Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 dec 2007 - Anul XII, nr. 290 (3660)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Suspendarea taxelor de import la cereale ar putea tempera preţul pâinii în România

Marţi, 4 Decembrie 2007 (18:17:52)


O decizie a Comisiei Europene de suspendare a taxelor de import pentru cereale ar putea tempera creşterea preţului la pâine în România, au declarat agenţiei MEDIAFAX reprezentanţii firmelor de panificaţie.
  Comisia Europeană a propus suspendarea taxelor vamale pentru importurile de cereale, cu excepţia celor pentru ovăz, pentru perioada rămasă din anul comercial iulie 2007 - iunie 2008, ca urmare a majorării preţurilor pe piaţa europeană.

Miniştri Agriculturii din UE s-au propunţat deja, de principiu, în favoarea măsurii, aceasta urmând să fie aprobată oficial de Consiliul de Miniştri, cel mai probabil la reuniunea din 18 decembrie.

În prezent, producătorii români plătesc o taxă de 95 de euro pe tonă pentru grâul de panificaţie importat din state din afara Uniunii Europene, potrivit informaţiilor furnizate de patronatele din domeniu.

Eliminarea acestei taxe ar putea limita creşterea preţului la pâine din România, prin reducerea costurilor producătorilor şi faccilitarea accesului la noi pieţe pentru aprovizionarea cu grâu de panificaţie.

"O eliminare a taxei ar putea să aducă măcar o temperare a tendinţelor de creştere a preţurilor. De asemenea, va duce la o creştere a concurenţei şi competitivităţii şi la o fluidizare a pieţei", apreciază Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie - Anamob.

Alina Giurea, preşedintele Pambac Bacău, afirmă, la rândul său, că suspendarea taxelor de import ar putea fi urmată de ieftinirea grâului, resimţită şi în preţul pâinii, care ar putea scădea sau măcar menţine la nivelul actual.

Producătorii din panificaţie au început să scmpească pâinea din lunile iulie-august, unul din principalele motive fiind creşterea preţului la grâu, atât pe piaţa românească, cât şi la nivel european, ca urmare a recoltei slabe. Procentul de creştere a fost diferit de la producător la producător şi a variat între 5-6% şi 20-30%.

"Preţul la grâu a ajuns în medie la 260 de euro pe tonă, însă de câteva săptămâni de când se discută despre această propunere de eliminare a taxei a început să scadă. E adevărat, nu mult, dar important e că se merge spre această tendinţă descrescătoare. Compania Boromir şi-a asigurat necesarul pentru acest an şi nu are nevoie de importuri, astfel că decizia nu ne influenţează direct, dar consider că suspendarea taxelor este o idee foarte bună, pentru că se vor tempera preţurile", spune Constantin Boromiz, preşedintele grupului de firme Boromir Râmnicu-Vâlcea.

Producătorii au importat în acest an grâu de panificaţie în special din Ungaria, dar şi din Ucraina şi Serbia. Recolta slabă a determinat însă Ucraina şi Serbia să impună restricţii la exportul de cerale, prin impunerea unei cote maxime a livrărilor (Ucraina), şi interzicerea lor (Serbia). Suspendarea taxelor vamale ar deschide firmelor româneşti noi oportunităţi de procurare a grâului, prin facilitarea accesului pe noi pieţe.

Destinaţiile pe care producătorii le vor prefera, după suspendarea taxelor, vor fi în principal SUA, Australia şi Rusia, spun reprezentnaţii firmelor de panificaţie.

"Odată cu suspundarea taxelor cel mai probabil importurile vor veni din America de Sud, America de Nord şi din Australia", afirmă Giurea.

Nu toţi producătorii sunt însă optimişti, pentru că, după eliminarea taxelor de import, în ecuaţie mai rămân totuşi costurile de transport, care pot fi destul de mari.

Eliminarea taxei nu va avea nici avantaje, nici dezavantaje, iar cel puţin pentru România influenţele vor fi minore, pentru că rămân de plătit cheltuielile cu transportul şi taxele navale şi de port, costuri care depăşesc nivelul actual al taxei de import, afirmă reprezentanţii Vel Pitar.

"Nu cred că suspendarea taxelor la importurile de grâu va avea o influenţă prea mare şi nu va duce neapărat la o scădere a preţului la pâine. Să sperăm că anul viitor ne vor ajuta şi condiţiile meteorologice, pentru că anul acesta am fost mult defavorizaţi din cauza secetei, şi că vom putea cultiva în România grâu, fără să importăm în cantităţi substanţiale, aşa cum am fost nevoiţi anul acesta", spune Aurel Popescu, preşedintele patronatului Rompan.

În schimb, comercianţii de grâu primesc cu entuziasm propunerea Comisiei Europene.

"Eliminarea taxei de import este în favoarea comercianţilor şi noi susţinem această hotărâre. Sperăm să se aprobe. Acum importăm din Bulgaria şi Ungaria, însă, dacă s-ar reduce taxa am importa din Rusia, de exemplu, pentru că sunt vecini mai apropiaţi decât ate state din afara UE. Cheltuielile cu transportul ar fi relativ nesemnificative având în vedere distanţa şi am achiziţiona cantităţi mai reduse pentru că am putea să facem drumul mult mai des", spune directorul general al Comcereal Constanţa, Veronica Şerb.

Recolta de grâu din România din acest an a fost de circa trei milioane de tone, faţă de 5,2 milioane de tone anul trecut, ca urmare a secetei.

Condiţiile meteo nefavorabile au redus în acest an producţia de cereale a UE cu 3,5% faţă de 2006, respectiv cu 10 milioane de tone, la 256 milioane de tone. Producţia a scăzut într-un moment în care stocurile UE se situau deja la un nivel redus, iar Uniunea va avea nevoie de mai multe importuri în anul comercial iulie 2007 - iunie 2008 decât în anul precedent.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suspendarea taxelor de import la cereale ar putea tempera preţul pâinii în România.
 Vizualizări articol: 478 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Suspendarea taxelor de import la cereale ar putea tempera preţul pâinii în România0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pui Umplut 4 porţii  90 minute 1 pui 100ml ulei200g ficăţei de pui150g caşcaval4 linguri pesmet1 ou1 linguriţă rasă scorţişoară pudră4 cuişoare2 fire rozmarin1 lămâie± sare, piper Curăţă puiul, pârleşte-l la... Citeşte