Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 mar 2008 - Anul XIII, nr. 69 (3750)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Liga I

Rapid - Steaua, sau istoria unui scandal fără precedent

Derbiul dintre formaţiile Rapid şi Steaua, întrerupt, joi seară, după ce arbitrul Alexandru Deaconu a fost lovit cu un obiect aruncat din tribună, este primul meci suspendat ca urmare a incidentelor şi al cărui rezultat va fi decis de Comisia de Disciplină.

Derbiul de joi seară a fost oprit în minutul 74, după ce Deaconu a fost lovit cu un obiect din tribună. După câteva minute de discuţii cu observatorul Valentin Alexandru şi după discuţii cu oficialii celor două echipe, Deaconu a decis întreruperea partidei, la scorul de 1-0 pentru Rapid. Echipa Steaua a părăsit terenul, în timp ce jucătorii rapidişti s-au certat cu arbitrul. Deaconu a plecat la vestiare sub escorta stewarzilor.

 

Şi la alte meciuri au fost incidente, dar nu s-au întrerupt

Incidente au avut loc şi la celelalte derbiuri disputate în acest sezon în Liga I, însă nici unul nu a fost suspendat.

La derbiul Steaua - Dinamo, scor 1-0, disputat la 24 noiembrie 2007, în etapa a XVI-a a Ligii I, arbitrat tot de Alexandru Deaconu, prima repriză a fost prelungită cu opt minute, după ce a fost întreruptă de trei ori, în total aproximativ zece minute, din cauza incidentelor provocate de suporterii celor două formaţii, care au aruncat cu fumigene şi torţe în teren, vizibilitatea devenind inexistentă.

Prima dată meciul a fost întrerupt pentru scurt timp în minutul 2, când arbitrul central Alexandru Deaconu a luat mingea, după ce la Peluza Nord a stadionului, unde se afla galeria stelistă, au fost aprinse mai multe torţe, dintre care patru au ajuns pe teren. Meciul s-a reluat după câteva secunde, însă în minutul 7 Alexandru Deaconu a decis întreruperea jocului, deoarece la Peluza Sud, din zona unde se aflau fanii stelişti, au fost aprinse mai multe fumigene, iar fumul a ajuns pe teren, vizibilitatea devenind inexistentă în zona porţii apărate de dinamovistul Bogdan Lobonţ. După întreruperea jocului, fotbaliştii celor două echipe s-au îndreptat spre băncile de rezerve, după care au revenit la mijlocul terenului, unde au aşteptat ca fumul să se împrăştie. Arbitrul a fluierat reluarea jocului, la trei minute de la întrerupere, însă după niciun minut a fost nevoit să oprească din nou jocul, deoarece zeci de torţe au fost aprinse în peluza ocupată de galeria dinamovistă, acestea fiind aruncate pe teren şi spre Tribuna I. Vizibilitatea a devenit din nou zero pe stadion, mai ales în tribuna I şi în galeria dinamovistă. În acest timp, la Peluza Nord a explodat o petardă, iar fanii dinamovişti, de la Peluza Sud, au scandat: "Ole, ola, Dinamo azi nu va juca" şi au afişat mai multe bannere: "Filmaţi-ne, deţinem rolul principal", "Sunteţi sclavii unui cioban" şi "Frigul este cu noi, puricii rămân pe voi". Centralul Alexandru Deaconu a fluierat reluarea partidei, la şapte minute de la a treia întrerupere. În repriza a doua, în minutul 80, suporterii dinamovişti au aruncat o torţă la marginea terenului. În minutul 89, în careul lui Zapata a fost aruncată de fanii dinamovişti o torţă care a fost aruncată apoi în afara terenului de jucătorii echipei Dinamo. Fanii dinamovişti au devastat scaunele din peluza unde au stat, puţine rămânând întregi. Ca urmare a acestor incidente şi a celor produse înainte şi după meci, Comisia de Disciplină a FRF a decis ca grupările Dinamo şi Steaua să fie amendate cu 80.000 de lei, respectiv 70.000 de lei. Cele două cluburi au făcut apel la această decizie, iar Comisia de Apel a FRF a hotărât ca Dinamo şi Steaua să evolueze câte trei etape fără spectatori, iar ulterior Curtea de Arbitraj pentru Fotbal (CAF) din cadrul FRF a decis ca Steaua şi Dinamo să joace cu spectatori cele trei etape şi să plătească doar câte o amendă de 30.000 de lei, respectiv 35.000 de lei.

La meciul Dinamo - Rapid, scor 0-2, din etapa a XV-a a Ligii I, arbitrat de Augustus Constantin, jocul a fost întrerupt un minut, după ce în teren s-au aruncat fumigene şi în tribune au avut loc incidente între suporteri. După un minut, jocul s-a reluat, deşi vizibilitatea era redusă, din cauza fumului. Fanii dinamovişti au aprins, chiar în primele minute de joc, peste 30 de fumigene în peluza Cătălin Hâldan, iar apoi în Peluza Sud. Suporterii rapidişti au coborât din tribune şi au forţat gardurile de protecţie pentru a ajunge la fanii dinamovişti, care la rândul lor au aruncat torţe în sectorul susţinătorilor echipei Rapid. După partida din 11 noiembrie, poliţiştii şi jandarmii bucureşteni au întocmit dosare penale unor suporteri şi au dat amenzi, inclusiv clubului FC Dinamo, din cauza incidentelor care au avut loc în incinta stadionului şi în exteriorul acestuia.

La meciul dintre Steaua şi Rapid din turul Ligii I, disputat la 16 septembrie 2007, în etapa a VII-a, scor 0-0, s-a înregistrat doar un incident minor. În minutul 50 al partidei arbitrate tot de Alexandru Deaconu s-a aruncat cu un obiect din tribună, iar Cristian Săpunaru l-a dus la observator, deşi a fost rugat de fostul său coechipier, Ionuţ Rada, să nu facă acest lucru.

 

Copos: „S-a creat un precedent periculos”

Principalul finanţator al FC Rapid, George Copos, a declarat, vineri, că în urma vizionării casetelor cu incidentele nu poate spune că cel care a aruncat cu obiecte în teren este un suporter al formaţiei giuleştene.

"Avem imaginile cu cel care a aruncat şi, după ce le-am văzut, nu pot să spun că este un suporter rapidist. Nu avea absolut niciun motiv să arunce când noi conduceam cu 1-0", a spus Copos.

El consideră că arbitrul Alexandru Deaconu a creat un precedent periculos atunci când a decis să pună capăt partidei în minutul 74. "Din păcate ceea ce a făcut arbitrul aseară poate crea un precedent extrem de periculos. Trebuie să se rezolve într-un anume fel această situaţie, pentru că de acum înainte oricine se poate duce în galeria adversă sau între suporterii adverşi, să arunce cu o brichetă sau un alt obiect în teren şi echipa lui să câştige. Astfel, în acest mod se vor câştiga puncte la masa verde, se pot câştiga titluri şi acest lucru nu mai are nicio legătură cu fotbalul", a completat Copos.

 

Rednic a demisionat şi nu prea

Jucătorii echipei Rapid au ieşit, vineri, la antrenamentul de refacere de după meciul cu Steaua, cu tricouri albe pe care era inscripţionat mesajul "Ce vină avem noi?".

Mircea Rednic a venit înaintea antrenamentului şi a anunţat că până în cursul zilei de sâmbătă, când este programată o conferinţă de presă, va conduce antrenamentele echipei. "Am avut o discuţie cu domnul Copos, a încercat să mă convingă...", a spus Rednic, care a condus antrenamentul de vineri. Tehnicianul anunţase joi că demisionează din funcţia de antrenor al echipei Rapid. Întrebat dacă a fost ultimul său meci la Rapid, Rednic a răspuns: "Da, da".

Acelaşi răspuns afirmativ a fost dat de Rednic şi la întrebarea dacă îşi menţine decizia de a demisiona: "Am impresia că din cauza mea se întâmplă toate. Mari suporteri. Extraordinari suporteri. De când au venit au creat atmosfera care au creat-o".

 

Mircea Lucescu crede că vina scandalului îi aparţine arbitrului

Antrenorul echipei Şahtior Doneţk, Mircea Lucescu, a declarat, vineri, la Radio InfoPro, că arbitrul Alexandru Deaconu se face vinovat de provocarea suporterilor giuleşteni la meciul Rapid - Steaua şi că lucrul cel mai corect ar fi ca partida să se rejoace.

"Vinovăţia arbitrului este evidentă. În primul rând pentru că a acceptat să arbitreze un meci în care era parte, având în vedere că a jucat la Steaua. E imposibil să comanzi asupra sufletului, asupra sentimentelor, asupra relaţiilor pe care le ai cu nişte oameni. El ar fi trebuit să nu se apropie de marginea terenului, să rămână mai ales la deciziile luate împotriva gazdelor undeva la mijlocul terenului, să evite astfel de situaţii, nu să provoace. Cred că a fost premeditată. Este inadmisibil ca o echipă să piardă posibilitatea participării într-o cupă europeană în urma unei decizii luate de un arbitru care la bază nu avea nimic pentru a fi delegat la acest meci. Este o mare greşeală, pentru că după aceea se dă apă la moară tuturor. Arbitrul va provoca permanent suporterii echipei gazdă. De aceea, consider că lucrul cel mai important ar fi acela să se rejoace partida", a spus Lucescu.

 

Dragomir: „Vinovaţi sunt stewarzii”

Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a declarat, vineri, legat de incidentele de la partida cu Steaua, că angajaţii firmei de pază aflată sub contract cu FC Rapid nu-şi fac datoria.

"Nu pot să mă pronunţ, pentru că am fost oficial la această întâlnire. Rapid are un contract cu o firmă de pază şi pot spune că am văzut că stewarzii erau destul de pasivi. Dacă suporterii cei corecţi şi cei cinstiţi nu-i scot în afară pe cei care aruncă cu pietre, pe cei trei-patru care dau cu obiecte contondente, aceştia nu sunt văzuţi decât de vecinii lor şi atunci aceşti spectatori ar trebui să-i dea pe mâna Jandarmeriei pe cei care aruncă cu pietre. Numai aşa îi putem scoate uşor-uşor pe toţi delicvenţii de pe stadioane. Din informaţiile pe care le deţin, unul din suporterii reţinuţi a fost bătut de ceilalţi spectatori aflaţi în zonă. Eu le recomand public acum să revizuiască contractele cu agenţiile de pază pentru că aceşti stewarzi nu îşi fac datoria", a spus Dragomir, la postul de televiziune Antena 3.

 

Gigi Becali: „Am câştigat trei puncte”

Finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, a declarat că este bucuros că a câştigat trei puncte la meciul cu Rapid, fiind sigur de faptul că echipa antrenată de Marius Lăcătuş va obţine victoria la masa verde, după ce meciul a fost întrerupt.

Finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, a spus că nu va cere rejucarea meciului, deoarece vrea respectarea regulamentului.

 

Mircea Sandu: „Decizia de întrerupere a meciului a fost regulamentară”

Preşedintele FRF, Mircea Sandu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că decizia arbitrului Alexandru Deaconu de a întrerupe meciul Rapid - Steaua a fost regulamentară.

"Deaconu a fost lovit în cap cu o brichetă metalică şi s-a procopsit cu un cucui. A avut o discuţie cu secretarul general al LPF (n.r. - Valentin Alexandru), care a fost observator la acest meci, acesta a fost de acord să continue, dar în momentul în care s-a apropiat de zona de repunere, cel puţin un obiect a mai zburat şi, conform regulamentului, a oprit meciul. Bine că s-a luat această măsură. Este un gest inuman, de neacceptat pe un stadion. Decizia este regulamentară, urmează sancţiunile. Arbitrajul a fost foarte bun, jucătorii şi-au văzut de joc, dar incitarea a dus la acest eveniment. Cine pierde? Pierde echipa din punct de vedere sportiv. Bravo steliştilor că au plecat. Cine a avut această idee, a avut o idee foarte bună pentru că s-au oprit incidentele", a declarat Sandu, care a menţionat articole din regulament în acest sens.

 

Sancţiunile se află miercuri

Mircea Sandu a reamintit că a fost observator la meciul AS Roma - Dinamo Kiev, din 2004, atunci când arbitrul Anders Frisk a fost lovit de un obiect aruncat din tribune. "S-a aruncat cu o monedă care i-a spart pielea capului lui Frisk, arbitrul a decis să oprească meciul. UEFA a decis ca formaţia AS Roma să piardă, cu scorul de 0-3, meciul cu Dinamo Kiev. Asta a fost decizia UEFA, vom vedea sancţiunea comisiei noastre miercuri", a spus Sandu.

Sandu a precizat că, miercuri, va avea loc o reuniune a arbitrilor şi crede că şi centralul Alexandru Tudor trebuia să oprească meciul din urmă cu două sezoane din Giuleşti.

"Teoria premeditării aparţine clubului Rapid", a menţionat Mircea Sandu, care a precizat că este foarte bine că arbitrii s-au întâlnit înainte de meci.

Sandu a menţionat că bricheta cu care a fost lovit Alexandru Deaconu este în posesia lui Valentin Alexandru.

Mircea Sandu a precizat că arbitrii vor fi sancţionaţi dacă nu vor decide întreruperea de meciuri în cazuri de incidente vizându-i chiar pe ei sau pe jucători.

"Eu cu Lupescu nu avem nici un partipris pentru nici un club. Le respectăm şi cu asta basta", a comentat Sandu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rapid - Steaua, sau istoria unui scandal fără precedent.
 Vizualizări articol: 794 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rapid - Steaua, sau istoria unui scandal fără precedent0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Clasamente

Loc
Echipa
J
V
E
I
P
G
  • 1.  Otelul Galati  18  12  3   3    39p 9  
  • 2.  FC Timisoara  18  8   10  0    34p 9  
  • 3.  FC Vaslui  18  9   5   4    32p 7  
  • 4.  Rapid  18  8   6   4    30p 16 
  • 5.  Gaz Metan  18  8   6   4    30p 7  
  • 6.  Steaua  18  8   5   5    29p 9  
  • 7.  Dinamo  18  8   5   5    29p 9  
  • 8.  CFR Cluj  18  7   6   5    27p 6  
  • 9.  Astra Ploiesti  18  4   9   5    21p -1 
  • 10.  U Craiova  18  5   5   8    20p 2  
  • 11.  Gloria Bistrita  18  5   5   8    20p -5 
  • 12.  FC Braşov  18  4   8   6    20p -6 
  • 13.  FCM Tg. Mures  18  5   5   8    20p -9 
  • 14.  U Cluj  18  5   5   8    20p -12
  • 15.  Pandurii Tg. Jiu  18  4   6   8    18p -8 
  • 16.  Victoria Branesti  18  4   6   8    18p -8 
  • 17.  Unirea Urziceni  18  4   6   8    18p -10
  • 18.  Sp. Studentesc  18  3   1   14   10p -15
  • 1.  Ceahlăul PN  15  10  5   0    35p 24 
  • 2.  Săgeata Năvodari  15  11  1   3    34p 18 
  • 3.  Concordia  15  9   4   2    31p 13 
  • 4.  FC Botoşani  15  7   4   4    25p 9  
  • 5.  Viitorul C-ta  15  6   6   3    24p 2  
  • 6.  Dunărea Galaţi  15  6   4   5    22p 11 
  • 7.  Astra II Ploieşti  15  6   4   5    22p 0  
  • 8.  Farul Constanţa  15  5   5   5    20p -2 
  • 9.  Gloria Buzău  15  4   6   5    18p -2 
  • 10.  Delta Tulcea  15  5   3   7    18p -5 
  • 11.  CS Otopeni  15  5   3   7    18p -7 
  • 12.  FC Snagov  15  5   2   8    17p -12
  • 13.  Juventus Buc  15  3   5   7    14p -8 
  • 14.  Steaua II  15  4   2   9    14p -10
  • 15.  Dinamo II  15  4   2   9    14p -16
  • 16.  CF Brăila  15  0   4   11    4p -15
  • 1.  Voinţa Sibiu  14  8   6   0    30p 12 
  • 2.  Petrolul Ploieşti  14  9   1   4    28p 12 
  • 3.  Dacia Mioveni  14  8   4   2    28p 8  
  • 4.  FC Bihor Oradea  14  8   2   4    26p 7  
  • 5.  FCM UTA Arad  14  7   3   4    24p 7  
  • 6.  Politehnica Iaşi  14  6   3   5    21p 8  
  • 7.  Alro Slatina  13  5   4   4    19p 3  
  • 8.  Gaz Metan CFR  14  4   5   5    17p -3 
  • 9.  FC Argeş Piteşti  14  5   2   7    17p -4 
  • 10.  CSM Rmn-Vâlcea  14  5   1   8    16p -1 
  • 11.  Arieşul Turda  14  4   3   7    15p -7 
  • 12.  Mureşul Deva  14  3   4   7    13p -7 
  • 13.  ACU Arad  14  3   4   7    13p -9 
  • 14.  Unirea Alba-Iulia  14  3   3   8    12p -11
  • 15.  FC Silvania ŞS  13  3   1   9    10p -15
  • 16.  Minerul Lupeni  0   0   0   0     0p 0  

Detalii clasamente

Alte titluri din Sport national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Rapan în sos roşu 2 porţii - 40 minute 450g rapan  (Melc marin)50g ulei de măsline 2 căţei de usturoi 75ml vin alb 150ml sos de roşii 6-7 frunze busuioc        1 leg. mărar  •± sare, piper ... Citeşte