Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 31 aug 2023 - Anul XXVIII, nr. 204 (8428)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Maica Domnului în lumina Sfintei Scripturi și a Sfintei Tradiții. O sinteză pentru omul grăbit

Pentru înțelegerea teologiei ortodoxe a cultului Maicii Domnului, pentru înțelegerea reperelor vieții ei de Minune și Taină, vă aduc în atențievolumul Înaltpreasfințitului PărinteCalinic, Arhiepiscopal Sucevei și Rădăuților, Maica Domnului în lumina Sfintei Scripturi și a Sfintei Tradiții. O sinteză pentru omul grăbit (Ed. Crimca, Suceava, 2023, 224 pp.).

Acest volum se dovedește a fi una dintre cele mai frumoase sinteze catehetice pe care Biserica Ortodoxă le oferă astăzi celui doritor să înțeleagă nu doar istoria Maicii Domnului,ci și modul în care aceasta se leagă de propria noastră istorie, de istoria noastră personală. Nu-i numai despre atunci,ci și despre acum, nu doar despre acolo,ci și despre aici, lângă inima noastră.

Pagini frumos scrise și curat argumentate despre zămislirea și nașterea Maicii Domnului, despre locuirea ei la templu și Buna Vestire a îngerului, relația ei cu Iosif și vizita la Elisabeta– mama Sfântului Ioan Botezătorul, despre relația maternității sale și fecioria ce o face mai mult decât unică, despre frații Domnului, despre istoria fugii în Egipt și toată iconomia prezenței sale în misiunea Fiului Său, Dumnezeu-Omul, Mântuitorul nostru.

Îndrăznesc a vă invita să citiți în liniște– chiar scrise pentru omul grăbit fiind– paginile despre Nunta din Cana Galileii, despre locul Maicii Domnului între Mironosițe și Adormirea întru care lumea nu a părăsit.

Sunt pagini vii despre cultul și cultura pe care Biserica le-a dezvoltat în secole privind brâul Maicii Domnului, imnografia specifică ei– Imnul Acatist, Paraclisul Maicii Domnului, prezența sa în colindul românesc ori fresca în cuvinte a iconografiei sale.

În pronaosul lucrăriiautorul a îngăduit să fie așezate o serie de articole: „Lucrarea harică a icoanei Maicii Domnului”(Pr. Ioan Valentin Istrati, pp. 173-178); „Prohodul Maicii Domnului. Exegeză teologico-literară”(Prof. Anca Ariton, pp. 179-188); „Maica Domnului în Prohodul Domnului. Exegeză teologico-literară”( Prof. Iulia-Oana Roată, pp. 189- 199) și „Maica Domnului- ipostaze lirice”(Prof.Dr. Emanuela Maria Istrati Macovei, pp. 200-216).Semn că autorul a chemat pe lângă sine ajutoare inspirate de același duh catehetic pentru a ne dărui ipostazele unei literaturi altfel uitate, prea des, de graba noastră.

Textul de bază rămâne însă cel al Înaltpreasfinției Sale, atent construitșicu o foarte bună înrădăcinare în multa bibliografie patristică și post-patristică dedicată subiectului, cu un tonus de scriere bine dozat care și face lectura abordabilă tocmai de cei vizați. Noi toți, grăbiții lumii de astăzi. 

Pr. Constantin Necula

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Maica Domnului în lumina Sfintei Scripturi și a Sfintei Tradiții. O sinteză pentru omul grăbit.
 Vizualizări articol: 409 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Maica Domnului în lumina Sfintei Scripturi și a Sfintei Tradiții. O sinteză pentru omul grăbit0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei