Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 apr 2014 - Anul XIX, nr. 90 (5599)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ordin MS

Teste gratuite pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală, la sediul DSP

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Depistarea bolilor cu transmitere sexuală în rândul populaţiei generale şi cu risc de contractare a acestor infecţii este reglementată printr-un ordin recent al Ministerului Sănătăţii, în baza căruia sucevenii îşi pot face teste gratuite, la sediul Direcţiei de Sănătate Publică. Conducerea instituţiei a informat că analizele fără plată se fac pentru orice persoană care prezintă un bilet de trimitere de la medicul specialist în dermato-venerologie. Potrivit aceluiaşi ordin, DSP Suceava va continua să asigure testarea gratuită a gravidelor pentru serologia sifilisului şi testarea serologică pentru depistarea cazurilor de sifilis congenital (transmis de la mamă la făt). Tot în baza acestui act normativ, depistarea cazurilor de boli cu transmitere sexuală se va face şi în unităţile de învăţământ.

 

Testări obligatorii, la elevii din ultimul an de liceu

Astfel, în cadrul unui examen medical de bilanţ, elevilor din ultima clasă de liceu sau grup şcolar li se vor examina tegumentele şi mucoasele pentru identificarea unor eventuale afecţiuni de acest gen.

Ordinul MS stabileşte şi alte măsuri menite să depisteze cazurile de boli cu transmitere sexuală în rândul populaţiei generale sau cu risc de contractare a acestor infecţii. Este vorba despre o serie de teste care se fac obligatoriu şi contra cost, cum ar fi cele de dinaintea căsătoriei. Astfel, în cadrul examenului medical prenupţial, cuplul va fi consiliat, iar după obţinerea consimțământului se va face testarea serologică pentru depistarea sifilisului. Pe de altă parte, pe lângă obligativitatea de a fi testate în vederea depistării sifilisului, examen care este gratuit, gravidelor li se recomandă ca în cadrul controlului medical periodic să-şi facă şi testări contra cost, pentru gonoree şi infecţia genitală cu Chlamydia. Aceste investigaţii se vor face cu ocazia primei adresări a gravidei la medic, precum şi în luna a VII-a de sarcină.

 

Contacţii persoanelor bolnave, investigate contra cost

Ordinul Ministerului Sănătăţii mai prevede ca, la naştere, spitalul să asigure efectuarea unui test serologic pentru toate mămicile. Lehuzele depistate cu serologie reactivă vor fi reinvestigate concomitent cu nou-născuţii lor prin efectuarea testului VDRL cantitativ. O altă reglementare se referă la donarea de sânge sau de organe, proceduri înaintea cărora toţi donatorii vor fi testaţi obligatoriu şi pentru sifilis. O altă prevedere îi vizează pe medicii de familie, care trebuie să examineze tegumentele şi mucoasele tuturor pacienţilor asiguraţi şi să culeagă date privind comportamentul sexual şi antecedentele referitoare la bolile cu transmitere sexuală. În cazul în care apreciază că există un risc de dobândire sau transmitere a unor astfel de afecţiuni, medicul de familie va recomanda efectuarea unui test, care va fi plătit de pacienţi. Şi contacţii bolnavilor se vor investiga, mai stipulează Ordinul MS. Aceştia se vor testa contra cost, cu un test serologic ca VDRL sau RPR, iar ulterior vor fi consiliaţi.

 

Consumatorii de droguri, testaţi la fiecare internare într-o unitate medicală

În acelaşi timp, consumatorii de droguri îşi vor face analizele pentru depistarea unei boli cu transmitere sexuală la fiecare internare într-o unitate medicală. Pe de altă parte, persoanele private de libertate vor efectua la intrarea, în timpul şi la ieşirea din penitenciar un examen serologic pentru depistarea sifilisului. Testările se efectuează în conformitate cu normele internaţionale în domeniu (consiliere, acord pentru testare). La încorporare, persoanele recrutate pentru satisfacerea stagiului militar vor fi supuse, de asemenea, unui examen  pentru depistarea sifilisului. Persoanele infectate cu virusul HIV care dă SIDA vor plăti pentru un astfel de test ori de câte ori medicul curant consideră că este necesar să-l facă, se mai arată în Ordinul Ministerului Sănătăţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Teste gratuite pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală, la sediul DSP.
 Vizualizări articol: 3172 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Teste gratuite pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală, la sediul DSP5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei