Colesterolul „bun” ar putea fi un aliat al memoriei, potrivit unui studiu francez care demonstrează existenţa unui deficit intelectual spre vârsta de 60 de ani, în cazul unui nivel prea scăzut de astfel de grăsimi sangvine, informează AFP.
Studiul, coordonat de echipa profesorului Archana Singh-Manoux, de la institutul de cercetări medicale Inserm, a fost publicat în revista Ateriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.
La studiu, care s-a desfăşurat în perioada 1999 – 2004, au participat 3.700 de funcţionari englezi care nu sufereau de demenţă. Lor li s-au recoltat probe de sânge la începutul şi sfârşitul studiului pentru a se determina concentraţiile de grăsimi sangvine, HDL şi LDL (colesterol rău).
De asemenea, participanţii au fost rugaţi să facă nişte teste de memorie
La începutul testului, persoanele cu un nivel slab de colesterol HDL ("bun" pentru sănătatea inimii şi a arterelor) - sub 40 miligrame pe decilitru de sânge - au demonstrat un declin cognitiv cu 27% mai mare faţă de persoanele care aveau un nivel de HDL de peste 60 mg/dl.
La cinci ani de la debutul studiului, persoanele cu un nivel scăzut de HDL prezentau cu 53% mai multe riscuri de a suferi de deficit cognitiv.
„Studiul pune în evidenţă o legătură semnificativă între colesterolul bun şi apariţia declinului cognitiv, luând în calcul şi numeroşii factori susceptibili să conducă la demenţă (evenimente cardiovasculare, consum de alcool)”, a indicat Singh-Manoux.
Declinul cognitiv este prima etapă spre demenţă.