Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 iul 2008 - Anul XIII, nr. 164 (3845)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Somnul de noapte, cea mai bună metodă de a îmbunătăţi memoria

Cercetătorii de la Universitatea din Geneva (Elveţia) au realizat un studiu legat de influenţa somnului asupra memoriei, iar rezultatele acestuia arată că odihna din timpul nopţii poate fi cea mai bună metodă de a creşte capacitatea memoriei, potrivit bbc.co.uk.

Specialiştii au descoperit că somnul de noapte are un impact puternic asupra felului în care creierul funcţionează în următoarea zi. Somnul consolidează legăturile dintre celulele nervoase ale creierului, un aspect extrem de important în procesul de învăţare şi memorie.

La studiu au participat mai mulţi voluntari, care fie şi-au dezvoltat o nouă deprindere, fie au vizionat anumite imagini pe care mai târziu trebuia să şi le amintească. Sarcina legată de deprindere consta în încercarea de a urmări un punct care se mişca pe un monitor, folosindu-se de un joystick.

Câţiva dintre participanţi au avut voie să se odihnească opt ore, în timp ce altora nu le-a fost permis să doarmă deloc sau au avut la dispoziţie foarte puţin timp pentru a se odihni. A doua zi, specialiştii le-au cerut acestora să repete sarcina sau să îşi amintească imaginile văzute cu o zi în urmă, în timp ce creierele lor erau analizate cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică funcţională (fMRI). Cei care s-au odihnit opt ore au avut cele mai bune rezultate, iar acest lucru a putut fi observat în activitatea înregistrată în creier.

 

Somnul consolidează cunoştinţele dobândite

"Rezultatele noastre arată că perioada de somn ce urmează unei noi experienţe poate ajuta la consolidarea şi îmbunătăţirea efectelor pe care omul le-a dobândit din învăţarea acelui lucru", a declarat coordonatorul studiului, doctorul Sophie Schwartz.

Totuşi, specialiştii sunt de părere că pentru a fi siguri de influenţa benefică a somnului asupra creierului sunt necesare mai multe studii. În acest moment nu se cunoaşte exact numărul de ore de somn necesare pentru un impact optim asupra organismului.

"Acum vrem să ştim care dintre circuitele creierului sunt implicate în efectele învăţării din timpul nopţii şi dacă putem experimenta asemenea efecte. Vrem să aflăm cum afectează somnul dezordonat funcţiile emoţionale şi cognitive şi care sunt factorii biologici responsabili de aceste efecte", a declarat Schwarts.

Doctorul Neil Stanley, specialist la Norfolk şi Norwich University Hospital, a declarat: "Somnul nu este doar o pierdere de vreme, este o perioadă foarte activă şi avem nevoie de el pentru lucruri precum memoria sau învăţarea. În timpul zilei primim informaţii, iar în timpul nopţii le sortăm", a explicat acesta.

Potrivit unui studiu realizat în Anglia pe 4.000 de adulţi, doar unul din cinci oameni reuşeşte să doarmă opt ore pe noapte.

Cercetătorii de la Universitatea din Geneva au prezentat studiul în cadrul conferinţei Federation of European Neuroscience.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Somnul de noapte, cea mai bună metodă de a îmbunătăţi memoria.
 Vizualizări articol: 489 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Somnul de noapte, cea mai bună metodă de a îmbunătăţi memoria0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei