Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 oct 2021 - Anul XXVI, nr. 249 (7861)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Durere. Regrete

Artistul Florin Colibaba, meşter popular de ceramică, descendentul unei renumite familii de olari din Rădăuţi, a murit la vârsta de 65 de ani

Duminică, 24 Octombrie 2021 (11:22:34)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Artistul Florin Colibaba, meşter popular de ceramică, descendentul unei renumite familii de olari din Rădăuţi, a murit la vârsta de 65 de ani.

Primarul municipiului Rădăuți, Bogdan Loghin, a scris un mesaj pe pagina sa de Facebook: „Cu durere, am aflat despre moartea artistului olar Florin Colibaba, sufletul ceramicii de Rădăuți. Născut în anul 1956, acesta era continuatorul a 200 de ani de meșteșug al olăritului, purtat vreme de cinci generații în familia sa. În fiecare ulcior, tavă, farfurie, cană sau ploscă maestrul Florin Colibaba și-a lăsat inima. Trăia pentru arta sa și tradițiile strămoșești. Lutul se pleca sub palmele-i aspre, dar pline de căldură. Oameni ca el nu mor, ci renasc în lumea pe care au plămădit-o în argila frământată cu pasiune. De azi, Rădăuțiul e mai sărac cu un olar genial. Roata i s-a oprit, ca și inimile noastre, pentru o clipă. Omul care ne-a făcut mândri pe meridianele lumii a plecat la cer. Ne rămân arta și aspirațiile sale, ca reper într-o lume fără repere și cu tot mai puține valori. Rămas bun, maestre Florin Colibaba. Dumnezeu să te odihnească în pace!”.

Vă reamintim că repertoriul creaţiei lui Colibaba cuprinde o mare varietate de forme şi mărimi, modelate pe roată, care impresionează prin calitatea execuţiei, prin diversitatea compoziţiilor ornamentale şi prin rafinamentul cromatic. Motivele geometrice, florale, avimorfe, zoomorfe, antropomorfe, astrale întâlnite pe farfurii, căni, oale, ploşti, ulcioare, tăvi, plăci (cahle) ne amintesc de viaţa, credinţele şi îndeletnicirile ţăranului din această zonă.De-a lungul anilor, Florin Colibaba a participat la numeroase târguri şi expoziţii de artă din ţară şi din străinătate - Germania, Franţa, Elveţia şi Suedia, precum şi la Smithsonian Folklive Festival de la Washington, Statele Unite, în anul 1999.

Multe dintre creaţiile sale fac parte din patrimoniul marilor muzee, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă al României, din colecţii particulare şi, nu în ultimul rând, din achiziţiile iubitorilor de frumos.

Totodată, Colibaba a fost o prezenţă permanentă în expoziţii şi galerii de artă populară din ţară şi străinătate. Pentru calităţile remarcabile ale creaţiei sale, el a fost deseori premiat şi laureat al diverselor târguri şi expoziţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Artistul Florin Colibaba, meşter popular de ceramică, descendentul unei renumite familii de olari din Rădăuţi, a murit la vârsta de 65 de ani.
 Vizualizări articol: 1974 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Artistul Florin Colibaba, meşter popular de ceramică, descendentul unei renumite familii de olari din Rădăuţi, a murit la vârsta de 65 de ani5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei