Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 iul 2008 - Anul XIII, nr. 162 (3843)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dieta alimentară estivală

Vacanţele sunt o bună ocazie de a rupe monotonia, chiar şi în ceea ce priveşte alimentaţia.

Iată câteva sfaturi pentru a adapta dieta alimentară la ritmul estival fără a agresa organismul:

 

Distrugerea rutinei alimentare

Odată cu aerul de vacanţă revine şi dorinţa de libertate, mai ales în ceea ce priveşte nerespectarea orelor de masă. În principiu, în vacanţă, micul dejun constând într-un sandviş şi o cafea înghiţite în cinci minute, înainte de a pleca la serviciu, nu mai există. În vacanţă, este duminică în fiecare zi. Perioada estivală permite îmbogăţirea sănătoasă a meselor cotodiene. Însă ritmul anarhic, dezordonat, poate priva organismul de nutrienţii esenţiali şi poate favoriza o alimentaţie dezechilibrată.

 

Versiunea farniente

În cazul persoanelor care se trezesc târziu şi se culcă la ore imposibile, ritmul meselor din timpul vacanţelor va diferi destul de mult de cel al meselor din restul anului. Astfel, pentru persoanele care preferă să lenevească în pat până la ore târzii, de exemplu ora 10.00, există varianta brunch, adică un mic dejun şi un prânz combinate. Principiul constă în combinarea alimentelor dulci, tipice micului dejun, cu cele mai sărate, tipice prânzului. Este o masă care se poate lua între orele 10.00 şi 14.00.

În vacanţă, oamenii dispun de mai mult de o jumătate de oră pentru prânz. Ar trebui să se profite de acest timp liber, indiferent că prânzul este luat la ora 12.00 sau la ora 15.00. În orice codiţii, această masă nu trebuie eliminată. În plus, atenţie la excesele alimentare, care ar putea, de exemplu, să împiedice îmbăierea în valurile mării.

 

Versiunea activă

Se aplică în cazul persoanelor care se trezesc devreme şi vor să profite de orice moment al vacanţei. În acest caz, este posibil ca ritmul meselor să nu difere prea mult de restul anului. Aceste persoane ar trebui să păstreze ritmul meselor, însă să aibă în vedere că se recomandă ca micul dejun să fie complet şi ca prânzul să nu fie foarte copios.

 

Gustările

În vacanţă, tentaţiile sunt foarte mari: îngheţată, prăjituri, gogoşi etc. Este în regulă să cedezi din când în când acestor tentaţii, fără, însă, ca ele să devină un obicei. Cum ora cinei este mai degrabă târzie în timpul vacanţei, este bine să se ia o gustare mai devreme pentru a nu face excese mai târziu.

 

Cina

În timpul vacanţei nu mai există constrângeri temporale în ceea ce priveşte serile. Totul este să nu se meargă la culcare imediat ce cina s-a încheiat, pentru că acest lucru afectează digestia. După masă se poate opta pentru o plimbare - pe malul mării, în pădure sau în oraş.

 

Vara - sărbătoarea fructelor şi a legumelor

Persoanele care sunt în vacanţă pot profita de acest timp pentru a găti feluri de mâncare mai sănătoase, care să înlocuiască semipreparatele sau alimentele congelate din timpul anului, sandvişurile sau alte mâncăruri fără gust. În plus, vara este sezonul fructelor: zmeură, cireşe, piersici, nectarine etc. Este o bună ocazie de a reevalua "farfuria".

 

Micul dejun: brânzeturi, ouă, fructe, iar pentru cei gurmanzi - mezeluri şi produse de patiserie. La micul dejun, totul este permis, în limite rezonabile. Principiul de bază este ca această masă să cuprindă lactate, feculente, fructe şi o băutură, precum ceaiul rece.

 

Brunch: orice fantezie este permisă. Vara este o bună ocazie de a găti la rece, de a pregăti, de exemplu, un bufet pentru invitaţi. Brunch-ul trebuie să furnizeze toţi nutrienţii oferiţi de cele două mese pe care le înlocuieşte. Este importantă propunerea unei game largi de alimente, care să satisfacă nevoile organismului şi ale gurmanzilor. Exemplu de brunch: iaurt natural sau cu fructe, suc de fructe proaspăt, salate de fructe, biscuiţi, tartine, unt, dulceaţă, ouă ochiuri sau omletă, somon marinat, jambon sau friptură rece.

 

Gustare: sunt recomandate fructele proaspete. Se preferă sorbeturile de fructe îngheţatelor, pentru că au mai puţine calorii. În plus, excesul de îngheţată poate fragiliza sistemul digestiv din cauza temperaturii joase.

 

Prânz/ cină: se preferă alimentele reci. Compoziţia acestor mese nu diferă de cea a meselor din restul anului, însă în timpul vacanţelor există timp pentru a găti mai sănătos. Pentru aperitive se poate opta pentru morcovi, pepene, salate de paste sau de crudităţi. Crudităţile consumate în exces pot provoca, însă, balonare, iar sosurile cu care acestea se asezonează pot fi bogate în grăsimi. Se preferă sosurile pe bază de brânză şi ierburi. O altă opţiune sănătoasă o constituie supele reci. Vara se preferă peştele în locul tipurilor de carne roşie, pentru că este mai puţin gras şi nu are nevoie decât de ierburi şi lămâie pentru a-şi revela savoarea. Friptura se poate consuma cu muştar, castraveţi acri sau un sos mai puţin gras. Ar trebui să se renunţe la paste şi orez şi să se prefere salatele.

Recomandările de mai sus sunt valabile pentru prânz şi cină, cu deosebirea că masa de seară ar trebui să fie mai lejeră.

 

Hidratare

Indiferent dacă este sau nu cald, medicii recomadă consumul zilnic al unei cantităţi de 1,5 litri de apă. Vara, mai ales în cazul celor care practică sportul, trebuie să se bea apă continuu. Nu este nevoie să apară senzaţia de sete pentru a bea apă. În momentul în care această senzaţie îşi face apariţia, organismul este deja deshidratat.

Trebuie evitate alcoolul, băuturile carbogazoase - care conţin şi foarte multe calorii. De altfel, băuturile non-alcoolice, cu o cantitate egală de zaharuri, contribuie mai mult la apariţia kilogramelor în plus, faţă de alimentele solide. Cercetătorii nu au aflat încă de ce se întâmplă acest lucru.

De asemenea, se preferă băuturile calde celor reci. În cazul consumului de băuturi calde, temperatura superficială a pielii creşte, favorizând evaporarea şi circulaţia sangvină la extremităţi. Acest lucru funcţionează în cazul ceaiului, nu şi dacă se consumă apă sau cafea caldă.

Băuturile din comerţ vândute sub titulatura de ceai rece nu sunt decât nişte lichide îndulcite, aromatizate cu ceai. Un ceai rece adevărat se prepară rapid şi are aceleaşi proprietăţi ca şi ceaiul cald.

 

"Da" grătarului, dar cu precauţii

Cei norocoşi care posedă o grădină au o bună ocazie de a face grătar. Însă se impun câteva precauţii:

Se utilizează cărbunele de lemn purificat şi nu cel brut. Cărbunele trebuie ars complet - acoperit de un strat fin de cenuşă, de culoare albă, fără flamă - înainte de a frige alimentele. Grătarul trebuie să stea la 25 - 40 de centimetri deasupra focului, pentru a nu arde alimentele. Se evită alimentele grase care pot provoca apariţia flăcărilor. Se elimină părţile calcinate din alimente.

Oamenii nu ar trebui să facă abuz de grătare, trei pe săptămână este un număr suficient. Nu se consumă doar coaste de porc sau cârnaţi, se poate opta pentru cârnuri mai slabe - pasăre, peşte -, dar şi pentru legume, acompaniate de un cartof în coajă, salate sau paste.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dieta alimentară estivală.
 Vizualizări articol: 441 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dieta alimentară estivală0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei