Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 sep 2019 - Anul XXIV, nr. 226 (7227)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Stavrofora Irina Pântescu, de la Mănăstirea Voroneţ, va împlini sâmbătă 87 de ani

Stavrofora Irina Pântescu, de la Mănăstirea Voroneț, va împlini sâmbătă, 28 septembrie 2019, 87 de ani. Până anul trecut, măicuța Irina a deținut funcția de stareță a Mănăstirii Voroneț. Pe 26 iulie 2018, în ajunul sărbătorii Sf. Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, a fost instalată ca stareță a Voronețului stavrofora Gabriela Platon, de către Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuţilor. Stavrofora Gabriela Platon continuă activitatea fostei stareţe, maica Irina Pântescu, care a împlinit anul trecut 27 ani de stăreţie după reînfiinţarea Mănăstirii Voroneţ în 1991 şi 37 ani de călugărie, după întoarcerea din pribegia decretului 404/1959.

 

Responsabilizată încă din copilărie

Stavrofora Irina Pântescu s-a născut pe 28 septembrie 1932, în satul Goruni, comuna Tomeşti, judeţul Iaşi, fiind penultimul din cei nouă copii ai lui Gheorghe şi Ana Pântescu, care a primit la botez numele Margareta. Irina este numele de călugărie.

După moartea tatălui, la 12 ani devine „responsabilă cu administrarea  gospodăriei familiale” în tulburele vremuri ale războiului (unul din fraţi a căzut eroic la cotul Donului), găsindu-şi puterea şi alinarea în biserica Golia.

În perioada 1939-1945, urmează clasele I-IV în satul Goruni, cu învăţătorul Niculae Gălăţeanu, figură luminoasă care i-a descoperit aplecarea specială pentru învăţătură şi a insistat pentru trimiterea la şcoală a acestui „copil deosebit”.

 

Şefă de promoţie la Seminarul Teologic Agapia

Urmează apoi Şcoala generală Filoara, clasele V-VII, în regim comasat (trei serii de examene), iar în perioada 1954 -1959, Seminarul Teologic Agapia. Primeşte distincţie prin rezultate deosebite la învăţătură, fiind aleasă şefă de promoţie. În perioada 1961 – 1966, urmează Liceul „Dimitrie Cantemir” Iaşi, secţia real, cursuri serale, susţinând bacalaureatul în anul 1966, împreună cu elevii de la cursurile de zi (în total 50 de candidaţi). Unul din cei doar doi reuşiţi a fost maica Irina Pântescu.  

În perioada 1967 – 1989 face cursuri de pregătire şi perfecţionare pentru gestionar-custode sală, supraveghetori şi îngrijitori muzeu de la monumente istorice religioase, organizate anual de Direcţia Monumentelor Istorice Bucureşti, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi. Stavrofora Irina Pântescu cunoaşte trei limbi de circulaţie internaţională, franceză, engleză, germană.

 

Trepte ale vieții

Opţiunea pentru viaţa monahală, ca ucenică rasoforită, a avut loc în anul 1957. În perioada mai 1958 – mai 1960, maica Irina a cerut transfer la Mănăstirea Moldoviţa, cu motivaţia că vrea la „mănăstire cu viaţă de obşte”, unde este numită economă. În urma Decretului 410/1959, maica Irina Pântescu a fost scoasă forţat din mănăstire, în perioada mai 1960 – septembrie 1972, şi s-a retras la Biserica Golia, în aşteptarea unor vremuri mai bune, lucrând ca îngrijitor, casier.

Făcând ascultări monahale, maica Irina s-a ocupat de ghidaj, a fost gestionar-custode sală casierie, a avut atribuţii de aprovizionare şi relaţii cu colaboratorii laici ai mănăstirii. În perioada septembrie 1972 - aprilie 1991, maica Irina a fost la Mănăstirea Moldoviţa, ca rasoforă (1972- 1980) şi monahie, din 28 iulie 1980.

 

La mulți ani în credință și bucurie duhovnicească, măicuță Irina!

Stavrofora Irina Pântescu este una dintre primele trei vieţuitoare ale Mănăstirii Voroneţ. „După 206 ani de când călugării ieşeau pe poarta mănăstirii plângând, iar porţile se închideau în urma lor din cauza stăpânii străine, la 1 aprilie 1991, din nou porţile s-au deschis pentru trei călugăriţe smerite care veneau, cu ajutorul Bunului Dumnezeu şi al Sfântului Daniil Sihastrul, să reînnoade ceea ce a fost rupt de o stăpânire străină”, a povestit maica Irina.

Cu glasul blând, dar ferm, care transmite multă forţă, multă demnitate, multă siguranţă, multă iubire pentru lucrurile bine făcute, prin cuvinte care nu includ falsitate, lucruri lipsite de importanţă, măicuţa Irina Pântescu spunea la un moment dat că anii petrecuți la Voroneț sunt mult prea puţini în comparaţie cu veşnicia. La mulți ani în credință și bucurie duhovnicească, măicuță Irina!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Stavrofora Irina Pântescu, de la Mănăstirea Voroneţ, va împlini sâmbătă 87 de ani.
 Vizualizări articol: 1586 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Stavrofora Irina Pântescu, de la Mănăstirea Voroneţ, va împlini sâmbătă 87 de ani5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei