul său, directorul general pentru învăţământul preuniversitar, Liliana Preoteasa, a spus că examenul de bacalaureat a fost cel mai greu de organizat din ultimii 11 ani, întrucât a fost cel mai mare număr de elevi.

"Au existat două generaţii de elevi care au terminat şi au fost două tipuri de subiecte: o dată pentru promoţia 2008 învăţământ de zi şi altele pentru promoţiile anterioare, pentru învăţământul seral şi fără frecvenţă şi pentru seminariile teologice", a spus Liliana Preoteasa.

Potrivit conducerii Ministerului Educaţiei, examenul de bacalaureat a fost bine organizat. "Nu am să-mi reproşez absolut nimic, bacul a fost isterizat fiind an electoral, nu există diferenţe mari între judeţe, iar acolo unde există, ele vor fi analizate", a declarat secretarul de stat Zvetlana Preoteasa.

Şi pentru ministrul Educaţiei, bacalaureatul "dă semn de însănătoşire, în pofida unor incidente care au apărut pe parcurs sau a unor provocări care l-au vizat pe el personal.

"Este un examen pe care l-am trecut cu bine", a conchis ministrul Educaţiei la finalul analizei desfăşurării bacalaureatului, sesiunea de vară.

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a sesizat, prin intermediul inspectoratelor şcolare, mai multe instituţii, DIICOT, Parchet, DNA, în legătură cu posibilele fraude de la examenul de bacalaureat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Adomniţei: Incidentele de la bacalaureat, sabotare premeditată cu imixtiune politică.
 Vizualizări articol: 651 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Adomniţei: Incidentele de la bacalaureat, sabotare premeditată cu imixtiune politică5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Intrebare fara raspuns trimis de
(10 iul 2008, 21:09:27
La liceul d-lui Lohanel cine verifica ce se intampla???????????????
1.1  RE: Intrebare fara raspuns trimis de
(10 iul 2008, 21:19:49
d-na secretara trebuie sa stie
2.   Abureli trimis de
(10 iul 2008, 21:54:09
Parasuta (dar nu sexuala, ar dori ea!) de Zvetlana Preoteasa zice ca, din peste 70.000 de profesori, membri ai comisiilor, peste 1.000 au declarat ca nu au fost autori ai subiectelor de bac. Linistitor procent pentru corectitudinea examenului, nu? Apropo de Zvetlana, este ea oare urmasa lui Grigore Preoteasa, balsoi-activistul anilor bolsevici ai Romaniei?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei