Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 aug 2023 - Anul XXVIII, nr. 183 (8407)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6156 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Peste o sută de elevi de la școlile Bălcăuți, Negostina și Gropeni au participat la a VI-a ediție a Școlii de vară

Luni, 7 August 2023 (09:03:01)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Școala de vară” de la Bălcăuți, ajunsă la a VI-a ediție, a reunit, în perioada 24-28 iulie 2023, peste o sută de elevi ai claselor I-VIII, de la școlile Bălcăuți, Negostina și Gropeni. „Casă, dulce casă” a fost denumirea școlii de vară din acest an. Tabăra a oferit copiilor oportunitatea de a-și dezvolta competențele lingvistice în limba maternă ucraineană și, totodată, să își exprime creativitatea în cadrul activităților extrașcolare.

Proiectul „Școala de vară” a luat ființă la inițiativa lui Ilie Sauciuc, președintele Filialei Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), în parteneriat cu Consiliul Județean Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Primăria și Consiliul Local Bălcăuți și Școala Gimnazială din localitate.

Anul acesta, parteneriatul din cadrul „Școlii de vară” a fost consolidată prin implicarea a doi noi parteneri de prestigiu: Colegiul Național „Mihai Eminescu” (CNME) Suceava și Colegiul Pedagogic din cadrul Universității „Iurii Fedkovici” Cernăuți.

 

·        Schimb de bune practici

În tabără au fost prezenți și 14 studenți ucraineni cu profil pedagogic, însoțiți de două cadre didactice, cărora li s-au adăugat alte două cadre didactice delegate de Consiliul Regional din Cernăuți. Aceștia au împărtășit din experiența lor didactică și au creat o punte culturală între elevii din Bălcăuți și colegii lor din Ucraina. Filiala UUR Suceava, CNME și Colegiul Pedagogic din Cernăuți sunt parteneri și în cadrul proiectului educațional „Elevi acum, profesori în devenire”, care are ca scop principal schimbul de bune practici dintre cele două instituții de învățământ pedagogic.

La evenimentul de deschidere au fost prezenți președintele Filialei UUR Suceava, Ilie Sauciuc, inspector pentru limba ucraineană în cadrul IȘJ Suceava, Petru Tănase, secretar general al Consiliului Județean  (CJ) Suceava, Corina Derla, consilier superior la Serviciul diasporă și parteneriate externe din cadrul CJ Suceava, Victor Hrihorciuc, vicepreședinte UUR, Vasile Şoiman, primarul comunei Bălcăuţi, Iulian Petru Chideşa, viceprimarul comunei gazdă, Mihaela Pintrijel, directorul Şcolii Gimnaziale Bălcăuţi, Silvia-Corina Nuțu, directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu” Suceava, cadre didactice din Bălcăuţi şi Cernăuţi.

Oficialitățile au adresat mesaje de apreciere pentru această inițiativă, subliniind beneficiile semnificative pe care aceasta le aduce elevilor participanți. Festivitatea de deschiderea a triumfat cu momentele artistice prezentate de ansamblurile „Cervona kalena”, coordonat de Iulian Chideșa, și „Kozaciok”, coordonat de Petru Șoiman. Dansurile tradiționale ucrainene au captivat publicul, aducând ropote de aplauze și multă bucurie.

 

·        Activități interactive și atractive

Am aflat de la organizatori că activitățile educative desfășurate pe parcursul „Școlii de vară” au avut în vedere stimularea și dezvoltarea competențelor lingvistice în limba ucraineană, încurajarea exprimării creative, elevii având prilejul să-și afirme identitatea etnică și să lege prietenii cu colegii lor ucraineni promovând buna înțelegere interculturală.

Proiectul a fost coordonat de Mihaela Loredana Pintrijel, directorul Școlii Gimnaziale Bălcăuți, care a lucrat cu o echipă de profesioniști formată din cadre didactice provenite de la cele trei școli: Chideșa Cristina, Fraseniuc Diana Emanuela, Cîrstean Narcisa, Dascaliuc Lidia, Pițuc Mihaela, Șoiman Petru, Șoiman Rodica, Cozariuc Alina, Grigoriciuc Lăcrămioara, Pîșlea Daniela. Buna desfășurare a activităților propuse în cadrul acestei acțiuni a fost posibilă cu finanțarea UUR, cofinanțarea CJ Suceava și sprijinul oferit de CNME cu privire la cazarea oaspeților din Ucraina.

„La festivitatea de încheiere, în prezența unui public numeros, tinerii studenți de la Colegiul Pedagogic din Cernăuți au prezentat un frumos și emoționant moment artistic ce a cuprins dans contemporan, dans bucovinean, poezii și cântece cu mesaj profund și speranță de pace. Insp. Ilie Sauciuc a oferit diplome de participare tuturor membrilor delegației ucrainene și întregii echipe de proiect. În încheiere, toți participanții au cântat imnul Școlii de vară, pe versuri compuse de aceștia, împreună cu prof. Șoiman Petru”, am mai aflat de la cei prezenți în tabără.

Reușita „Școlii de Vară” din acest an, așa cum au declarat participanții, se datorează faptului că pe parcursul întregii săptămâni s-au derulat activități interactive și atractive atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste o sută de elevi de la școlile Bălcăuți, Negostina și Gropeni au participat la a VI-a ediție a Școlii de vară.
 Vizualizări articol: 1067 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Peste o sută de elevi de la școlile Bălcăuți, Negostina și Gropeni au participat la a VI-a ediție a Școlii de vară5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei