Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 24 nov 2018 - Anul XXIII, nr. 266 (6976)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Aniversarea a 94 de ani de existență a Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc

Duminică, 25 Noiembrie 2018 (10:29:48)

La ceas aniversar, avem bucuria de a sărbători 94 de ani de existenţă a Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc. Pe aceste meleaguri cu așezări străvechi, asupra cărora timpul parcă și-a încremenit amprenta, se înalță o fortăreață a științei și a culturii, între zidurile căreia se aud, în cadență, ecourile pașilor zecilor de promoții de absolvenți.

Suntem convinși că, de-a lungul scenariului vieții absolvenților, cetatea cu infinite chipuri a constituit o etapă marcantă. O piatră de temelie pentru ceea ce va însemna mai târziu cariera de ofițer al Armatei Române.

Colegiul de astăzi se ivește asemenea unui oștean greu încercat: născut la Cernăuți, consolidat prin eforturi titanice, condamnat la neființă timp de 8 ani, cunoscând numeroase peregrinări, renăscut din propria-i cenușă și găsindu-și, în final, împlinirea destinului pe tărâmurile câmpulungene.

Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” duce mai departe tradiția liceului militar de la Cernăuți, înființat în anul 1924, prin Înalt Decret al regelui Ferdinand.

Perioada 1924-1945 a fost o perioadă de mari eforturi, din partea cadrelor didactice și militare. Consecințele acestor eforturi au fost vizibile: s-a înregistrat o creștere numerică a efectivelor, a spațiilor și a dotărilor.

În perioada 1940-1945 instituția cunoaște etapa cea mai dificilă, s-a impus mutarea acesteia de la Cernăuți la Roman, Târgoviște, Câmpulung Muscel, înapoi la Cernăuți, Timișoara și Pitești. La finalul acestei perioade de pribegie, liceului i-a fost anulată existența pentru o perioadă de 8 ani.

Astăzi, în an Centenar, ne regăsim în spaţiul care din anul 1956 a fost martor al atâtor generaţii, care a stat la temelia formării lor ca militari de seamă ai acestei țări. Cu toţii recunoaştem rolul esenţial pe care Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” l-a avut şi îl are pentru viitorul fiecăruia în parte. De aici, peste 11.500 de absolvenţi şi-au luat zborul spre desăvârşirea carierei militare, vegheaţi de spiritul lui Ştefan cel Mare.

Nu trebuie să uităm faptul că istoria colegiului s-a conturat prin reușita absolvenților, prin reuşita acestora în carieră, prin proiectele educative care conferă, dincolo de timp, calitate umană și înaltă ținută generațiilor de ştefănişti. Prin urmare, colegiul a devenit de-a lungul anilor un reper de valoare pe scena învățământului românesc datorită rezultatelor obținute. Astăzi, 25 noiembrie 2018, este despre elevii colegiului, despre dascăli și cadre militare care și-au împletit destinele cu această instituție de prestigiu! La mulți ani spirit ștefănist! La mulți ani Colegiului Național Militar „ȘTEFAN CEL MARE”!

 

Georgiana Lupu

Responsabil Informare și Relații Publice

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aniversarea a 94 de ani de existență a Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc.
 Vizualizări articol: 1272 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aniversarea a 94 de ani de existență a Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei