Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 iul 2008 - Anul XIII, nr. 159 (3840)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tăriceanu: ANRE va stabili ce producători de energie în cogenerare vor putea primi bonusuri

Miercuri, 9 Iulie 2008 (16:45:08)

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va stabili anual o listă cu producătorii de energie în cogenerare şi bonusurile de care vor beneficia aceştia, a declarat, miercuri, premierul Călin Popescu Tăriceanu.
  Firmele care produc energie electrică şi energie termică în cogenerare utilizează sisteme moderne, astfel că vor beneficia de sprijin şi unele bonusuri, a spus premierul.

În luna aprilie, ANRE a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede crearea unei scheme de sprijinire a producătorilor în cogenerare cu fonduri provenite din taxarea consumatorilor şi exportatorilor de energie.

Schema de sprijin de tip bonus se va aplica în perioada 2009-2022 producătorilor de energie electrică şi termică în cogenerare, consumatorilor, furnizorilor, operatorilor de reţea şi administratorului acesteia, reprezentat de compania naţională de transport a energiei, Transelectrica, şi de operatorul pieţei de energie, OPCOM, potrivit proiectului de act normativ.

"Fondurile necesare în vederea aplicării schemei de sprijin se constituie prin încasarea lunară a contribuţiei pentru cogenerare de la toţi consumatorii de energie electrică, precum şi de la furnizorii care exportă energie. ANRE determină anual valoarea contribuţiei pentru cogenerare, pe baza necesarului de venituri pentru plata bonusurilor şi pentru administrarea schemei de sprijin, precum şi a cantităţii de energie necesară pentru acoperirea curbei de consum intern şi pentru vânzare la export. Contribuţia pentru cogenerare este stabilită anual prin ordin al preşedintelui ANRE şi poate fi modificată semestrial", se arată în document.

De la plata contribuţiei pentru cogenerare vor fi exceptate mai multe tipuri de energie - cea din surse regenerabile vândută de furnizori consumatorilor, cea exportată, energia folosită de producătorii în cogenerare pentru autoconsum (energia utilizată de un producător pentru activităţile pe care le desfăşoară, care nu include consumul propriu tehnologic al unei centrale), precum şi energia vândută unui consumator racordat direct la centrala în cogenerare sau la o staţie de transformare aflată pe teritoriul acesteia.

Producătorii de energie în cogenerare avuţi în vedere sunt cei care folosesc gazele din reţeaua de distribuţie şi din reţeua de transport a gazelor naturale şi cei care folosesc combustibil lichid şi solid.

Centralele care vor beneficia de schema de sprijin sunt stabilite anual de către ANRE. Dacă o termocentrală utilizează mai multe tipuri de combustibil pentru a produce energie, valoarea bonusului va fi determinată pe baza materiei prime cu cea mai mare pondere.

Totodată, acest mecanism se va aplica unei centrale pentru cel mult 11 ani consecutivi, urmând să scadă anual, după care va fi direcţionat numai pentru centralele care înlocuiesc unităţile de cogenerare existente cu altele de înaltă eficienţă.

Pentru centralele care primesc gazele din reţeaua de distribuţie, valoarea bonusului, în primul an de funcţionare a aschemei de sprijin, este de 34,15 euro/MWh. În ultimul an valoarea bonusului va fi de 30,1 euro/MWh.

Bonusul pentru unităţile care folosesc gazele din reţeaua de transport şi pentru cele pe combustibil lichid va fi în primul an de 24,5 euro/MWh, iar în ultimul an va scădea la 14,63 euro/MWh.

Termocentralele pe combustibil solid vor primi în primul an un bonus 26,06 euro/MWh care se va reduce în ultimul an la 6,6 euro/MWh, valori care includ TVA.

Schema de sprijin se acordă numai companiilor care solicită ANRE acordarea acestui sprijin pentru energia produsă în cogenerare de înaltă eficienţă, pe baza cantităţii livrată efectiv în sistemul electroenergetic naţional.

Pe perioada de aplicare a acestui mecanism, capacitatea maximă instalată în centrale de cogenerare care beneficiază de schema de sprijin este de 4.000 MW, ceea ce reprezintă un sfert din totalul capacităţilor existente în România.

Producătorii de energie electrică şi termică în cogenerare din surse regenerabile au dreptul să opteze fie pentru această schemă de sprijin, fie pentru schema de sprijin pentru promovarea producerii energiei din surse alternative.

Energia electrică produsă în cogenerare de înaltă eficienţă - ale cărei principale calităţi sunt emisiile poluante reduse şi utilizarea mai eficientă a combustibililor - poate fi comercializată prin contracte reglementate (la preţuri stabilite de ANRE) pe durata de aplicare a schemei, la un preţ echivalent cu 90% din preţul mediu de tranzacţionare a energiei electrice realizat în anul anterior pe Piaţa pentru Ziua Următoare, una dintre platformele de tranzacţionare administrate de OPCOM.

Pentru perioada 2009-2011, preţul de vânzare a energiei electrice produsă în cogenerare de înaltă eficienţă prin contracte reglementate nu poate fi mai mic de 47,6 euro/MWh, cu TVA inclus.

Unităţile de cogenerare au început să fie dezvoltate în România din 1950, în scopuri exclusiv industriale, iar în perioada 1960-1970 aceste centrale au început să fie utilizate pentru încălzire şi prepararea apei calde de consum

La nivel tehnologic, aceste unităţi au rămas la stadiul anilor 1960-1970. În România sunt racordaţi la sistemul centralizat de încălzire şapte milioane de cetăţeni, din care 70% în mediul urban.

Printre producătorii de energie în cogenerare se regăsesc Termoelectrica, Electrocentrale Bucureşti şi mai multe centrale electrotermice aflate în subordinea şi administrarea autorităţilor locale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu: ANRE va stabili ce producători de energie în cogenerare vor putea primi bonusuri.
 Vizualizări articol: 483 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tăriceanu: ANRE va stabili ce producători de energie în cogenerare vor putea primi bonusuri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei