Aplicarea pe piele a extractului de broccoli ne protejează de acţiunea razelor ultraviolete şi, implicit, de cancerul de piele. Acestea sunt concluziile unui material publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences. Acţiunea anticancer se datorează sulforafanului, o substanţă care se găseşte în broccoli şi care previne înroşirea pielii şi arsurile ca urmare a expunerii prelungite la soare. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore (SUA), sulforafanul acţionează la nivel celular, stimulând formarea în piele a unor enzime cu efect protector. Aceste enzime îşi menţin efectul de protecţie contra ultravioletelor până la trei zile.
Proprietăţi verificate
Proprietăţile extractului de broccoli au fost verificate pe voluntari sănătoşi. Acestora le-a fost aplicat pe piele extract în diferite concentraţii, timp de trei zile, apoi au fost expuşi la raze ultraviolete. “S-a dovedit că extractul de broccoli previne înroşirea pielii, arsurile solare şi alte simptome inflamatorii, în condiţiile în care arsurile solare sunt factorul determinant în apariţia cancerului de piele. Protecţia contra ultravioletelor a fost diferită în funcţie de doza administrată, dar şi de obiceiurile alimentare şi particularităţile individuale ale pielii fiecărei persoane. Rezultatele au arătat o diminuare cu 37%-78% a riscului de arsură solară. Această legumă are proprietăţi antioxidante puternice, care se manifestă chiar şi prin simpla aplicare a frunzelor de broccoli pe piele”, precizează medicul Paul Talalay, coordonatorul studiului despre broccoli. Medicul Paul Talalay arată că sunt necesare studii suplimentare pentru ca extractul de broccoli să se numere printre ingredientele cremelor de protecţie solară. Până atunci, cremele cu factor de protecţie solară rămân cea mai bună soluţie pentru prevenirea cancerului cutanat.
RECOMANDĂRI. Persoanele care mănâncă sau beau suc de broccoli de două ori pe săptămână prezintă un risc scăzut de a suferi de cancer. Pentru a exploata la maximum proprietăţile terapeutice ale acestei legume trebuie să avem grijă cum o pregătim. Iată ce ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi în acest sens: “Comparând conţinutul de antioxidanţi din această legumă înainte şi după diferite moduri de preparare s-au constatat următoarele pierderi: prin fierbere în vapori de apă s-au pierdut 11% din vitamine şi minerale; în apă fiartă – 66%; în cuptorul cu microunde – 97%”.
ANTIOXIDANŢI. Studiile au demonstrat că substanţele biologic active cu rol antioxidant din legume au o eficienţă mai mare decât cele din fructe. Broccoli nu face excepţie, fiind campion alături de varză în ceea ce priveşte prevenirea cancerului. Broccoli este bogat în fibre alimentare, vitamina C şi betacaroten, care împiedică înmulţirea celulelor canceroase. De asemenea, vitaminele A, E şi grupul de B-uri ne sunt furnizate de broccoli pentru a preveni cancerul. S-a demonstrat că această legumă poate contribui la eliminarea toxinelor din organism şi la încetinirea creşterii tumorilor, în momentul în care boala s-a declanşat.