Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 nov 2023 - Anul XXVIII, nr. 266 (8490)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Concert vocal-simfonic pe scena suceveană, o seară „îmbrăcată” în sunete, emoții, armonie și multe aplauze

Duminică, 12 Noiembrie 2023 (15:23:01)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Concertul vocal-simfonic aniversar - 120 ani de tradiție în arta corală, eveniment cultural susținut sâmbătă, 11 noiembrie 2023, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, de Corala „Ciprian Porumbescu” a Asociației „Sing Bucovina” și Orchestra Operei Brașov, a fost „o sărbătoare a cântului coral românesc”.

Pentru câteva ore, Suceava a „îmbrăcat” haine de sărbătoare. Sute de spectatori au fost cuprinși de mirajul muzicii de calitate, de sunete, de emoții, de armonie. Sucevenii au oferit aplauze generoase după fiecare piesă interpretată de artiștii de pe scenă.

Sub conducerea maestrului Mircea Holiartoc, Orchestra Operei Brașov s-a armonizat perfect cu coriștii suceveni, cu voci deosebite, împreună fiind ambasadori ai muzicii românești.

Am văzut pe scenă două grupuri virtuoase ale creație, care au construit o poveste muzicală greu de uitat, mai ales că au prezentat piese din repertoriul marelui compozitor Ciprian Porumbescu și nu numai.

Dirijorul corului sucevean, Alexandru Semeniuc, care este și compozitor, pr. prof. Lucian Tablan-Popescu (dirijor), managerul coralei și producătorul evenimentului, Ionuț-Vichentie Ilisoi, au reușit să se prezinte în fața publicului „de-acasă” cu un regal muzical.

Sucevenii au putut vizita și o expoziție fotografică în ziua concertului, în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, la intrare în sala de spectacol. Materialele care au fost expuse fac parte din colecțiile personale ale foștilor membri ai coralei, dar și din colecția bine-cunoscutului fotograf sucevean Dimitrie Balint. La 93 de ani, fotograful Dimitrie Balint a stat de vorbă cu oamenii care îi admirau lucrările, la fiecare fotografie avea și o mică poveste, și a luat parte și la Concertul vocal-simfonic aniversar - 120 ani de tradiție în arta corală. 

 

-         Repertoriu bogat

Concertul a fost prezentat de actrița Daniela Nane, care cu multă sensibilitate a recitat poezia creștină „Ștergarul” de Costache Ioanid. Cu abilitate și măiestrie, prezentatoarea a pus în valoare artiștii de pe scenă, comunicând ușor și cu publicul.

„Coriștii de aur ai Sucevei”, Corala mixtă „Ciprian Porumbescu”, dublu medaliată cu aur la Jocurile Mondiale Corale din Coreea de Sud în vara acestui an, au fost aplaudați la scenă deschisă, aprecieri deosebite primind și soliștii corului, Valentina Tablan-Popescu, Adriana-Ioana Iacob, Antonia Cucerenco, Celina-Brigitta Mateeș, Elena Șvedchi, Robert Damian.

Invitat special al evenimentului a fost artistul Ilie Caraș, interpret de muzică populară născut în zona Cernăuți, care a renunțat pentru câteva minute la costumul popular și a interpretat romanța „Car frumos cu patru boi”. Un moment deosebit a fost oferit publicului de Decebal Costache, solist violonist, concertmaestrul Orchestrei Operei Brașov, care a interpretat Balada lui Ciprian Porumbescu.

Artiștii suceveni, împreună cu artiștii din Brașov, nu întâmplător invitați la Suceava în Anul ”Ciprian Porumbescu” (Ciprian Porumbescu a înregistrat la Brașov imensul succes al punerii în scenă a primei operete româneşti, compusă de el, „Crai Nou”, având la bază textul piesei poetului Vasile Alecsandri), au dăruit publicului un program muzical bogat, din care nu au lipsit Uvertura Operei „Crai Nou” de Ciprian Porumbescu, „Cântec de leagăn” (solist Celina-Brigitta Mateeș), „Chindia”, „Cât îi țara românească” (de Ciprian Porumbescu), „Dormi ușor” (Serenadă) – solist Antonia Cucerenco, „Te-ai dus, iubite” (solist Adriana-Ioana Iacob), Suita Corală Nr. 1, „Sârba pe loc”, „Frunză verde mărgărit” (solist Valentina Tablan-Popescu), „Mi-e dor de voi” (solist Adriana-Ioana Iacob), „Mama” (solist Elena Șvedchi), Hora Staccato, „Cântă cucu-a-nstrăinare”, „Tatăl nostru” de Ciprian Porumbescu, moment la care a urcat pe scenă și Corul de copii al Parohiei „Sf. Ecaterina”, pr. paroh Răzvan Câmpulungeanu, copii care au ținut în mâini candele aprinse și au cântat împreună cu coriștii, „Rugăciune” de Ciprian Porumbescu (soliști: Petru Pavel, Antonia Cucerenco, Valentina Tablan-Popescu).

 

-         Distincții

Concertul vocal-simfonic al Coralei „Ciprian Porumbescu” – 120 ani de tradiție în arta corală este încununarea proiectului „Ciprian Porumbescu – promotor al culturii române și al valorilor religioase”. Inițiatorul proiectului este Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin Sectorul Cultural, și a fost organizat cu sprijinul financiar al Secretariatului General al Guvernului României, prin Serviciul Dezvoltare Comunitară.

Coordonatorul proiectului „Ciprian Porumbescu, promotor al culturii române şi al valorilor religioase”, pr. Constantin Oprea, consilier eparhial la Sectorul Cultural, a oferit, împreună cu Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, mai multe distincții din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților unor oameni care promovează arta muzicală.

Au primit Ordinul Eparhial „Ciprian Porumbescu”: Opera din Brașov (reprezentată de maestrul Mircea Holiartoc), dirijorul Alexandru Semeniuc, prof. Valentina Tablan-Popescu, pr. prof. Lucian Tablan Popescu, managerul Ionuț-Vichentie Ilisoi, actrița Daniela Nane. De asemenea, cel mai înalt ordin al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Ordinul „Crucea Bucovinei”, pentru merite deosebite, i-a revenit Coralei „Ciprian Porumbescu” din Suceava, dublu medaliată cu aur la Jocurile Mondiale Corale din Coreea de Sud în 2023.

 

-         Diplome de excelență și medalii

Corala „Ciprian Porumbescu” a Asociației „Sing Bucovina”, prin managerul Ionuț-Vichentie Ilisoi, a oferit câteva plachete – Diplome de excelență mai multor oameni aflați la eveniment: fotografului sucevean Dimitrie Balint, cel mai în vârstă membru al coralei sucevene, Vioricăi Sadovei, care a cântat în trecut în corală, dar și în corul Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, maestrului Mircea Holiartoc. În aplauzele publicului, fiecare membru al coralei a primit câte o medalie aniversară.

Prezent la eveniment, primarul Sucevei, Ion Lungu, a oferit la rândul său Diplomă de excelență și medalia aniversară emisă la 635 de ani de atestare documentară a Sucevei Operei din Brașov și Coralei mixte „Ciprian Porumbescu”. Edilul Sucevei a răspuns cu „Doamne, ajută!” la provocarea făcută de managerul Ionuț-Vichentie Ilisoi, și anume: transformarea Coralei „Ciprian Porumbescu” într-o instituție.

 

-         Istoric

Managerul coralei sucevene, Ionuț-Vichentie Ilisoi, a explicat contextul istoric care a stat la baza organizării concertului de pe 11 noiembrie: „La 16 iulie 1903 a luat ființă, la Suceava, <Reuniunea de Cântări Ciprian Porumbescu> (denumită mai apoi Reuniunea Muzical-Dramatică), care avea ca prim scop promovarea valorilor românești și a actului artistic prin concerte corale și vocal-instrumentale, reprezentații de teatru, serate lirice. Deși a trecut prin mai multe forme de-a lungul anilor, fiind entitate privată și, ulterior, de stat, Corul <Ciprian Porumbescu> a fost desființat în august 1970”.

În primăvara anului 2012, din fericire, prin pasiunea și dăruirea fondatorilor, pr. Lucian Tablan-Popescu, Ionuț-Vichentie Ilisoi, precum și a mai multor membri prezenți și astăzi, s-a reluat tradiția corală suceveană sub numele de Corala „Ciprian Porumbescu”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Concert vocal-simfonic pe scena suceveană, o seară „îmbrăcată” în sunete, emoții, armonie și multe aplauze.
 Vizualizări articol: 586 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Concert vocal-simfonic pe scena suceveană, o seară „îmbrăcată” în sunete, emoții, armonie și multe aplauze5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei