Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 dec 2007 - Anul XII, nr. 313 (3678)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Retrospectivă

2007 în politică - anul Racului

Joi, 27 Decembrie 2007 (18:40:09)

  Aderarea României la Uniunea Europeană i-a privat pe politicieni de raportarea la termene, etape, criterii de îndeplinit şi constrângeri. Incapabili să proiecteze şi să-şi asume singuri viitorul, plecând de la interesul naţional, principalii actori politici s-au ghidat după obsesiile şi antipatiile personale.
Semnalul războiului sterp a fost dat la 11 ianuarie, odată cu izbucnirea scandalului legat de scrisorica primită, în 2005, de preşedintele Traian Băsescu de la premierul Călin Popescu-Tăriceanu, prin care acesta din urmă îi cerea şefului statului să intervină pe lângă Parchet în favoarea omului de afaceri Dinu Patriciu.
Criza a fost declanşată de Elena Udrea, femeia fatală a politicii dâmboviţene, care şi-a adus subit aminte, taman într-o emisiune televizată, că, pe când se fâţâia cu treabă prin Cotroceni, parcă ar fi zărit bileţelul cu pricina.

Tăriceanu a negat existenţa mesajului

Tăriceanu, aflat în plin congres PNL, a negat vehement existenţa mesajului. Peşedintele Băsescu l-a contrazis, dar fără să fie foarte sigur pe sine. Până la identificarea documentului în arhivele prezidenţiale şi publicarea lui au trecut zile bune în care presa a tocat, conştiincioasă, nervii opiniei publice.
Dar tocmai regia penibilă a întregului episod a creat impresia premeditării şi a complicităţii dintre Băsescu şi Udrea.
Mai mult, după ce, la 17 ianuarie, a fost dat la iveală, bileţelul l-a incriminat pe şeful statului în aceeaşi măsură ca şi pe premier.
Şi asta pentru că marele luptător anticorupţie a tolerat gestul lui Tăriceanu, atâta vreme cât acesta îi era aliat, doar pentru a se releva ulterior drept mic şantajist prin intermediari.
În consecinţă, ceea ce trebuia să ducă la debarcarea lui Tăriceanu din fruntea Cabinetului, şi eventual, din conducerea PNL, s-a întors împotriva preşedintelui.

Reacţia PSD

PSD a reacţionat dur, cerând demisia lui Tăriceanu, dar şi suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.Ulterior, din motive tactice, social-democraţii au ales să nu lupte pe două fronturi, renunţând la iniţierea unei moţiuni de cenzură şi folosindu-şi muniţia împotriva principalului inamic.
Acest fapt a condus la constituirea unei coaliţii pestriţe antibăsesciene. Liberalii s-au raliat fără mare entuziasm, dar recunoscători că episodul bileţelului nu a dus la pierderea puterii. La rândul lor, PRM, PC şi UDMR au aderat, treptat, şi din motive proprii, la acţiunea principalului partid de opoziţie.
Pus la colţ, Băsescu a răspuns, după ce PSD definitivase actul de acuzare, venind în Camere, la 14 februarie, pentru a-i trage de urechi pe parlamentarii care i se opuneau. Găselniţa sa a fost „votul uninominal”, folosit ca o bâtă politică. Mai mult, preşedintele a ameninţat că va chema poporul la referendum, dacă aleşii neamului vor ezita să-i respecte solicitarea privind reformarea clasei politice.

Europarlamentare amânate

Jocul pe contre a continuat. Tăriceanu a amânat, în martie, europarlamentarele, invocând necesitatea ca scrutinul să nu fie viciat de teme străine precum cele legate de suspendarea preşedintelui sau de uninominal. În plus, refuzul miniştrilor PD de a semna ordonanţa de urgenţă i-a furnizat lui Tăriceanu pretextul pentru a se debarasa de ei.
La 1 aprilie, Tăriceanu a organizat o conferinţă de presă, anunţând că e nevoie de o nouă formulă guvernamentală, din care PD să fie exclus.
În acest timp, PSD a continuat acţiunea de suspendare a şefului statului. La 3 aprilie, Cabinetul Tăriceanu II a fost aprobat de Parlament, iar sprijinul acordat de PSD a generat speculaţii privind susţinerea oferită, la schimb, de PNL pentru procedura de impeachment.

Suspendarea lui Băsescu

La 19 aprilie, în urma avizului Consultativ al Curţii Constituţionale, inevitabilul s-a produs: 322 de parlamentari au decis suspendarea din funcţie a şefului statului. Bineînţeles că Băsescu nu a demisionat şi a plecat urechea la rugăminţile „poporului” de strânsură care l-a implorat în Piaţa Univeristăţii să nu renunţe la luptă.
Generoşi, românii l-au graţiat pe Băsescu, permiţându-i să revină la Cotroceni, unde în perioada suspendării, s-a aflat interimar Văcăroiu. Preşedintele nu a învăţat însă nimic din lecţia de umilinţă care îi fusese predată de Parlament. Înrăit şi încrâncenat, el a tradus rezultatele referendumului drept un mandat popular privind urmărirea propriilor fantome: astfel, el a declarat că a primit undă verde pentru reformarea clasei politice, pentru modificarea Constituţiei, pentru legea lustraţiei şi cele ale siguranţei naţionale, dar şi pentru irigarea ogoarelor patriei sau canalizarea oraşelor.
Preocuparea sa chinuitoare a rămas însă debarcarea lui Tăriceanu.


Cruciada pentru uninominal

Nici cruciada pentru vot uninominal nu a dat roadele scontate. Băsescu a decis organizarea referendumului în chiar ziua destinată amânatelor alegeri europarlamentare, în speranţa că, astfel, va putea face mascat reclamă PD şi PLD. Ceea ce a câştigat pe o parte a pierdut însă pe cealaltă: partidele prezidenţiale au obţinut într-adevăr un scor bun, dar absenteismul masiv la referendum i-a negat legitimitatea de a mai vorbi în numele poporului.
Lui Băsescu nu i-a mai rămas decât să înghită hapul amar al înfrângerii şi să dea semnalul unificării PD şi PLD, în perspectiva viitoarelor bătălii electorale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 2007 în politică - anul Racului.
 Vizualizări articol: 516 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2007 în politică - anul Racului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Macrou gratinat cu gulii 4 porţii – 50 minute700g file de macrou4 gulii1 ceapă roşie100ml ulei4 morcovi2 ouă50g smântână100g caşcaval1 leg. mărar± sare, piper Curăţă fileul de pieliţe şi oscioare, spală-l şi scurge-l de apă.... Citeşte