Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 sep 2021 - Anul XXVI, nr. 207 (7819)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La 89 de ani

Maestrul coregraf Viorel Vatamaniuc a plecat la Ceruri

Sâmbătă, 4 Septembrie 2021 (15:26:47)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Maestrul coregraf Viorel Vatamaniuc a plecat la Ceruri. În noaptea de 3-4 septembrie 2021, la vârsta de 89 de ani, „maestrul neîntrecut al folclorului coregrafic bucovinean” a luat drumul veșniciei.

Directorul Centrului Cultural Bucovina, Sorin Filip, a transmis acest mesaj: „Toamna a îmbrăcat haine cernite. Vestea plecării la Ceruri a maestrului Viorel Vatamaniuc ne-a copleșit dincolo de lacrimi. Rămas bun, Maestre! Toate trăirile alături de dumneavoastră, în calitate de maestru neîntrecut al folclorului coregrafic bucovinean și nu numai, dar și de prieten apropiat al familiei mele, s-au transformat în neprețuite amintiri pe care le voi păstra cu sfințenie. O lacrimă în toamnă pentru cel ce a fost dansator, maestru coregraf și director al Ansamblului Artistic Profesionist <Ciprian Porumbescu> Suceava”.

Conform Enciclopediei Bucovinei, Viorel Vatamaniuc s-a născut pe 17 noiembrie 1932, la Mitocu Dragomirnei. „A fost solist dansator, asistent maestru coregraf, apoi maestru coregraf (din 1964) la Ansamblul <Ciprian Porumbescu>. A fost maestru coregraf la Arcanul, Ansamblul studențesc al Institutului Pedagogic Suceava (1969-1973). A fost director al Ansamblului Artistic <Ciprian Porumbescu> (1983). A instruit formații artistice de amatori din zonă. A avut colaborări cu ansambluri și formații coregrafice din țară: Rapsodia Română (București), Transilvania (Baia Mare), Doina Gorjului (Târgu Jiu), Ansamblul Academic de Stat <Joc> din Chișinău, Țara Vrancei (Focșani). A semnat coregrafia la multe dintre marile montări ale Ansamblului <Ciprian Porumbescu>”.

Un mesaj emoționant, la aflarea veștii că Viorel Vatamaniuc a murit, a transmis și maestrul coregraf Costinel Leonte: „A plecat la Ceruri unul din marii coregrafi ai jocului popular tradițional românesc, Viorel Vatamaniuc, unul din mentorii mei în arta coregrafică. Mulțumesc pentru tot, Maestre! Bunul Dumnezeu să vă ierte și să vă așeze la loc de cinste în Împărăția Cerului! Pios omagiu și regrete eterne!”

În anul 2014, Viorel Vatamaniuc a primit titlul de Cetățean de onoare al municipiului Suceava, „pentru activitatea desfăşurată în domeniul artistic, pentru că a contribuit la păstrarea şi promovarea tradiţiei folclorice autentice de pe meleagurile sucevene”.

În 2017, Viorel Vatamaniuc a fost onorat să primească și titlul de Cetățean de onoare al municipiului Focșani. De numele maestrului sucevean „se leagă începuturile Ansamblului Folcloric <Țara Vrancei>”.

Pe 31 ianuarie 2007, maestrul Viorel Vatamaniuc a fost răsplătit cu titlul de „Cetățean de onoare” al orașului Hârlău. „Cercetător de mâna întâi și cel mai bun coregraf al Moldovei,care a cules folclorul neamului românesc, tăcut, fărăparadăși fără gândul la recompense și recunoașteri oficiale, cu unica satisfacție căs-a străduit să-și îndeplineascădatoria de mare specialist în domeniu și cea de cărturar. Coregraful celor opt suite de dansuri populare a Ansamblului folcloric tradițional <Sârba cu Năframă> al Casei de Cultură a orașului Hârlău a fost răsplătit, pentru contribuția adusă la popularizarea dansurilor și obiceiurile populare din zona Hârlău, la pregătirea tinerilor din ansamblul <Sârba cu Năframă>, cu titlul de Cetățean de onoare al orașului Hârlău”, transmiteau în acel an reprezentanții Casei de Cultură Hârlău.

Drum lin printre stele, Maestre!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Maestrul coregraf Viorel Vatamaniuc a plecat la Ceruri.
 Vizualizări articol: 2590 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Maestrul coregraf Viorel Vatamaniuc a plecat la Ceruri5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei