Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 dec 2012 - Anul XVII, nr. 295 (5200)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Din septembrie

Implanturi cu ultimul tip de stent lansat în lume, la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zeci de vieţi au fost salvate de la înfiinţarea, în luna septembrie, a Centrului de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie Intervenţională Med New Life Suceava, care funcţionează în incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Dr. Roberto Haret, specialistul ieşean în medicină internă şi cardiologie care-i tratează pe bolnavii de inimă din Suceava a anunţat vineri că, până în prezent, o sută de pacienţi au fost investigaţi şi trataţi cu angiograful aflat în dotarea Centrului de Excelenţă. Jumătate dintre bolnavi au reprezentat urgenţe, fiind vorba de persoane cu infarcturi miocardice, care după ce au ajuns la Spitalul Suceava au fost preluaţi de Centrul de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie Intervenţională Med New Life. Potrivit dr. Roberto Haret, marele avantaj al angiografului este faptul că permite intervenţii în urma cărora majoritatea pacienţilor îşi pot relua un regim de viaţă normal, fără a fi nevoiţi să respecte restricţii extreme privind eforturile fizice.

 

Tratamente minim invazive în locul clasicelor intervenţii

„Centrul de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie Intervenţională Med New Life oferă o alternativă la ceea ce înseamnă medicina clasică. Pacienţilor noştri li se asigură tratamente minim invazive în locul clasicelor intervenţii, calitatea superioară a vieţii fiind pe primul loc. Dacă medicina tradiţională trata pacientul cu infarct în spital, sub perfuzii, cu tromboliză, timp de o lună de zile, tehnologia de ultimă generaţie pe care noi o folosim permite externarea după patru, cinci zile”, a precizat specialistul ieşean.

La Centrul de Excelenţă, primul caz a fost rezolvat în data de 4 septembrie, când unui pacient cu angină pectorală i s-a efectuat o coronarografie. În data de 14 octombrie, a apărut şi prima urgenţă, un bolnav cu infarct miocardic acut. De la acea dată, Centrul de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie Intervenţională Med New Life a preluat toţi pacienţii cu infarct miocardic acut cu supradenivelare de segment ST în primele 12 ore de la debut şi anginele instabile cu criterii de severitate care au ajuns la Spitalul Suceava. Costurile pentru investigarea şi tratarea pacienţilor care reprezintă urgenţe sunt suportate deocamdată de Spitalul Suceava, în cadrul unui parteneriat public privat. De anul următor, potrivit spuselor dr. Roberto Haret, cheltuielile ar putea fi acoperite de Ministerul Sănătăţii, printr-un Program naţional de tratament al infarctului, sau de Casa de Asigurări de Sănătate.

 

Speranţă de viaţă cu 50% mai mare, prin evitarea deplasării până la Iaşi

Deschiderea Centrului de Excelenţă a însemnat o reducere cu 50% a mortalităţii în cazul pacienţilor cu infarct miocardic, şi asta prin faptul că o procedură modernă, respectiv angioplastia cu stent, a devenit disponibilă şi pe plan local, nemaifiind nevoie ca pacienţii să piardă timp preţios cu deplasarea până la Iaşi, în vederea efectuării intervenţiei.

Cardiologia presupune o luptă continuă între viaţă şi moarte, iar când pacientul este resuscitat, readus la viaţă şi stabilizat, nu înseamnă că bătălia s-a încheiat. Bolile cardiace sunt complexe, iar în cazul unui pacient aflat în stare gravă şi cu indicaţii pentru o astfel de procedură, câteva ore fac diferenţa, spune dr. Roberto Haret.

“Din septembrie, de când am început eu să lucrez, s-au redus timpii din momentul debutului infarctului şi până în momentul dezobstrucţiei vasului cu aproximativ cinci ore, comparativ cu perioada în care pacienţii erau trimişi către Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi. La infarctul miocardic acut cu supradenivelare de segment ST, cu cât vasul este mai repede deschis cu atât speranţa de viaţă este mai mare şi riscul de evenimente cardiovasculare adverse mai redus”, explică specialistul.

 

Proceduri şi intervenţii contra cost, pentru bolnavii cronici

La Centrul de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie Intervenţională Med New Life Suceava se pot efectua proceduri ca angiografii, coronarografii, artereografii carotidiene, artereografii de arc aortic, artereografii renale, aortografii, artereografii de membre superioare şi inferioare. Printre intervenţiile realizate se regăsesc angioplastiile cu stent, embolizările de fibroame uterine, embolizările de anevrisme cerebrale, vertebroplastiile, implantarea de dispozitive pentru defect septal atrial şi ventricular şi persistenţă de canal arterial.

“În Centrul nostru putem să facem implanturi cu ultimul tip de stent lansat la nivel mondial. Este vorba despre un stent care se numeşte Absorb, un stent care are o matrice bio-absorbabilă. Practic, este un stent a cărui matrice din acid polilactic se absoarbe de la şase luni până la doi ani astfel încât pacientul nu mai este supus riscului de tromboză, adică de formare a unui cheag de sânge în zona în care se implantează stentul Absorb”, a punctat dr. Roberto Haret.

Centrul de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie Intervenţională Med New Life Suceava îşi oferă serviciile şi bolnavilor cronici, inclusiv celor din judeţul Botoşani, însă contra cost. Atât pacienţii care reprezintă urgenţe cât şi cei cronici sunt cazaţi până la externare în secţia de Cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Împreună cu dr. Roberto Haret, la Centrul de Excelenţă lucrează şi dr. Mihai Creţeanu Jr., specializat în Radiologie Intervenţională.

 

Programul naţional de tratament al infarctului a salvat mii de vieţi

Din iulie 2011, de când a fost iniţiat programul naţional de tratament intervenţional în STEMI (infarctul miocardic acut cu supradenivelare de segment ST la mai puţin de 12 ore de la debut) - prin care Ministerul Sănătăţii decontează 100% costurile implantului de stent şi ale tratamentului pentru dezobstrucţia arterelor coronariene - şi până în aprilie 2012, între 12.000 şi 15.000 de bolnavi din întreaga ţară au beneficiat de această şansă la viaţă. Intervenţiile medicale prin acest program naţional de cardiologie se fac în 12 clinici specializate din ţară, dintre care două sunt private, una fiind cea din Suceava, Med New Life.

Statisticile realizate în cadrul programului indică peste 8.000 pacienţi cu angioplastie primară cu stent în STEMI, trataţi în cele 12 clinici de specialitate, din iulie 2011 şi până în aprilie 2012. Aceleaşi evidenţe arată o creştere cu 63% a intervenţiilor percutane în infarctul miocardic acut, o scădere a mortalităţii intraspitaliceşti de la 13.5% la 7.02% şi o scădere a mortalităţii la pacienţii cu angioplastie primară cu stent la 5.25%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Implanturi cu ultimul tip de stent lansat în lume, la Suceava.
 Vizualizări articol: 4512 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 10 voturi
Implanturi cu ultimul tip de stent lansat în lume, la Suceava4.6510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei