Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 49 (5256)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Inimi recoltate de la donatori decedaţi, neutilizate din cauza problemelor sistemului sanitar

 

Inimile recoltate în ultimele zile de la cinci donatori decedaţi nu au putut fi transplantate din cauza problemelor sistemului sanitar, printre care situaţia clinicii de profil din Târgu Mureş şi numărul mic de specialişti din Capitală.

În ultimii doi ani, numărul cazurilor similare a ajuns la 200, pentru că ambele centre în care pe vremuri se făceau cu succes transplanturi de cord sunt în mare impas, notează Ştirile Pro TV.

O vreme, Institutul din Târgu Mureş a fost închis şi a pierdut o bună parte din personal, iar în prezent, deşi funcţionează, nu are buget pentru astfel de intervenţii chirurgicale. Pe de altă parte, Spitalul Floreasca are prea puţini specialişti.

"În doi ani, am resimţit că activitatea noastră a fost afectată grav. Avem cam 25 de pacienţi care necesită transplant de urgenţă. Evident, o parte dintre ei decedează", a declarat, pentru Pro TV, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu.

Potrivit Pro TV, din 2011, medicii din Târgu Mureş tratează cu medicamente boli pe care le-ar putea vindeca printr-un transplant. De fapt, încearcă să întârzie un inevitabil sfârşit al celor care n-au putut fi transplantaţi, cât timp centrul-pilot a fost închis.

Pacienţii nu îşi explică închiderea, fie şi temporară, a unităţii de care se legau, practic, toate speranţele lor. "Cum să desfiinţezi aşa ceva? Nu înţeleg. E greu de înţeles. Să iei speranţa la viaţă a atâtor oameni. Că asta s-a întâmplat", spune unul dintre cei aflaţi pe lista de aşteptare.

Cei 200 de donatorii eligibili în ultimii doi ani pentru transplant de cord nu au fost utilizaţi de cele două centre. Potrivit coordonatorului naţional pe transplant, Victor Zota, centrele au fost înştiinţate cu privire la recoltarea inimilor, însă acestea nu au fost cerute. "Au fost anunţaţi, bineînţeles, de aceste transplanturi şi nu le-au făcut", a declarat Zota.

Din momentul în care este scoasă din trupul pacientului mort şi până când e irigată din nou cu sângele cald al receptorului, o inimă rămâne "viabilă" pentru transplant timp de trei ore.

În prezent, însă, Agenţia Română pentru Transplant nu are un avion sanitar suficient de rapid ca să aducă în timp util un organ de la Timişoara, de pildă, în Capitală, acolo unde, în 1999, se realiza cu succes primul transplant de inimă, notează Pro TV.

Pro Tv a lansat campania "Există viaţă după moarte", care susţine donarea de organe pentru transplant. Pro Tv relata, miercuri, că, în ultimele 48 de ore, se făcuseră prelevări de organe de la cinci donatori decedaţi, care au fost folosite în 15 intervenţii hotărâtoare pentru oameni cu suferinţe grave.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Inimi recoltate de la donatori decedaţi, neutilizate din cauza problemelor sistemului sanitar.
 Vizualizări articol: 506 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Inimi recoltate de la donatori decedaţi, neutilizate din cauza problemelor sistemului sanitar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei