Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 nov 2021 - Anul XXVI, nr. 270 (7882)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Personalități marcante înmormântate în Cimitirul „Pacea” din Suceava – Samuil Isopescu

Născut în satul Costişa – Frătăuţii Noi, într-o familie de ţărani, înzestrat cu vădite calităţi intelectuale, după absolvirea şcolii primare în satul natal şi-a continuat studiile la Gimnaziul din Suceava şi apoi la Liceul din Cernăuţi. Între 1862 – 1872 urmează cursurile Facultăţii de Istorie şi Geografie de pe lângă Universitatea din Viena, unde avea să se împrietenească cu Teodor V. Ştefanelli, Vasile Bumbac, Ştefan Ştefureac, Mihai Eminescu şi alţii.

După terminarea studiilor este numit profesor de istorie la Gimnaziul Superior din Suceava, desfăşurând pe lângă activitatea didactică şi o bogată activitate în domeniul ştiinţific şi literar, fiind unul dintre numele ilustre ale învăţământului sucevean.

A tradus Manualul de aritmetică pentru gimnaziu al profesorului Fr.Mocnik, Manual de geografie pentru clasele inferioare şi mijlocie de gimnasii şi şcoale reale austriace, al Prof. Friederich Umlauf, Suceava 1897. A scris Elemente de geografie comparativă pentru clasele inferioare şi mijlocii de gimnazii, şcoale reale şi alte şcoale coordonate, (Cernăuţi 1892 ) În domeniul istoriei a elaborat articole destinate a fi incluse în cărţile de citire ale învăţătorului Ştefan Ştefureac, pentru clasele I -a, a II -a a IV -a, dovedind un adevărat talent de povestitor pe înţelesul elevilor, precum şi valoroase cunoştinţe ştiinţifice. A elaborat Manual de Istorie universală pentru clasele inferioare de şcoale secundare, (Cernăuţi, 1886 – 1892)destinat învăţământului gimnazial, urmărind în mod special dorinţa de a introduce informaţia privind istoria românilor încadrată în istoria universală.

Prin activitatea sa didactică şi ştiinţifică, profesorul Samuil Isopescu ocupă un loc aparte în pleiada profesorilor din întreaga Bucovină.

(Arhid. Vasile M. Demciuc, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Personalități marcante înmormântate în Cimitirul „Pacea” din Suceava – Samuil Isopescu.
 Vizualizări articol: 597 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Personalități marcante înmormântate în Cimitirul „Pacea” din Suceava – Samuil Isopescu5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei