Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 sep 2019 - Anul XXIV, nr. 226 (7227)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   16 imagini |   ø fişiere video

Moment omagial în Parohia „Sfântul Nicolae” - Păltinoasa

Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română a fost marcat duminică, 22 septembrie 2019, în Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” - Păltinoasa, Protopopiatul Suceava 2, judeţul Suceava. După Sfânta Liturghie, sub streaşina sfântului locaş a fost oficiată slujba Parastasului pentru patriarhii Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi pentru preoţii, câtăreţii bisericeşti, paraclisierii, primarii şi personalităţile bisericeşti din satul Păltinoasa care s-au remarcat prin contribuţia adusă de-a lungul timpului. Preotul paroh Florin Aldea şi-a exprimat bucuria pentru că s-a reuşit organizarea unui eveniment omagial dedicat înaintaşilor, atât clerici, cât şi mireni, o parte dintre aceştia fiind înmormântaţi în cimitirul Parohiei „Sfântul Nicolae” - Păltinoasa. În acelaşi timp, preotul paroh a amintit că manifestarea „a luat naştere odată cu pomenirea arhidiaconului doctor Orest Bucevschi, fiu al satului”. Părintele Vasile Gherasim de la Parohia Capu Codrului II a făcut referire la biografia Patriarhului Nicodim Munteanu, iar preotul Sergiu Lucian Abageru de la Parohia Măzănăeşti a reamintit celor prezenţi că „învăţarea de carte a început în tinda bisericii”, încheind alocuţiunea prin a spune că „tradiţiile sunt porţile satului spre veşnicie”. Scriitoarea Artemisia Ignătescu, în vârstă de 91 de ani, fiică a satului Păltinoasa, şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Patriarhia Română pentru că a declarat anul 2019 satului românesc, „locul unde s-a născut veşnicia”. De asemenea, şi-a arătat aprecierea faţă de preotul paroh Florin Aldea şi faţă de Alexandru Rotaru, fiu al satului, care au avut frumoasa iniţiativă de a-i pomeni pe înaintaşi, începând cu arhidiaconul Orest Bucevschi. În continuare, scriitoarea Artemisia Ignătescu a intrat pe firul istoriei şi a vorbit despre trecutul zbuciumat al satului Păltinoasa şi despre oamenii vrednici care au contribuit la propăşirea vieţii spirituale şi culturii pe aceste meleguri. Alexandru Rotaru, autorul volumului „Păltinoasa, Școala primară mixtă de stat” - pagini de monografie 1890-2015, i-a prezentat pe câţiva dintre eroii satului care s-au jertfit pe câmpurile de luptă. Maestrul Dorin Cocârţă, invitat special la acest eveniment, a redat prin cuvinte câteva gânduri în care şi-a mărturisit apreciearea faţă de oamenii importanţi care au luptat împotriva subjugării poporului. Manifestarea s-a încheiat cu agapa frăţească oferită pentru odihna sufletelor celor ce au fost pomeniţi cu tot neamul. 

(Constantin Ciofu, Doxologia.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Moment omagial în Parohia „Sfântul Nicolae” - Păltinoasa.
 Vizualizări articol: 1566 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Moment omagial în Parohia „Sfântul Nicolae” - Păltinoasa5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei