Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 iul 2008 - Anul XIII, nr. 159 (3840)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

OMS a lansat o listă de siguranţă chirurgicală pentru reducerea numărului erorilor medicale

Miercuri, 9 Iulie 2008 (16:21:21)

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat o "listă de siguranţă chirurgicală” pentru reducerea erorilor medicale ce duc la complicaţii şi decese ale pacienţilor, document care impune standarde pentru realizarea operaţiilor.
  Lansarea "listei de siguranţă" a pornit de la numărul tot mai mare de operaţii majore înregistrate în ultimul timp – peste 234 de milioane de proceduri au loc anual, însemnând o operaţie la 25 de oameni - corelat cu faptul că un procent semnificativ dintre acestea duc la complicaţii sau chiar la decesul pacienţilor, se arată într-un comunicat de miercuri.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), această listă are scopul de a preveni apariţia riscurilor şi face parte dintr-o iniţiativă pentru îmbunătăţirea operaţiilor chirurgicale în întreaga lume.

Directorul general al OMS, Margaret Chan, a arătat că decesele pacienţilor şi complicaţiile chirurgicale sunt în creştere, astfel că folosirea "listei de siguranţă" reprezintă o soluţie constructivă în reducerea erorilor chirurgicale, dar şi în îmbunătăţirea siguranţei pacienţilor.

"Studii recente au arătat că, în ţările industriale, complicaţiile sunt raportate în proporţie de 3-16 la sută, în timp ce în ţările în curs de dezvoltare rata de deces este de 5-10 la sută. În timp ce în regiuni din Africa decesul cauzat de anestezia generală are încă o frecvenţă destul de ridicată, infecţiile şi complicaţiile postoperatorii rămân principalele cauze de deces în lume", se arată în comunicat.

Doctorul Atul Gawande, chirurg şi profesor la Harvard, susţine că chirurgia reprezintă o componentă esenţială în sistemul de sănătate, de peste un secol, iar iniţiativa OMS are ca scop identificarea şi stabilirea de noi standarde, care să fie aplicate în toată lumea.

Initiaţiva WHO (Chirurgia Sigură Salvează Vieţi – Safe Surgery Saves Lives) este coordonată de Şcoala Publică de Sănătate Harvard şi reprezintă un efort colectiv al unui număr de 200 de societăţi medicale naţionale şi internaţionale, precum şi ministere ale sănătăţii, care are ca scop reducerea numărului de decese şi complicaţii postoperatorii.

Potrivit OMS, “lista de siguranţă chirurgicală”, realizată sub coordonarea doctorului Gawande, presupune un set de standarde în siguranţa chirurgicală, care se poate aplica în toate ţările.

"Rezultatele preliminare, obţinute de la 1.000 de pacienţi aflaţi într-un program pilot, indică faptul că lista de siguranţă a dublat posibilitatea ca bolnavii să primească asistenţă medicală la standarde ridicate", potrivit OMS.

"Lista de siguranţă” identifică trei faze ale operaţiei, fiecare corespunzând unei perioade specifice: prima fază - înaintea realizării anesteziei -, a doua fază - înaintea inciziei în piele - şi a treia fază - înainte ca pacientul să părăsească sala de operaţie.

"În fiecare fază, trebuie verificată «lista de siguranţă» de către un coordonator, care notează dacă echipa şi-a îndeplinit sarcinile înainte de a face operaţia. De exemplu, în timpul fazei de înscriere, se verifică dacă alergiile cunoscute ale pacientului au fost bifate, în timp ce în faza de externare, se verifică dacă instrumentele, bureţii şi acele folosite la operaţie au fost numărate", explică iniţiatorii listei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului OMS a lansat o listă de siguranţă chirurgicală pentru reducerea numărului erorilor medicale.
 Vizualizări articol: 652 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
OMS a lansat o listă de siguranţă chirurgicală pentru reducerea numărului erorilor medicale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei