Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 mai 2021 - Anul XXVI, nr. 121 (7733)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Un veteran de război s-a vaccinat anticovid la 99 de ani „din datorie față de țară”

Miercuri, 26 Mai 2021 (18:16:09)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Veteranul de război Ambrosie Plopan este din Reuseni, comuna Udești. A făcut trei campanii de război pe frontul de vest, în România, în Ungaria și în fosta Cehoslovacie, și a fost rănit de două ori. După război, a fost bolnav de tifos exantematic. La venerabila vârstă de 99 de ani, nu se pregătește să meargă în vacanță în țară sau străinătate, participă la puține evenimente sociale, dar cu toate acestea a decis să se vaccineze anticovid. Nu a avut membri ai familiei sau prieteni care să fi avut Covid, dar știe de la televizor și de la ginerele său ce înseamnă această boală și că există vaccin. Întrebat care este motivul care l-a determinat să se vaccineze, veteranul de război Ambrosie Plopan ne dă un răspuns surprinzător: din datorie. Din datorie față de țară.

„M-am vaccinat ca să nu mai sufere nimeni de boala asta, să fie totul ca înainte. Vaccinul e pentru binele oamenilor, toată lumea trebuie să se vaccineze. Țara ne cheamă la vaccinare, cheltuiește bani pentru asta, că vaccinul nu e degeaba, țara plătește pentru el, pentru binele oamenilor. Și dacă țara ne cheamă, să vină toată lumea să se vaccineze. Este o datorie a noastră”, a declarat Ambrosie Plopan miercuri, după rapelul la vaccin, pe care l-a făcut la centrul organizat la căminul cultural din Sf. Ilie, Șcheia. Acesta a mai spus că după prima doză nu a avut nici un fel de efecte secundare și că aproape toți membrii familiei sale s-au vaccinat.

 

 

 

 

·      Prefect: „A fost un moment emoționant”

 

La eveniment a fost prezent și prefectul de Suceava, Iulian Cimpoeșu, care l-a felicitat pe veteran pentru gestul său, pe care îl consideră un exemplu de responsabilitate pentru cei mai tineri. „A fost un moment foarte emoționant, la care mă bucur că am putut participa, am venit special pentru asta. Este o dovadă de responsabilitate ca la vârsta de 99 de ani să dai exemplu tinerilor, care din păcate nu prea au luat cu asalt centrele de vaccinare. Cred că acest gest este un bun exemplu pentru ca tot mai mulți cetățeni să-și facă datoria față de ceilalți cetățeni. Domnul Plopan a fost și pe front, și-a făcut și atunci datoria față de țară, așa cum a făcut și acum”, a afirmat prefectul. În opinia sa, mentalitatea generației din care face parte Ambrosie Plopan se regăsește tot mai puțin la persoanele mai tinere. „Dumnealui a spus foarte clar că statul român cheltuie niște bani și e păcat să nu ne vaccinăm. Vaccinul costă, pe toți ne costă pentru că plătește statul român”, a mai spus prefectul.

Veteranul Ambrosie Plopan este cea mai vârstnică persoană care s-a vaccinat la centrul din Sf. Ilie, după cum a spus medicul coordonator, dr. Ionuț Aurel Nichitoi. „Suntem mândri că a dorit să vină la noi la centru. Cu această ocazie sperăm că va crește imboldul pentru vaccinare al celor nehotărâți”, a spus medicul.

 

·      La Sf. Ilie s-au vaccinat și „Lăutarii” din Chișinău și circa 25 de tineri între 16 șl 18 ani

Din data de 13 aprilie a.c., de când centrul a fost deschis, aici s-au vaccinat 3.276 de persoane. Potrivit doctorului Nichitoi, până acum nu i s-a făcut nimănui rău după vaccinare, dar au fost persoane care au avut efecte secundare ușoare, „cel mai probabil pe fondul emoțiilor”. Majoritatea celor care s-au vaccinat la Sf. Ilie sunt femei, iar primele persoane care s-au prezentat în data de 13 aprilie au fost soția și fiica prefectului Iulian Cimpoeșu. Media de vârstă a celor care s-au vaccinat este de 40-50 de ani, dar au fost și circa 25 de adolescenți, cu vârste între 16 și 18 ani, precum și mulți studenți, inclusiv din Republica Moldova, care învață la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava. Dr. Nichitoi a spus că unii dintre studenții moldoveni au venit și cu părinții lor, care au dorit să se vaccineze. „În general tinerii vin cu familia completă”, a subliniat medicul. La centrul de la Sf. Ilie s-au mai vaccinat membri ai Orchestrei „Lăutarii” din Chișinău, dirijată de maestrul Nicolae Botgros, câteva familii din Ucraina, precum și un cetățean german în vârstă de circa 50 de ani, care în țara natală ar fi avut acces la vaccin mult mai târziu. Dacă la început ritmul de vaccinare a fost de 190-198 de persoane/zi, de la începutul acestei luni s-a redus la jumătate, iar marea majoritate sunt cei care vin la rapel. Pentru prima doză se prezintă 4-5 persoane/zi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un veteran de război s-a vaccinat anticovid la 99 de ani „din datorie față de țară”.
 Vizualizări articol: 1506 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Un veteran de război s-a vaccinat anticovid la 99 de ani „din datorie față de țară”1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei