Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 apr 2021 - Anul XXVI, nr. 95 (7707)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Emoție și spiritualitate”, expoziția pictorului bucovinean Mircea V. Hrișcă, la Muzeul de Istorie

Vineri, 23 Aprilie 2021 (13:22:19)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeul de Istorie Suceava puteți vizita, până pe 19 mai, expoziția pictorului Mircea V. Hrișcă (1938-2005), nume de referinţă a picturii bucovinene și românești, intitulată „Emoție și spiritualitate”. Mircea V. Hrişcă, un artist complex apreciat ca un „colorist de o diafană discreţie, capabil să facă uleiul să fure virtuţile de transparenţă şi lirism ale pastelului cerat”, este urmat de fiica sa, artista plastică Oana-Ruxandra Hrişcă, şi de nepoata Ana Creangă, elevă la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava.

În expoziție sunt expuse lucrări din colecții particulare selectate de Oana Hrișcă, fiica acestuia. Expoziția oferă publicului sucevean ocazia de a revedea parte din opera artistului și, în același timp, readuce în memoria colectivă personalitatea profesorului, muzeografului, artistului și omului Mircea V. Hrișcă.

Joi, 6 mai, la ora 13:00, va avea loc, în spațiul expozițional sub egida Editurii Karl A. Romstorfer a Muzeului Național al Bucovinei, vernisajul expoziției și lansarea albumului monografic Mircea V. Hrișcă - „Emoție și spiritualitate”, ce surprinde ansamblul operei artistului plastic bucovinean.

Coordonatorul albumului și curatorul expoziției este criticul de artă Oliv Mircea, care va fi prezent la eveniment. În contextul vernisajului, nepoata renumitului artist plastic sucevean, Ana Creangă, va susţine un microrecital la chitară.

Organizatorii spun că accesul la vernisaj se va face în limita locurilor permise de actuala situație epidemiologică.

 

 „Mircea V. Hrișcă are un loc aparte în arta plastică românească şi universală”

Artistul Mircea V. Hrișcă s-a născut pe 23 noiembrie 1938, la Doroteia, județul Suceava, absolvă Școala Medie de Arte Plastice din Iași, astăzi Liceul de Artă „Octav Băncilă”, cu profesorii Dan Hatmanu, Nicolae Popa și Mihai Cămăruț. Își continuă pregătirea la secția de pictură a profesorului Petre Abrudan, în cadrul Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, și debutează artistic într-o expoziție colectivă la Suceava.

Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, expune alături de colegii săi în expoziții colective la Suceava, Bacău, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Botoșani, Iași, Baia Mare, Satu Mare, Galați, București și la Cernăuți. Deschide expoziții personale la Suceava (1974, 1982, 1983, 1985, 1986, 1987), Ostra (1974), iar în 1995 expune alături de fiica sa, Oana-Ruxandra Hrișcă, la Suceava. Este distins cu Premiul Voronețiana (1976) și cu Marele Premiu la ediția a V-a a Festivalului Voronețiana (1980) și cu Ordinul Național pentru Merit în grad de Ofițer (2000).

În 2018, în cadrul vernisajului expoziției de pictură și grafică „Bucovina în pictura lui Mircea V. Hrişcă”,organizată de Muzeul Bucovinei, lectorul universitar Florica Diaconescu afirma despre pictorul Mircea V. Hrișcă: „are un loc aparte în arta plastică românească şi universală, chiar dacă Bucovina îl reclamă ca fiind al ei... Artistul se opreşte îndelung asupra rostului omului, surprinzându-l la muncă, la târg, la bufet, la odihnă. De cele mai multe ori acesta nu este singur, ci în grup, în adunări. Uniţi fiind, oamenii au rădăcini adânci în pământul din care urcă în ei sângele strămoşilor şi odată cu acesta o întreagă natură ale cărei frumuseţi împodobesc portul, obiceiurile, viaţa”.

Despre peisajele sale, criticul de artă Valentin Ciucă spunea în albumul „Un secol de arte frumoase în Bucovina”: „peisajele lui bucovinene, memorabile în ordinea capacității de a evoca inefabilul unui loc, au evoluat plural în sensul modernizării expresiei și sporirii sugestiilor”.

 

 „Cu Bucovina curgându-i prin vene, Mircea V. Hrişcă a trăit prin artă şi pentru artă”

Profesorul universitar sucevean Mihai Iacobescu, vorbind despre perioada în care artistul a activat ca muzeograf în cadrul Secției de Artă a Muzeului Judeţean Suceava, dar şi despre pasionatul profesor Mircea V. Hrişcă de la Secţia de Pictură a Şcolii Populare de Artă Suceava, îl descria ca fiind „un om care se bucura de o mare stimă şi preţuire din partea colegilor şi a elevilor”. Prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, care l-a cunoscut pe artistul plastic Mircea V. Hrişcă, a povestit că acesta era mereu gânditor, un taciturn, meditativ, un om care şi-a cucerit publicul prin tablourile sale, fie că erau portrete, peisaje, toate inspirate din „viaţa intimă a Bucovinei”. Mircea V. Hrişcă folosea un colorit cald, spunea Mihai Iacobescu, care l-a numit „unul dintre cei mai mari artişti plastici ai Bucovinei”, pe care l-a situat, „în istoria artelor din Bucovina, între Lovendal şi Epaminonda Bucevschi”.

Artista plastică Lucia Pușcașu spunea despre Mircea V. Hrişcă că avea „o modestie rară, total dezinteresat de lucrurile mărunte și generos, un sprijin pentru colegii de breaslă mai tineri. (...) Cu Bucovina curgându-i prin vene, Mircea V. Hrişcă a trăit prin artă şi pentru artă. Culoarea din clepsidră i s-a scurs prea repede pentru câte ar mai fi avut să picteze”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Emoție și spiritualitate”, expoziția pictorului bucovinean Mircea V. Hrișcă, la Muzeul de Istorie.
 Vizualizări articol: 1005 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Emoție și spiritualitate”, expoziția pictorului bucovinean Mircea V. Hrișcă, la Muzeul de Istorie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei