Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 aug 2023 - Anul XXVIII, nr. 196 (8420)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Zilele Culturii Polone, ediția a XXIV-a, la Gura Humorului, Moara și Solonețu Nou

Marţi, 22 August 2023 (13:33:37)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zilele Culturii Polone, ediția a XXIV-a, se vor desfășura, în perioada 24-26 august, la Gura Humorului, Moara și Solonețu Nou, evenimentul fiind organizat de Uniunea Polonezilor din România, cu sprijinul Institutului Polonez din București.

Acțiunile vor începe pe 24 august, la ora 9:00, la Sala Tisa a Hotelului Best Western Bucovina din Gura Humorului, cu deschiderea simpozionului științific internațional. La ora 17:00, va începe un eveniment inedit pentru întreaga comunitate poloneză, inaugurarea Casei Polone din Moara, recent construită.

La fel ca și celelalte Case Polone care există deja în Bucovina, aceasta nu va îndeplini doar un simplu rol practic, ci va servi și ca un fel de simbol care va uni comunitatea locală sub acoperișul său.

 

·        Expoziție. Spectacol

După deschiderea Casei Polone, publicul va avea ocazia să vadă expoziția „Arhitectura Independenței în Europa Centrală”, creată de Centrul Cultural Internațional din Cracovia, pregătită în limba română de Institutul Polonez din București. „Sfârșitul Primului Război Mondial în anul 1918 a schimbat radical imaginea Europei Centrale. A adus libertate multor popoare, în timp ce pentru altele a însemnat schimbări profunde în viața politică și economică de până atunci. A luat naștere atunci o nouă ordine – politică, socială și culturală (...). Daunele lăsate de război, schimbarea granițelor și ciocnirea cu noile realități politice și-au pus amprenta asupra dezvoltării culturii și formei arhitecturii în această parte a continentului în următoarele decenii. Despre cum s-au schimbat Bucureștiul, Varșovia, Tallinn, Eforie Nord și Cernăuți se poate afla parcurgând expoziția”, spun organizatorii.

Inaugurarea Casei Polone din Moara va fi sărbătorită și cu un spectacol susținut de Fanfara Detașamentului de Pompieri Voluntari și formația de muzică populară „Gacoki” din Gać, voievodatul Podkarpackie – Polonia, de ansambluri ale polonezilor bucovineni: „Mała Pojana” din Poiana Micului, „Sołonczanka” din Solonețu Nou, recent înființatul grup de copii și tineri din comunitatea poloneză din Moara, precum și de Ansamblul românesc „Dor” din Moara.

 

·        Simpozion științific: „Trecutul și prezentul relațiilor polono-române”

Un element indispensabil Zilelor Culturii Polone este simpozionul științific, intitulat anul acesta „Trecutul și prezentul relațiilor polono-române”, în cadrul căruia, timp de două zile, 24-25 august, istorici, lingviști, cercetători literari, etnografi, istorici ai culturii din Polonia, România, Ucraina și Republica Moldova vor dezbate relații polono-române de-a lungul timpului în diferite lor aspecte.

Ca de obicei, simpozionul se va încheia, pe 25 august, cu concluziile și prezentarea celor mai noi cărți dedicate tematicii polono-române, editate în ultimul an în Polonia și România. Simpozionul se va desfășura integral în sălile de conferință ale hotelului Best Western Bucovina din Gura Humorului.

 

·        Sărbătoarea Roadelor în Solonețu Nou

Ziua de 26 august va fi dedicată în întregime Sărbătorii Roadelor în Solonețu Nou, care va începe cu Sfânta Liturghie, la ora 11:00, după care vor urma: expoziția de roade și specialități culinare, picnic și spectacolul folcloric cu participarea, printre altele, a ansamblurilor „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou, împreună cu membrii ansamblului „Dolina Nowego Sołońca” din Złotnik – Polonia, alcătuit de re-emigranții din Bucovina românească din perioada de după cel de-al II-lea Război Mondial și urmașii lor, precum și a musafirilor din Polonia: Fanfara Detașamentului de Pompieri Voluntari și formația de muzică populară „Gacoki” din Gać, precum și formația de muzică populară „Roztoka” din Międzybrodzie Żywieckie – a muntenilor din regiunea Żywiec în Munții Beskizi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zilele Culturii Polone, ediția a XXIV-a, la Gura Humorului, Moara și Solonețu Nou.
 Vizualizări articol: 1086 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Zilele Culturii Polone, ediția a XXIV-a, la Gura Humorului, Moara și Solonețu Nou5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei