Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 dec 2007 - Anul XII, nr. 313 (3678)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cursul de schimb a avut în 2007 cele mai ample oscilaţii din ultimii patru ani

Joi, 27 Decembrie 2007 (15:15:37)


Cursul de schimb leu/euro se situează la finalul anului sub nivelul înregistrat în primele şedinţe de tranzacţionare din 2007, după ce a consemnat cele mai puternice oscilaţii din ultimii patru ani, însă, calculat în funcţie de media anuală, moneda naţională a continuat să se aprecieze.
  Rata de schimb a înregistrat în 2007 oscilaţii de 16,42%, mişcări mai ample fiind consemnate în 2003, de 17,69%.

Spre deosebire de intervalul 2004-2006, cand maximele anuale au fost înregistrate în luna ianuarie, iar minimele în al doilea semestru, în acest an, nivelul minim, de 3,1112 lei/euro, a fost atins la 2 iulie, iar nivelul maxim, de 3,6221 lei/euro, la 23 noiembrie.

În prima şedinţă de tranzcţionare din 2007, cursul oficial a fost calculat de Banca Naţională a României la 3,3560 lei/euro, pentru ca în ziua imediat următoare să urce la 3,3834 lei/euro.

În luna ianuarie, cursul a depăşit în câteva şedinţe pragul de 3,4 lei/euro, pentru ca până în luna septembrie să mai treacă această limită o singură dată, la 5 martie.

Leul s-a apreciat continuu faţă de euro în primele luni, până la minimul amintit, pentru ca ulterior să înceapă să se deprecieze, un ritm mai accelerat fiind consemnat în luna noiembrie.

La sfârşitul lunii iulie, guvernatorul Bănca Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, declara că aprecierea leului s-ar putea dovedi nesustenabilă, şi că banca centrală preferă ca moneda să se stabilizeze singură.

Deprecierea leului din ultimele două luni ale anului a fost impulsionată de reducerea încrederii investitorilor în fundamentele economiei româneşti, după publicarea unor date statistice referitoare la deficitul de cont curent, inflaţie şi creşterea economică.

Informaţiile privind economia au venit pe fondul sentimentului negativ la nivel mondial, după declanşarea crizei creditelor ipotecare în SUA, în luna iulie.

Deşi leul încheie anul în coborâre faţă de euro, la nivel de medie anuală se menţine tendinţa de apreciere. Astfel, în acest an, media se situează în jurul nivelului de 3,33 lei/euro, nivel calculat fără ultimele cotaţii din an, în timp ce în 2006 media a fost de 3,5245 lei/euro.

Pentru anul viitor, Comisia Naţională de Prognoză anticipează un curs mediu de schimb de 3,3 lei/euro, leul urmând să se aprecieze constant în următorii ani, până la o rată medie de 3,1 lei/euro la nivelul anilor 2012-2013.

Guvernatorul BNR afirma, în luna octombrie, în cadrul seminarului MEDIAFAX Talks about Corporate Loans, că rata de schimb va înregistra, în perioada următoare, creşteri şi scăderi, mişcări naturale, care vor fi consemnate în ansamblu de toată economia, deprecierea leului din toamnă fiind o corecţie.

El a spus că în viitor mişcarea nu va fi neapărat liniară, existând posibilitatea apariţiei unor slăbiri şi stagnări.

Stabilitatea cursului de schimb este unul dintre criteriile de Maastricht, de a căror îndeplinire depinde adoptarea monedei europene de către oricare stat membru al UE. România are ca obiectiv intrarea în zona euro în 2014.

Potrivit criteriilor de la Maastricht, moneda naţională poate fluctua într-o bandă de variaţie de plus/minus 15%, variaţie care reprezintă aprecierea sau deprecierea procentuală maximă faţă de media ultimilor doi ani.

Conform unei prezentări susţinute de Mugur Isărescu în luna noiembrie, cursul de schimb a fluctuat, în acest an, între plus 11% şi minus 6,4%, iar în 2006 între plus 6,4% şi minus 9,1%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cursul de schimb a avut în 2007 cele mai ample oscilaţii din ultimii patru ani.
 Vizualizări articol: 586 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cursul de schimb a avut în 2007 cele mai ample oscilaţii din ultimii patru ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Macrou gratinat cu gulii 4 porţii – 50 minute700g file de macrou4 gulii1 ceapă roşie100ml ulei4 morcovi2 ouă50g smântână100g caşcaval1 leg. mărar± sare, piper Curăţă fileul de pieliţe şi oscioare, spală-l şi scurge-l de apă.... Citeşte