Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 aug 2023 - Anul XXVIII, nr. 183 (8407)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Cum scăpăm de gândurile negative

Am auzit cu toții despre substanțele chimice toxice care afectează plămânii, intestinele și pielea. Dar cercetările neuroștiințifice au descoperit o altă „toxină” care poate afecta creierul – gândurile toxice. Gândiți-vă la stresul ridicat și prelungit pe care îl produce zăbovirea asupra gândurilor negative și toxice ca și cum ați pulveriza o substanță chimică toxică prin grădina creierului dumneavoastră, făcând plantele să se ofilească. Alternativ, gândiți-vă la fiecare dintre gândurile pe care le aveți ca la un copac. Cu cât vă gândiți mai frecvent și mai mult timp la ceva, cu atât rădăcinile sale devin mai adânci și cu atât copacul crește mai înalt. Pe măsură ce continuați să vă gândiți la acel lucru, copacului îi cresc ramuri, iar ramurile încep să se conecteze cu copacii vecini, influențând cât de fericiți sau nefericiți cresc acești copaci. Dumneavoastră vă creșteți propria pădure de gânduri. Gândurile controlează dacă veți avea parte de frumusețea unei păduri fericite sau de tristețea unei păduri nefericite.

Analogia cu copacul nu este perfectă deoarece, spre deosebire de o pădure – care are nevoie de zeci de ani pentru a crește și a se schimba – creierul dumneavoastră se poate schimba în câteva luni. Ceea ce se schimbă cel mai rapid sunt conexiunile dintre arborii de gândire ai creierului: creșterea de noi conexiuni și eliminarea conexiunilor pe care nu le mai folosiți. În jargonul neuroștiințelor, acest lucru se numește „recablarea creierului”. Unii o numesc „reînnoire a minții”. Prin aruncarea rapidă la gunoi a gândurilor toxice, le împiedicați să prindă rădăcini și să crească.

Persoanele care și-au însușit acest control al gândurilor spun rapid gândurilor toxice: „Pleacă”, „Nu sunt eu”, „Nu voi face asta” sau „Gândește-te la asta, nu la aia”. Tehnicile din secțiunea următoare vă pot ajuta.

Unul dintre instrumentele cele mai eficiente pentru a distruge un ciclu de gânduri toxice este să sunăm sau să trimitem un mesaj unui prieten. Le putem spune: „Vorbește cu mine despre lucruri fericite”, „Te rog să spui o rugăciune pentru mine în legătură cu...” sau „Ajută-mă să procesez informația asta”. Faptul că aceste voci de încredere ne ghidează să revenim la tipare de gândire sănătoase este extrem de valoros, iar faptul că primim acest sprijin în schimb duce la formarea unor relații profunde și intime.

Respingeți gândurile negative automate – un tip de gânduri toxice care apar brusc și deseori în mod repetat și care vă prind cu garda jos. Nu aveți întotdeauna control asupra acestor gânduri care apar, dar aveți control asupra celor pe care le lăsați să rămână și asupra celor care ajung la coșul de gunoi.

De îndată ce un gând negativ vă invadează mintea, îndepărtați-l ca pe o furnică enervantă. Apoi, gândiți-vă imediat cum să îl înlocuiți: treceți la un gând pozitiv care să îl eclipseze pe cel negativ. Refaceți mintal o amintire vizuală liniștită și plăcută din depozitul dumneavoastră de amintiri fericite, cum ar fi ziua în care v-ați căsătorit sau amintirea unei vacanțe preferate.

Puneți-vă mintea pe „mute”. Pentru a exersa respingerea gândurilor negative automate, încercați să aveți perioade în care să nu vă gândiți la nimic. Ori de câte ori mintea dumneavoastră este „alergată” sau „aglomerată” de prea mult trafic, retrăgeți-vă într-un loc liniștit și practicați acest exercițiu pentru a vă curăța mintea de gândurile negative. Asocierea acestei limpeziri mintale cu o respirație profundă vă ajută să vă reorientați mai rapid. Inițial, s-ar putea să aveți impresia că „munciți” prea mult pentru a vă limpezi mintea, ceea ce ar putea să o solicite și mai mult. În cele din urmă, însă, mintea dumneavoastră va saluta semnalul de „minte-mută” și va potoli gândurile deranjante.

La final vă prezentăm un exercițiu pentru a vă liniști mintea și a o elibera de gânduri: Mergeți în locul liniștit preferat, unde sunteți mai puțin distras, cum ar fi o piscină, un parc sau o pădure; dacă nu puteți merge acolo, găsiți un spațiu liniștit și vizualizați acel loc preferat. Respirați adânc. Goliți mintea de gânduri preț de cinci secunde – aceasta este, de obicei, cea mai lungă perioadă de timp pe care o pot parcurge începătorii cu creierul dezordonat înainte ca diferite gânduri deranjante să vă reinfecteze starea de liniște. Creșteți treptat durata de liniștire și golire a minții la 10 secunde, apoi la 15, și așa mai departe, până când practica devine mai ușoară în mod natural. Practicați exercițiul de mai multe ori pe parcursul zilei.

 

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753 937 223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum scăpăm de gândurile negative.
 Vizualizări articol: 2716 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.88/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 32 voturi
Cum scăpăm de gândurile negative4.9532

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei