Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 mai 2014 - Anul XIX, nr. 107 (5616)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Analize de laborator

Intoxicaţia colectivă de la centrul din Dragomirna, provocată de Salmonella

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Intoxicaţia colectivă de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Mitocu Dragomirnei, unde 19 persoane, 17 din rândul asistaţilor şi două din rândul personalului, au ajuns la spital cu tulburări digestive, a fost provocată de Salmonella. Aşa arată rezultatele analizelor de laborator efectuate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, după evenimentul de la finele săptămânii trecute, când nouă bărbaţi şi zece femei de la această unitate socială au avut nevoie de îngrijiri intraspitaliceşti după ce au început să acuze febră, dureri abdominale, greţuri, vărsături şi scaune diareice.

Directorul adjunct medical al DSP, dr. Cătălina Zorescu, a informat ieri că Salmonella nu a fost depistată în mâncarea servită în centru şi nici în sursa de apă a unităţii, ceea ce conduce spre ipoteza că bacteria a fost transmisă prin mâini murdare, de o persoană infectată, un angajat sau un beneficiar, care nu a respectat regulile de igienă. „În cursul zilei de joi, la micul dejun s-a servit salam de porc cu pâine şi ceai. Meniul de la prânz a conţinut supă de pasăre, fasole păstăi cu carne de pasăre, iar cel de la cină salată orientală cu pâine şi ceai. Suspiciunile noastre s-au îndreptat spre salata orientală servită la masa de seară, care avea şi ou în compoziţie. În cele din urmă am exclus alimentele şi apa. Concluzia noastră este că în rândul personalului sau al asistaţilor există un purtător sănătos de Salmonella”, a declarat dr. Cătălina Zorescu.

 

Salariaţii şi beneficiarii, testaţi în cursul zilei de astăzi

Ea a precizat că următoarea măsură constă în recoltarea de probe de la angajaţi şi beneficiari pentru a se stabili care dintre ei este sursa îmbolnăvirilor. Salariaţii şi asistaţii vor fi investigaţi în cursul zilei de astăzi, rezultatele analizelor de laborator urmând a fi cunoscute spre finele săptămânii. Adjunctul DSP a mai spus că la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Mitocu Dragomirnei ultimele probe din reţeaua de alimentare cu apă potabilă au fost recoltate în data de 16 aprilie şi au ieşit corespunzătoare. La fel au ieşit şi probele de apă recoltate vineri, la o zi după izbucnirea focarului de boală în unitate, când inspectorii DSP s-au deplasat în zonă pentru o anchetă epidemiologică.

Joi, 17 asistaţi de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Mitocu Dragomirnei au ajuns la Spitalul Suceava cu semne specifice de enterocolită. Bolnavii aveau vârste cuprinse între 19 şi 63 de ani şi au fost internaţi în secţia de Boli Infecţioase. Vineri, alte două persoane, de această dată din rândul personalului (două infirmiere de 45 de ani), au început să prezinte simptome similare şi au ajuns la spital. Între timp, o parte dintre pacienţi au fost externaţi, astfel că ieri în secţia de Boli Infecţioase se mai aflau doar nouă asistaţi şi cele două angajate. Potrivit medicilor, oamenii rămaşi în spital prezintă forme uşoare şi medii de boală, însă ei vor fi externaţi de-abia peste câteva zile, când vor termina tratamentul cu antibiotice.

 

Intoxicaţia cu Salmonella poate provoca septicemie sau meningită

În focarul de boală izbucnit joi la Centrul de la Mitocu Dragomirnei prima bănuială a fost că oamenii au fost băgaţi în spital de un enterovirus luat din aer sau de pe obiecte contaminate, astfel că în secţia de Boli Infecţioase, acolo unde au ajuns pacienţii, s-a instituit carantina. De-abia ieri rezultatele analizelor de laborator efectuate de DSP au arătat că agentul patogen responsabil de apariţia îmbolnăvirilor este de fapt o bacterie, şi anume Salmonella.

La unitatea socială din Mitocu Dragomirnei sunt 49 de asistaţi şi 30 de salariaţi. Intoxicaţia cu Salmonella este foarte periculoasă deoarecepe fondul unei imunităţi slăbite poate provoca afecţiuni grave. În majoritatea cazurilor, infecţia dispare de la sine, dar uneori poate trece bariera digestivă şi ajunge în sânge, provocând septicemie. Salmonella poate ajunge şi la nivelul creierului, unde provoacă meningită. O mică parte din persoanele infectate cu această bacterie pot dezvolta şi artrită reactivă, o inflamaţie a articulaţiilor cunoscută şi sub numele de sindrom Reiter. Conform medicilor, genunchii, gleznele, articulaţiile degetelor de la picioare şi cele ale pumnului sunt afectate de regulă de această formă de artrită.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Intoxicaţia colectivă de la centrul din Dragomirna, provocată de Salmonella.
 Vizualizări articol: 1281 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Intoxicaţia colectivă de la centrul din Dragomirna, provocată de Salmonella0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei