Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 apr 2022 - Anul XXVII, nr. 98 (8015)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Expoziţia Mobilă despre Cutremure din USV, un punct de mare atracție pentru vizitatorii de toate vârstele

Vineri, 29 Aprilie 2022 (11:45:01)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În cadrul Conferinței Naționale a Comunității ,,Educație pentru Științe”, care se derulează la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava în aceste zile, joi a fost deschisă în Atriumul din corpul E o expoziție intitulată MOBEE- Expoziţia Mobilă despre Cutremure.

Realizată de cătrecercetătorii de la Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFPT), expoziția este dedicată peroanelor de orice vârstă, reprezentând cel mai nou mijloc de informare cu privire la cauzele, caracteristicile și efectelor cutremurelor.

Am trecut și noi pragul expoziției montate în cursul zilei de joi, pentru a afla ce poate oferi publicului larg.Proiectul poartă numele de MOBEE (Mobile Earthquake Exhibition), Expoziţia Mobilă despre Cutremure și reprezintă un proiect realizat în parteneriat între Universitatea de Arte București, Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFPT) și Siveco, o firmă dezvoltatoare de software.

Rolul acestui proiect este de a transporta publicul larg spre informații generale despre ce este un seism, cum se produce, unde se produc seismele pe glob, despre interacțiunea plăcilor tectonice, cum să ne protejăm și informații legate despre activitatea seismică la nivelul României. Expoziția este în același timp presărată cu aplicații interactive prin intermediul cărora vizitatorii pot afla informații despre structura internă a pământului, interacțiunea plăcilor tectonice și experimente de inginerie seismică și de structură. Ea prezintă modul prin care putem viziona cum clădirile ajung la frecvența de rezonanță și o prezentare a senzorilor seismici, de la cei educaționali dezvoltați cu elevii, la cei semiprofesionali realizați cu ajutorul studenților de la Fizică, ajungând în final la cei profesionali, pe care INFPT îi folosește în rețeaua pe care o are în dotare în acest moment.

 

·        Informații prețioase pentru profesori despre producerea cutremurelor, efecte secundare și sisteme de alertare 

 

Cei care vor trece pragul acestei expoziții, care e deschisă până sâmbătă inclusiv, vor putea afla numeroase informații legate de locul unde se produc cutremurele în România, de ce zona Vrancea este atât de activă seismic, dar și reguli de comportament care trebuie urmate în situația unui cutremur.Eduard Năstase, cercetător științific la INFPT, ne-a vorbit despre expoziție: ”Expoziția conține un sector pentru partea de structură internă și interacțiunea plăcilor tectonice și puzzle-uri pentru copii, precum și seturi de chituri și lecții interactive dedicate profesorilor, această latură fiind parte a conferinței organizate în aceste zile. În cadrul expoziției există informații despre pregătirea la cutremur și două chestionare, care să arate înainte și după partea de training și informare cât de pregătit este fiecare în acest domeniu după vizitarea expoziției.Important este ca în urma vizitării acestei expoziții, cei interesați să poată face diferența între magnitudinea și intensitatea unui cutremur. Astfel, magnitudinea reprezintă o singură valoare a energiei cutremurului respectiv, în timp ce intensitatea reprezintă modul în care s-a resimțit cutremurul într-o anumită zonă, fiind diferită de la o zonă la alta de propagare.”

Expoziția mai conține o parte de Inginerie seismică, cu prezentarea unui curs cu profesorii prezenți la conferință, curs care prezintă și un istoric al seismelor din 1940 și 1977 în România. În cadrul cursului pot fi studiate și efecte secundare ale seismelor, de la valul Tsunami, până la importante alunecări de teren sau fenomene de lichefiere a solului și conduita arhitecturală de abordat pentru protejarea la seisme. La standurile expoziției pot fi vizionate sisteme de amortizare, de la cele de tip pendul la cele tip piston, sau cu decuplare totală de sol cu ajutorul sistemelor de amortizare cu role. Cercetătorul Eduard Năstase continuă expunerea sa:”În același timp aici pot fi vizionate sisteme de alertare pentru producerea cutremurelor de pământ realizate de INFPT în două variante: cu avertizare sonoră, care într-un interval de 30 de secunde de la producerea unui cutremur trimite o alertă inspectoratelor pentru situații de urgență, și cu semnalizare luminoasă, care trimite semnal luminos pe trei niveliri, slab, moderat sau semnificativ, în funcție de magnitudinea cutremurului.În cadrul expoziției, la standul de monitorizare și testare a structurilor civile, poate fi întâlnită o machetă experimentală legată de comportamentul unei clădiri în cazul unui cutremur, monitorizată cu senzori pe nivele diferite.

 

·        Machetă reprezentând structura internă a Pământului, realizată cu imprimante 3D

 

O interesantă machetă a Pământului, realizată din 900 de bucăți (celule) din material plastic cu ajutorul unei printări 3D, poate fi admirată în aceeași expoziție. Macheta prezintă structura internă a Pământului, cu Crusta, Mantaua inferioară, Mantaua superioară, având reprezentată și propagarea undelor seismice în interior.

Cercetătorul Bogdan Zaharia, din cadrul INFPT, ne-a prezentat variantele de seismometre aflate în dotare didactică sau în cadrul institutului. El ne-a transmis:

”Expoziția din cadrul conferinței prezintă și un proiect educațional, constând din Crearea unei Rețele Seismice Educaționale în România, demarat în cursul anului 2012. În cadrul lui au fost instalate în școli pilot seismometre educaționale, trei dintre acestea fiind prezentate în expoziție. Prin intermediul acestora sunt înregistrate toate cutremurele produse în zona țării noastre, într-o rețea care cuprinde astăzi 48 de seismometre educaționale în întreaga țară.” Frumusețea exponatelor și existența experimentelor interactive din cadrul expoziției fac din aceasta un punct de mare atracție, atât pentru participanții la conferință, cât și pentru cei care vor să-și îmbogățească cunoștințele până la închiderea porților, sâmbătă seara.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia Mobilă despre Cutremure din USV, un punct de mare atracție pentru vizitatorii de toate vârstele.
 Vizualizări articol: 577 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Expoziţia Mobilă despre Cutremure din USV, un punct de mare atracție pentru vizitatorii de toate vârstele0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei