Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 nov 2009 - Anul XIV, nr. 280 (4266)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aportul nutriţional trebuie adaptat ţinând cont de sezonul în care ne aflăm

Aportul nutriţional trebuie adaptat ţinând cont de sezon, întrucât printr-o alimentaţie corect aleasă poate fi menţinută şi crescută rezistenţa la îmbolnăvire, inclusiv la infecţiile frecvente în timpul iernii, un copil răcind în medie de cinci- şase ori pe an, iar un adult de două-patru ori.
Directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Gheorghe Mencinicopschi a declarat, ieri, că alimentaţia are un rol determinant pentru sănătate şi trebuie adecvată vârstei şi, în permanenţă, nevoilor calorice ale organismului.
"Odată cu venirea iernii, organismul nostru este mai vulnerabil, datorită temperaturilor scăzute, iar obiceiul de a mânca sănătos devine şi mai important. Aportul nutriţional trebuie adaptat ţinând cont de sezonul în care ne aflăm. E demonstrat faptul că 70% din sistemul imunitar al organismului este situat în intestin. Ca urmare, este evident că printr-o alimentaţie corect aleasă, ne putem menţine şi creşte rezistenţa la îmbolnăvire, inclusiv la infecţiile frecvente în timpul iernii. În România, un copil suferă, în medie, de 5 – 6 răceli pe an, iar un adult de 2 - 4 răceli pe an", a precizat directorul Mencinicopschi.
Directorul Institutului de Cercetări Alimentare a subliniat rolul vitaminelor în asigurarea unui sistem imunitar puternic în timpul iernii.
"Vitaminele care susţin activitatea sistemului imunitar sunt vitamina C, aportul zilnic recomandat este de 200 mg, pe care le putem găsi într-un ardei roşu de mărime medie, două portocale sau un grapefruit, 100 g de pătrunjel. Totodată, în sezonul rece trebuie consumată vitamina A, aportul zilnic recomandat este de 800 micrograme, pe care le putem procura din morcovi, ficat, peste, ou, unt", a mai spus Mencinicopschi.
Totodată, în sezonul rece trebuie consumate minerale. "Mineralele de care are nevoie sistemul imunitar sunt: zinc, 10 mg pe zi, îl găsim în fructe de mare, seminţe de dovleac, pâine şi cereale integrale. Seleniu, 55 micrograme/zi. Surse principale: nuci, pâine, peşte carne, ouă. De asemenea iaurturile probiotice, cum sunt cele care conţin tulpina L Casei Imunitass, ne ajută să ne întărim sistemul imunitar şi să facem faţă mai bine agenţilor patogeni care ne asaltează în sezonul rece. Consumul zilnic ne ajută să reducem frecvenţa îmbolnăvirilor şi să ne vindecăm mai rapid", a adăugat directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Potrivit directorului, o alimentaţie variată şi echilibrată este recomandată în orice anotimp.
"Iarna nu mai constituie o piedică în consumul fructelor şi legumelor proaspete - cele mai bune surse de vitamine şi minerale care întăresc imunitatea, fiind aliatul nostru în prevenirea şi reducerea simptomelor infecţiilor respiratorii. Împrieteniţi-vă cu merele! Sunt fructele tradiţionale şi sunt surse de antioxidanţi şi vitamine", a mai spus Mencinicopschi.
Totodată, produsele lactate nu trebuie să lipsească din meniul zilnic fiindcă furnizează proteine de calitate superioară şi sunt principala sursă alimentară de calciu. Acestea îşi găsesc locul la fiecare masă şi sunt disponibile în numeroase forme. Absorbţia calciului este condiţionată de un aport suficient de vitamina D. În anotimpul friguros, din cauza expunerii foarte reduse la soare, sinteza endogenă de vitamina D scade dramatic, deci e nevoie de un aport alimentar la nivelul necesarului zilnic de cinci micrograme, a adăugat directorul ICA.
El a spus că sursele principale de vitamina D sunt peştele gras, ficatul, alimentele îmbogăţite cu vitamina D, de regulă produse lactate. Vitamina D are rol demonstrat în modularea sistemului imunitar.
"Consumaţi alimente din cereale integrale, sunt o sursă de fibre esenţiale pentru un sistem digestiv sănătos, dau senzaţia de saţietate şi ajută la menţinerea greutăţii normale. Consumaţi cât mai des peşte, pentru că este o importantă sursă de proteine şi acizi graşi omega 3, care reduc nivelul colesterolului rău. Înlocuiţi alimentele grase cu cele cu conţinut scăzut de grăsimi. Gătiţi sănătos şi delicios, fierbeţi sau frigeţi carnea, legumele. Experimentaţi!", a adăugat Mencinicopschi.
Pentru perioada postului, directorul ICA a făcut o menţiune specială.
"Păstraţi echilibrul alimentar şi diversitatea şi în post. Cartofii prăjiţi sunt de post, uşor de preparat şi gustoşi, dar conţin multă grăsime, deci multe calorii. Absenţa lactatelor şi a cărnii roşii poate produce deficienţe de calciu şi fier, minerale extrem de importante pentru sănătatea şi echilibrul organismului, deficienţe care trebuie neapărat compensate, şi nu e uşor! Broccoli şi spanacul sunt surse de calciu, respectiv fier, dar mai greu asimilabile decât din lapte sau carne", a mai spus directorul institutului.
Mencinicopschi a mai spus că alături de alimentaţia corectă, trebuie respectate şi alte condiţii pentru a avea o iarnă liniştită.
"Îmbrăcămintea călduroasă, adecvată condiţiilor meteo. Mişcarea: nimic nu se compară cu libertatea de mişcare pe care ne-o oferă sezonul călduros, însă, chiar dacă plimbările lungi nu mai sunt o opţiune pentru toţi, nu înseamnă că trebuie să renunţăm la sport. Putem frecventa o sală de fitness sau un bazin de înot. Odihna suficientă este esenţială pentru un organism rezistent. Şi, desigur, respectarea regulilor de igienă: evitarea contactului cu persoane bolnave, spălatul frecvent al mâinilor", au fost sfaturile specialistului pentru prevenirea îmbolnăvirilor în sezonul rece.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aportul nutriţional trebuie adaptat ţinând cont de sezonul în care ne aflăm.
 Vizualizări articol: 363 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aportul nutriţional trebuie adaptat ţinând cont de sezonul în care ne aflăm0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei