Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 apr 2021 - Anul XXVI, nr. 95 (7707)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Noi ateliere de creație organizate la Vama, pentru copii din Cernăuți și Dolhasca

Vineri, 23 Aprilie 2021 (15:18:09)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Noi ateliere de creație, pe tematică foto-video și Tehnologia informației și comunicațiilor (TIC),au fost organizate la Vama, în perioada 16-20 aprilie, pentru copii din Cernăuți și Dolhasca. Este vorba de 20 de elevi ucraineni ai Școlii Superioare Vocaționale nr. 5 din Cernăuți și 20 de elevi de la Liceul Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca, proiectul urmărind consolidarea cooperării transfrontaliere România-Ucraina.

Ambele grupuri de elevi au fost însoțite de către profesori și specialiști din domeniile foto-video și TIC, care au împărtășit cu participanții din cunoștințele profesionale și tainele meseriilor lor.

Atelierele organizate la Vama reprezintă o continuare a activităților din Proiectul Smart4Youth – Suport, Mobilitate și Artă pentru Tinerii de peste Granița România – Ucraina (2SOFT/1.1/139), organizate, într-o primă etapă, în perioada 5-9 aprilie, atunci când 60 de liceeni de la aceleași instituții educaționale s-au reunit pentru ateliere de artă tradițională: sculptură, pictură pe sticlă și lemn și cusut mărgele și antreprenoriat.

 

 Beneficiari: 200 de tineri care locuiesc în zona transfrontalieră

Organizatorii ne-au spus că Smart4Youth reprezintă o inițiativă finanțată prin Programul Operațional Comun România – Ucraina, care își propune facilitarea cooperării instituțiilor educaționale în vederea creșterii accesului la educație de calitate pentru 200 de tineri care locuiesc în zona transfrontalieră, prin inițierea unor ateliere inovative de creație prin artă, fotografie și film.

Proiectul este implementat de către Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară (ACDC), în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca, Școala Superioară de Artă nr. 5 Cernăuți și Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti, din același oraș.

 

 Invitați

Pe parcursul celor 5 zile, invitați din domeniul educației, artei și reprezentanți din partea autorităților locale au luat cuvântul, din dorința de a transmite mai departe generației tinere secretele meseriei pe care o desfășoară, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la probleme de interes în societate, precum și pentru a încuraja cooperarea transfrontalieră. Dintre aceștia, amintim: Irina Airinei Vasile, lector al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, care a ținut o prelegere despre tehnici de manipulare în mass-media, acordând, la finalul activității, diplome și cărți tuturor elevilor participanți; maestrul caricaturist Mihai Pânzaru – Pim, care a insuflat tinerilor spiritul artistic, pe parcursul unui atelier despre bazele caricaturii și a realizat schițe ale portretelor mai multor elevi; Ionuț Epureanu, comisar-șef de poliție în cadrul IPJ Suceava, care le-a vorbit tinerilor despre infracționalitatea în context frontalier și capcanele mediilor digitale.

Au mai participat la proiect: Tatiana Vîntur, inspector școlar în cadrul IȘJ Suceava, care a promovat educația non-formală prin jocuri interactive și a adresat tinerilor cuvinte de încurajare pentru a-și susține obiectivele; Alina Ciubotaru, Adrian Mîțu, Marian Acatrinei, Nicoleta Andrian, Laura Păvăloaia de la Clubul Fotografilor Suceveni, alături de președintele organizației, Codrin Anton, și Mihai Fomin, vicepreședinte, care au împărtășit secrete ale artei fotografice, explicând totodată noțiuni de bază în fotografie, Cătălin Ciobanu, fotograf profesionist și voluntar al Asociației Consultanților în Dezvoltare Comunitară, el stârnind interesul liceenilor printr-un atelier de editare foto-video, în programele suitei Adobe.

Pe parcursul unui atelier de o oră, Elena Țîrdea, reprezentantă a Agenției Naționale Antidrog, a semnalat problema consumului de droguri în rândul tinerilor, crescând gradul de conștientizare cu privire la riscuri și efecte. Radu Hurjui, ofițer Monitorizare - Implementare, și Viviana Vlad, ofițer Informare, Comunicare, Selecție, din partea Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava - instituție cu importantă activitate în acest sector – au salutat delegația de profesori și elevi, apreciind faptul că pandemia nu a împiedicat desfășurarea fizică a activităților de cooperare România – Ucraina.

În cea de-a treia zi, cunoștințele teoretice s-au transpus în practică, printr-o vizită la mănăstirile Humor și Voroneț. Aici, elevii au surprins mai multe cadre ale locației și au luat interviuri însoțitorilor, printre care Iurii Levchyk, președintele Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi. În luna mai, o nouă serie de ateliere pentru cooperare transfrontalieră vor fi găzduite, de această dată, de partenerii ucraineni. Mai multe informații despre proiectul Smart4Youth se regăsesc pe: pagina de Facebook https://www.facebook.com/Smart4Youth-102129928001061/, website-ul https://smart4youth.com/home-ro/, fie la adresa de e-mail smart4youth@gmail.com, persoană de contact Ionuț Ruști – Asociația ACDC.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noi ateliere de creație organizate la Vama, pentru copii din Cernăuți și Dolhasca.
 Vizualizări articol: 868 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Noi ateliere de creație organizate la Vama, pentru copii din Cernăuți și Dolhasca0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei