Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 feb 2015 - Anul XX, nr. 25 (5837)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Raport de control

Peste 300 de sancţiuni, aplicate anul trecut de inspectorii CAS Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

218 acţiuni de control, dintre care patru la persoane juridice ai căror angajaţi au beneficiat de concedii medicale, au fost efectuate pe parcursul anului trecut de inspectorii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava. Aşa arată un bilanţ al instituţiei, dat publicităţii de preşedintele director general Adela Băişanu. Potrivit raportului, în urma verificărilor au fost aplicate 306 sancţiuni, în sumă totală de 576.629,85 de lei.  

În ceea ce priveşte medicii de familie, anul trecut, inspectorii CAS au derulat 97 de controale, în urma cărora cinci doctori au primit avertismente pentru că nu şi-au respectat programul de lucru. Şase medici de familie au fost şi mai aspru pedepsiţi pentru o astfel de abatere, ei fiind sancţionaţi cu diminuarea cu 5% a valorilor lunare “per capita”, în sumă totală de 1.868,57 lei. Pe de altă parte, în cazul a 79 medici de familie, inspectorii CAS au dispus măsuri de recuperare a contravalorii reţetelor pe care doctorii în cauză le-au prescris fără a respecta protocoalele de prescriere a medicamentelor, aici fiind vorba de o sumă de 320.443,32 de lei. Totodată, 13 medici s-au ales cu avertisment, iar unul cu diminuarea cu 10% a valorii lunare “per capita”, în sumă totală de 1.255,62 de lei, pentru necompletarea corectă şi la zi a formularelor utilizate în sistemul de asigurări de sănătate. Măsuri de recuperare a unor sume, de această dată reprezentând servicii neefectuate, în valoare de 6.514,83 de lei, au fost luate împotriva a opt medici de familie. În acelaşi timp, o sumă totală de  7.987,38 de lei a fost imputată unui număr de 17 medici de familie care s-au făcut vinovaţi de emiterea de reţete medicale duble (prescrise în aceeaşi lună). În 2014, măsura de recuperare a unor prejudicii a mai fost luată împotriva a 106 medici de familie care s-au făcut vinovaţi de faptul că nu au ataşat la fişa pensionarilor cu venituri numai din pensii mai mici de 700 lei pe lună o declaraţie pe proprie răspundere cum că nu mai au şi alte venituri în afară de cele din pensii. De la doctorii în cauză s-a încasat suma de 40.823,36 de lei, reprezentând contravaloarea a 40% din preţul medicamentelor de care au beneficiat pensionarii respectivi.

 

40 de pacienţi care au „omis” să-şi declare veniturile, forţaţi să restituie 7.330,27 de lei

În timpul verificărilor de anul trecut, inspectorii CAS au constatat că 40 de bolnavi au beneficiat de reţete compensate cu 90% din preţul de referinţă, ca urmare a încadrării lor în categoria „pensionari cu venituri numai din pensii mai mici de 700 lei pe lună”, deşi conform bazei de date de la Finanţe aceştia aveau şi alte venituri impozabile, nu doar venituri din pensie. În aceste situaţii, Compartimentul Juridic al instituţiei a transmis pacienţilor notificări pentru recuperarea contravalorii de 40% din preţul medicamentelor pe care le-au primit nejustificat. În total, asiguraţii respectivi au avut de dat înapoi 7.330,27 de lei.

Raportul CAS mai arată că, în 2014, 21 de medici de familie au fost puşi la plată după ce au prejudiciat bugetul CAS cu 3.576,08 lei, suma reprezentând contravaloarea reţetelor medicale pe care le-au prescris offline. Într-un alt caz, un doctor a fost sancţionat cu diminuarea cu 10% a valorii lunare “per capita”, în sumă de 373,25 lei, pentru reţetele offline. „Conform reglementărilor legale, medicii au obligaţia să utilizeze prescripţia medicală electronică online şi în situaţii justificate prescripţia medicală electronică offline. În cazul prescrierii offline, medicii sunt obligaţi să introducă în sistemul informatic toate prescripţiile offline, până cel târziu în ultima zi a trimestrului în care s-a făcut prescrierea offline”, a justificat Adela Băişanu.

Raportul prezentat de şeful CAS menţionează şi alte sancţiuni luate împotriva medicilor de familie. Astfel, într-un caz s-a dispus recuperarea contravalorii unei reţete prescrise eronat din punct de vedere a calităţii de asigurat (268,11 lei). Aceleaşi măsuri de imputare a unor sume, de această dată reprezentând servicii medicale neefectuate, au fost luate şi în cazul a 29 de medici de familie, care în total au avut de returnat 710 lei. Tot împotriva acestor doctori s-a luat şi măsura de diminuare cu 10% a valorii lunare “per capita”, în sumă de 20.788 de lei. Pe de altă parte, în cazul a 247 de medici de familie, inspectorii CAS au trecut la procedura de recuperare a contravalorii serviciilor medicale raportate incorect, în sumă de 13.700 de lei.

 

Nereguli grave în activitatea medicilor specialişti şi a laboratoarelor medicale

Referitor la medicii care lucrează în ambulatoriul de specialitate, în 2014 au fost efectuate 35 de controale, mai arată bilanţul CAS. Şi la acest capitol verificările au scos la iveală mai multe nereguli, care au fost sancţionate în funcţie de gravitate. Astfel, a fost dispusă sancţionarea a doi specialişti cu avertisment pentru nerespectarea orarului de lucru, în timp ce patru doctori au fost sancţionaţi, pentru aceeaşi neregulă, cu diminuarea cu 5% a valorii minim garantate a punctului,  ei pierzând în total o sumă de 2.853,05 lei. Din cei patru medici, doi au primit şi o sancţiune de diminuare cu 10% a valorii minim garantate a punctului deoarece se aflau la a doua abatere de acest gen constatată, ceea ce a reprezentat o scădere a veniturilor lor cu 230,49 lei. Totodată, împotriva a şase medici specialişti s-au aplicat măsuri de recuperare a unor sume reprezentând contravaloarea reţetelor medicale prescrise offline, în valoare de 3.117,87 de lei. În acelaşi timp, şapte doctori au primit avertisment pentru necompletarea corectă şi la zi a formularelor utilizate în sistemul de asigurări de sănătate, iar de la 51 medici s-a recuperat contravaloarea serviciilor medicale raportate incorect, în sumă de 4.127 de lei. În plus, patru doctori au fost puşi să plătească toate reţetele prescrise fără respectarea protocoalelor, care au însemnat 2.505,64 de lei. De asemenea, în cazul a 11 medici specialişti s-au aplicat măsuri de recuperare a sumelor reprezentând servicii medicale neefectuate, în sumă de 986,23 lei, dispunându-se şi măsura de diminuare cu 10% a valorii minim garantate a punctului, în sumă de 20.536,22 lei.

La capitolul ambulatoriu de specialitate paraclinic (laboratoare de analize, radiologie, imagistică medicală), în anul 2014 s-au efectuat opt acţiuni de control, fiind dispuse două măsuri: una de recuperare a sumelor încasate necuvenit, în sumă de 1.981,40 de lei, şi un ,,avertisment” pentru nerespectarea clauzelor contractuale.

 

Spitale sucevene, puse la plata sumelor încasate necuvenit sau sancţionate cu diminuarea contractului

Vizavi de asistenţa medicală spitalicească, anul trecut, inspectorii CAS au derulat 13 acţiuni de control. Două dintre neregulile descoperite la aceste unităţi sanitare au fost sancţionate cu măsuri de restituire a unor sume încasate necuvenit, în valoare totală de 3.758,05 lei. O altă măsură, de diminuare cu 3% din valoarea lunară de contract, a fost luată în cazul a trei spitale pentru raportarea eronată a consumului de medicamente (35.956,94 de lei). Tot la spitale, au mai fost emise patru „atenţionări” pentru respectarea clauzelor contractuale şi a actelor normative din domeniul Sănătăţii şi trei măsuri de diminuare cu 1% din valoarea lunară de contract, în valoare de 53.117,38 de lei, pe motiv de nerespectare a unor clauze contractuale, respectiv necompletarea corectă şi la zi a foilor de spitalizare de zi, spitalizare continuă şi nerespectarea obligaţiei de comunicare către CAS în termenul stabilit de lege a modificărilor survenite în derularea contractului. De asemenea, a fost emis un avertisment din cauza necompletării formularelor utilizate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi a fost luată o măsură de recuperare a contravalorii reţetelor medicale prescrise offline, în sumă de 117,55 lei.

În ceea ce priveşte îngrijirile medicale la domiciliu, în 2014, inspectorii CAS au efectuat opt controale.  În urma verificărilor au fost date trei avertismente pentru nerespectarea programului de lucru şi două avertismente pentru necompletarea formularelor utilizate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Alte cinci acţiuni de control au fost întreprinse la furnizorii de servicii de recuperare medicală, măsurile dispuse fiind următoarele: un furnizor sancţionat cu măsura de restituire a unor sume nejustificate, în valoare de 5.503,6 lei, reprezentând servicii medicale neefectuate, şi trei furnizori sancţionaţi cu avertisment pentru nerespectarea clauzelor contractuale, respectiv neîntocmirea listei cu servicii medicale programabile şi necompletarea corectă şi la zi a formularelor utilizate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

 

Zeci de abateri depistate la farmacii

La capitolul farmacii, raportul pe anul trecut indică 46 de controale. Verificările întreprinse de inspectorii CAS s-au lăsat cu şapte avertismente şi 19 sancţiuni de diminuare cu 5% a sumei cuvenite în luna în care s-a înregistrat abaterea, respectiv lipsa de la serviciu, sancţiuni care au reprezentat o pierdere pentru farmacii de 11.758,22 de lei. În acelaşi timp, 23 de sancţiuni au constat în recuperarea contravalorii reţetelor medicale ale căror date au fost introduse eronat în SIUI, în valoare totală de 5.102,28 lei. Totodată, de la două farmacii s-au recuperat reţete eliberate fără acordul pacienţilor, în sumă de 259,58 de lei. Mai mult, 15 farmacii au primit avertisment pentru faptul că nu deţineau documente justificative privind intrările şi ieşirile de medicamente. Cu avertisment s-au ales şi 33 farmacii la care s-a găsit condica de sugestii şi reclamaţii nesemnată şi neştampilată de CAS Suceava. Alte două avertismente au fost emise pentru o farmacie care nu avea afişat programul de lucru şi o alta care nu respecta structura de personal declarată la CAS.

Bilanţul prezentat de Adela Băişanu mai menţionează că, în 2014, la furnizorii de dispozitive medicale s-au efectuat două controale, în urma verificărilor fiind dispusă o măsură de atenţionare cu privire la respectarea formularelor utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 300 de sancţiuni, aplicate anul trecut de inspectorii CAS Suceava.
 Vizualizări articol: 1086 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 300 de sancţiuni, aplicate anul trecut de inspectorii CAS Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tolstolob umplut La Hârjăuca, pe Valea Ichelului, în Basarabia, mănăstirea veche de trei veacuri, am g[sit-o pe Valentina Podgurschii, cea care găteşte pentru sfinţii părinţi, am aflat-o pregătind orețetăcu un nume straniu: „Tolstolob... Citeşte