Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 dec 2007 - Anul XII, nr. 303 (3671)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Pandemia de gripă, inevitabilă!

Suntem pregătiţi împotriva unei pandemii cu un virus gripal foarte puternic? Specialiştii nu îşi mai pun deja întrebarea „dacă" acest lucru se va întâmpla, ci „când" va avea loc acest eveniment.

Cel puţin patru milioane de francezi vor fi atinşi de gripă în acest sezon. De două ori mai mult decât în sezonul trecut. Aşa susţin specialiştii de la Sentinelles-Inserm, un organism care, cu ajutorul unei reţele formate din 1.260 de medici, supraveghează epidemiile apărute pe teritoriul Franţei.

Previziunile iau în calcul anumite modele climatice planetare şi răspândirea virusurilor gripale de tip A. Tocmai pentru a tempera efectele epidemiei din acest sezon, medicii recomandă vaccinarea antigripală.

Sunt vizaţi mai ales diabeticii, cei cu vârste de peste 65 de ani, bolnavii de insuficienţă cardiacă, cei cu tulburări de ritm cardiac, cardiopatii congenitale grave, cei cu insuficienţă respiratorie, cei cu afecţiuni neurologice, cei infectaţi cu HIV, mucoviscidoză, astm, bronhopneumopatii, copiii şi adolescenţii, personalul sanitar şi cei care lucrează în mari aglomerări umane.

Cu toate aceste campanii de informare, numărul celor vaccinaţi rămâne în general insuficient. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă un procent de 75% de vaccinaţi din grupele de risc, în special din rândul bătrânilor.

Cel mai mare pericol, susţin medicii de la Institutul Cantacuzino, este reprezentat de combinaţia dintre gripa sezonieră şi gripa aviară. Coabitarea celor două virusuri este periculoasă mai ales în cazul celor aflaţi în zonele în care s-au semnalat cazuri de gripă aviară. Aceştia riscă să facă o infecţie mixtă: gripă sezonieră cu virus uman şi gripă cu virus aviar.

Se poate produce o interacţiune între cele două virusuri, din care poate să rezulte un virus care să ia calităţi de la virusul uman - microorganism care se transmite foarte uşor - şi de la virusul aviar, foarte virulent. Virusul aviar nu este adaptat omului, dar în urma coabitării cu virusul aviar se poate adapta şi poate izbucni o pandemie (epidemie la nivel planerar).

Epidemia de gripă, aşteptată în ianuarie

În România, specialiştii se aşteaptă ca epidemia de gripă să apară ca de obicei, în a doua jumătate a lunii ianuarie, în februarie şi martie. În ceea ce priveşte posibilitatea apariţiei unei pandemii, experţii consideră că este inevitabilă şi că poate să apară în orice moment, în oricare parte a globului, dar cu mare probabilitate în zonele unde există mari aglomerări de oameni, de păsări, în special în zona Extremului Orient. România este, spun spe­cialiştii, pregătită la fel de bine împotriva unei pandemii ca şi celelalte ţări, însă niciodată nu se poate spune că eşti foarte bine pregătit în astfel de situaţii, susţin medicii.

Soluţii noi de vaccinare

Pentru a face faţă unei eventuale pandemii, când va fi necesară o vaccinare în masă, specialiştii caută soluţii pentru produse care să fie uşor de administrat şi rapid de preparat. Cercetătorii britanici testează de câtva timp un vaccin preparat din ADN-ul viral înglobat în microcapsule ce se "împuşcă" în piele fără a mai fi nevoie de ac (vezi infografia alăturată).

Astfel s-ar ajunge la economisirea de vaccin (este necesară o cantitate mai mică de substanţă), s-ar prepara vaccinul mult mai rapid şi s-ar renunţa la acele de unică folosinţă, iar administrarea ar fi mai rapidă. OMS agreează astfel de preparate, însă acestea sunt încă în faza experimentală. Deocamdată trebuie dovedit dacă acestea – chiar în lipsa acului - nu transmit boli de la un individ la altul.

Sursa: www.adevarul.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pandemia de gripă, inevitabilă!.
 Vizualizări articol: 1078 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pandemia de gripă, inevitabilă!0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tartă cu roşii şi mazăre 6 porţii – 70 minute250g margarină350g făină3-4 linguri apă minerală (sifon)300g roşii mici (cherry)250g mazăre fină Maxim’s50ml ulei1 ceapă mică3-4 frunze de busuioc1-2 fire rozmarin± sare, piper Din... Citeşte