Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 mai 2009 - Anul XIV, nr. 104 (4090)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Femeile, mai vulnerabile în faţa cancerului pulmonar provocat de fumat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Cercetătorii elveţieni au descoperit că femeile sunt mai vulnerabile decât bărbaţii în faţa efectelor cancerigene ale fumatului. În cadrul unui studiu efectuat în acest sens, echipa de cercetători a examinat cazurile a 683 de pacienţi bolnavi de cancer la plămâni care au fost internaţi la Institutul Oncologic „St. Gallen” în perioada 2000-2005.

În urma analizei datelor, oamenii de ştiinţă au descoperit faptul că, în cazul femeilor, boala se instalează la vârste mai fragede, în ciuda faptului că acestea fumează în medie mai puţin decât bărbaţii.

„Ceea ce am aflat sugerează faptul că femeile sunt mai predispuse la a fi atacate de substanţele carcinogenice existente în ţigări”, a explicat doctorul Martin Frueh, conducătorul studiului. Colegul său, doctorul Enriqueta Felip, de la Spitalul Universitar Val d’Hebron din Barcelona, Spania, a adăugat că rezultatele studiului susţin ipoteza potrivit căreia fumatul reprezintă un risc mai mare pentru femei, comparativ cu bărbaţii. „Cancerul pulmonar nu este o boală exclusiv sau preponderent masculină, însă pericolul crescut în cazul femeilor este generat de faptul că acestea sunt mai atente la alte forme de cancer, ca de exemplu cel de sân. Totuşi, studiile de caz arată că femeile sunt mai vulnerabile decât bărbaţii la acţiunea substanţelor carcinogene conţinute în produsele pe bază de tutun”, a explicat doctorul Enriqueta Felip.

Rezultatele studiului au fost date publicităţii în cadrul Conferinţei Europene Multidisciplinare în Oncologie Toracică, organizată la Lugano, în Elveţia.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Femeile, mai vulnerabile în faţa cancerului pulmonar provocat de fumat.
 Vizualizări articol: 476 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Femeile, mai vulnerabile în faţa cancerului pulmonar provocat de fumat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei