Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 aug 2012 - Anul XVII, nr. 186 (5091)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Studiu

Chimioterapia, prin lezarea celulelor sănătoase, poate alimenta cancerul

Chimioterapia, un tratament contra cancerului, poate să lezeze celulele sănătoase şi să le determine să producă o proteină care alimentează tumorile, cauzând o rezistenţă a organismului la această terapie, potrivit unui studiu publicat recent, informează AFP.

Este vorba de un nou mecanism descoperit "în mod complet neaşteptat" de cercetătorii americani, care studiau rezistenţa la chimioterapie, observată la pacienţi care sufereau de cancere metastazate la sân, prostată, plămâni şi colon.

Cercetătorii au evidenţiat astfel rolul important al fibroblastelor, celule noncanceroase, în procesul de cicatrizare a plăgilor şi în producţia de colagen.

Dar, atunci când se află în apropierea unor tumori canceroase şi sunt expuse la chimioterapie, aceste celule suferă alterări ale ADN-ului şi produc o proteină denumită WNT16B, care permite celulelor canceroase să se dezvolte şi să invadeze ţesuturile învecinate, rezistând la tratament.

Sinteza de WNT16B a crescut de până la 30 de ori, acest rezultat fiind "complet neaşteptat", afirmă Peter Nelson, coautor al acestui studiu publicat în revista Nature Medicine.

"Descoperirea noastră arată că micromediul în care se află tumoarea are un impact asupra reuşitei sau eşecului tratamentului", a spus Peter Nelson, potrivit căruia aceeaşi celulă canceroasă, dacă este supusă unor medii diferite, poate să reacţioneze "în mod complet diferit" la chimioterapie.

Chimioterapia se bazează pe administrarea de medicamente care atacă celulele canceroase, distrugându-le sau oprindu-le creşterea. Însă, după o bună reacţie iniţială, tratamentul poate să devină mai puţin eficient pe parcursul şedinţelor următoare, din cauza fenomenului de rezistenţă a organismului la terapie.

Cercetătorii americani au testat efectele chimioterapiei pe bărbaţi suferind de cancer de prostată, înainte de a confirma rezultatele lor pe paciente suferind de cancer mamar şi ovarian.

Aceste cercetări deschid calea spre obţinerea unor noi tratamente pentru pacienţii suferind de cancer în stadii avansate.

"Un anticorp al proteinei WNT16B, administrat în cadrul chimioterapiei, ar putea ameliora reacţia (distrugând mai multe celule canceroase). Acest fapt ar permite utilizarea unor doze terapeutice mai mici şi mai puţin toxice", a explicat Peter Nelson.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Chimioterapia, prin lezarea celulelor sănătoase, poate alimenta cancerul.
 Vizualizări articol: 434 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Chimioterapia, prin lezarea celulelor sănătoase, poate alimenta cancerul5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei