Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 iul 2019 - Anul XXIV, nr. 154 (7155)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Când începe educaţia copiilor?

Odată, în Grecia antică, cineva l-a întrebat pe filosoful Socrate de când trebuie copilul să aibă lângă el un învăţător care să-l îndrume spre cele bune. De ce mă întrebi, ai odrasle?, i-a răspuns Socrate. „Da, am un băiat de şase luni”, i-a replicat omul venit la înţeleptul Atenei. Atunci Socrate i-a răspuns: „Ai pierdut deja şase luni!”.

Cuvintele filosofului l-au lăsat fără grai pe bărbatul care nu se aştepta la un asemenea răspuns. Socrate îi spusese că din prima zi în care s-a născut, copilul ar trebui să aibă un învăţător, un povăţuitor spre virtuţi. Însă creştinii au împins această limită mai departe. Sfântul Porfirie Kavsokalivitul spune că educaţia celor mici trebuie să înceapă din clipa zămislirii lor. Atunci trebuie puse primele pietre de temelie în educaţia lor corectă de mai târziu. „Nu este cu putinţă să devină rău - învaţă Sfântul Ioan Gură de Aur - cel care s-a bucurat de la început de multă grijă şi atenţie”, cel care a primit educaţie corectă din clipa conceperii în pântecele mamei lui.

Trebuie să începem educaţia când copiii sunt încă mici, fiindcă doar la o vârstă foarte fragedă ei acceptă cu uşurinţă poveţele şi îndemnurile. Sufletul lor este precum ceara moale, pe care rămân imprimate orice cuvânt şi faptă a voastră, şi exemplele bune, şi cele rele, şi cuvântul folositor, şi cel vătămător. Totuşi, cine este acest misterios învăţător care e obligatoriu să fie atent cu copilul său încă de la concepţie? E mama, mama copilului. În primul rând, ea va fi cea care îl va sfinţi sau nu pe pruncul ei încă din pântece. De ce este important acest interval, de existenţă intrauterină a copilului? Fiindcă în nici o altă perioadă a vieţii, omul nu cunoaşte o dezvoltare atât de intensă ca atunci: de la stadiul de celulă, în doar câteva luni acesta se transformă într-o fiinţă umană, completă, cu abilităţi extraordinare. Este incredibil! Aşadar, eficacitatea educaţiei copilului încă din momentul conceperii nu poate fi negată. Mama e primul şi cel mai apropiat învăţător în viaţa nou-veniţilor în această lume. (Augustin Păunoiu, Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Când începe educaţia copiilor?.
 Vizualizări articol: 1018 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Când începe educaţia copiilor?0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei