Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 feb 2023 - Anul XXVIII, nr. 26 (8250)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Recunoștință și mulțumire

Ava Petru Pionitul zicea: „Nu trebuie să ne lăudăm când Domnul face vreun lucru prin mijlocirea noastră, ci mai degrabă să mulțumim pentru că ne-a socotit vrednici să fim chemați de El”. Viața spirituală este echilibrul subțire, greu de obținut și imposibil de prins într-o formulă, între har și libertate. Cu alte cuvinte, justul raport între acțiune, receptivitate în fața darului lui Dumnezeu și recunoștință. Calea ar putea fi sintetizată și așa: faci tot ce poți cu conștiința că, în cele din urmă, darul lui Dumnezeu tot gratuit cu totul este. Și este gratuit, pentru că, oricât de intense ar fi eforturile noastre, nu Îl pot obliga pe Dumnezeu. În nici un fel nu Îl putem noi determina pe Domnul să ne dea darul Său. Și totuși, suntem chemați să facem eforturi, și nu unele aproximative. Viața pă­rin­ților ascetici se petrece într-o tensiune neîncetată, tinzând cu ardoare spre Cel cu totul sfânt. În acest caz este legitim să te întrebi de ce ai face ceva, din moment ce oricum nu poți avea garanția că vei și obține. Legătura omului cu Dumnezeu este legătura dintre două libertăți aparținând unor clase sau niveluri diferite. Libertatea omului, limitată și adesea arbitrară, se pune față în față cu libertatea absolută a lui Dumnezeu. În acest context, este limpede că finitul nu poate determina infinitul. Și totuși, Domnul ascultă rugăciunile oamenilor, dar o face din dragoste cu totul liberă și nedeterminată. Eforturile noastre se răsfrâng în primul rând asupra noastră, ne lărgesc inimile și le zidesc în așa fel încât să putem primi și păstra harul. Prin urmare, nici un fel de virtute, oricare ar fi ea, nu este motiv de laudă, pentru că este lucrarea lui Dumnezeu, care se face prin mijlocirea noastră. Conștiința gratuității darului lui Dumnezeu în viața noastră naște mișcarea inimii spre recunoștință. Recunoștința naște mulțumire: euharistie și doxologie, cu alte cuvinte. Mulțumirea dă naștere la slăvirea lui Dumnezeu, care este în per­ma­nență prezent în fiecare dintre darurile Sale.

Când lucrarea lui Dumnezeu se face prin noi, motivul pentru recunoștința noastră nu este atât ceea ce se face, cât faptul că prin chemarea lui Dumnezeu devenim unelte ale Sale. Adică întregul scop al vieții noastre gravitează în jurul legăturii cu Dumnezeu. De aceea, în orice lucrare ce se face prin noi pentru oameni, relația cu Domnul rămâne cel mai mare dar, pentru care se cuvine să fim recunoscători.

Probabil că cea mai mare forță ilustrativă o are o povestire hasidică, în care ni se spune despre un rege care la un anume soroc și-a deschis toate ușile palatului și și-a invitat toți supușii înăuntru. La capăt de tot, se găsea el, așteptându-i. Oamenii s-au pierdut prin încăperi și nu au ajuns să îl întâlnească pe rege, care era cel mai mare dar care li se oferea. Așa și Dumnezeu, când lucrează prin noi, ne arată doar că ne cheamă la o mai intimă întâlnire cu El, pentru care să o primim cu recunoștință și mulțumire.

(Pr. Paul Siladi , Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Recunoștință și mulțumire.
 Vizualizări articol: 426 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Recunoștință și mulțumire5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei