Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 mai 2017 - Anul XXII, nr. 98 (6514)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Asociaţia „Sfântul Mitropolit Dosoftei”

Un pelerinaj în dar, bucurie pentru copii

Vacanţa aceasta de primăvară a fost prilej de mare bucurie pentru şase copii olimpici.  Au primit în dar, din partea Asociaţiei Culturale „Sfântul Mitropolit Dosoftei”, un pelerinaj în Ucraina. Timp de trei zile, cei şase copii silitori şi credincioşi au vizitat Poceaev şi capitala Ucrainei, Kiev, cu impunătoarele ei mănăstiri şi biserici.

Copiii fac parte din Grupul de Cateheză al Bisericii „Sfântul Dumitru”. Catehezele se ţin la biserică, pe toată perioada şcolii, din septembrie până în iunie, în fiecare sâmbătă, de la ora 15:00. Coordonaţi de părintele Justinian Cojocar, care le este profesor celor mai mulţi dintre ei, la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, copiii de la cateheză au deprins lucrurile sănătoase folositoare în viaţă şi au învăţat că fără ajutorul Bunului Dumnezeu reuşita nu va fi niciodată aceea aşteptată şi râvnită. Dumnezeu pe toate le rânduieşte în viaţă şi le aşează spre folosul nostru, la timpul potrivit. Copiii se ostenesc şi cântă la strană duminica, la Sfânta Liturghie. La cateheză vin copii de la multe şcoli din oraş şi se simt bine stând lângă icoana Maicii Domnului Pantanassa, ascultând învăţăturile părintelui.

 

Lucrul cel mai important a fost rugăciunea

Acest pelerinaj a fost un imbold de a cunoaşte această zonă a Ortodoxiei, unde credinţa este mare. Mulţi oameni au cunoscut şi mulţi vor cunoaşte de acum încolo aceste locuri binecuvântate, în pelerinajele organizate de părintele Justinian Cojocar, un bun cunoscător al Ucrainei. S-au vizitat două dintre cele mai importante mănăstiri din Lumea Ortodoxă: Poceaev şi Lavra Peşterilor. La Poceaev copiii s-au rugat la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi au cinstit locul în piatră unde a rămas talpa Născătoarei de Dumnezeu. De asemenea, au intrat în Peştera Sfântului Iov şi au cinstit Moaştele Sfinţilor Iov şi Amfilohie de la Poceaev. La Lavra Peşterilor în Kiev, mari emoţii s-au simţit de către toţi la coborârea în grotele Sfinţilor Antonie şi Teodosie. Peste 100 de Sfinte Moaşte sunt în grote, unii sfinţi fiind şi acum zăvorâţi, putându-se vedea printr-un gemuleţ văgăuna unde se află Sfintele Moaşte.

Şi mănăstirile Sfânta Sofia şi Sfântul Arhanghel Mihail au fost cunoscute de micii pelerini. După vizitarea Muzeului militar în aer liber, aflat pe o colină pe malul Niprului şi după plimbarea prin centrul Kievului, în Piaţa Maidan, pe lângă Stadionul Olimpic, a venit rândul Mănăstirii Florovski de a fi vizitată. Într-o splendidă Grădină Botanică, copiii au descoperit Mănăstirea Sfântul Iona, unde se află grota cu Moaştele Sale. Aşezată într-un loc mirific, Mănăstirea Teofania ne-a călăuzit şi către trei izvoraşe cu apă bună de băut, două dintre izvoraşe fiind ale Maicii Domnului şi ale Sfântului Pantelimon.

La Mănăstirea Vedenski, copiii au văzut minunea cu icoana Maicii Domnului. S-au rugat cu evlavie la icoana care s-a pictat singură şi au coborât încet în grota unde era amenajat un paraclis şi unde se aflau Moaştele Sfintei Dimitria.

Catedrala Patriarhală din Kiev a fost ultimul lăcaş sfânt din itinerariu. Sfinţii Varvara şi Macarie, ale căror Sfinte Moaşte se află la Patriarhie, au primit rugăciunile copiilor.

Lucrul cel mai important a fost rugăciunea. Copiii s-au rugat şi dragostea pentru rugăciune este un dar pe care Dumnezeu ţi-l dă dacă începi să te rogi şi stărui în rugăciune. Rânduiala e simplă şi dacă suntem perseverenţi în a o ţine bine, atunci şi Harul lui Dumnezeu lucrează şi te minunează de roade.

 

Impresii de călătorie duhovnicească

Adrian Petraş, medaliat cu bronz la Olimpiada Naţională de Fizică, elev care a obţinut anul acesta locul I la Olimpiada Naţională de Religie, a declarat: „Excursia a fost cu totul deosebită, şi asta pentru că s-au întâlnit dăruirea părintelui profesor, entuziasmul nostru şi grija Bunului Dumnezeu. Am descoperit imaginea religiei pe teritoriul Ucrainei, înfruptându-ne din măreţia şi strălucirea bisericilor impunătoare şi câştigând o linişte sfântă petrecând câteva clipe la principalele complexe monahale. Punctul culminant a fost călcarea pe urmele cuvioşilor Antonie şi Teodosie, întemeietorii Lavrei Pecerska. Peşterile, <cerul din adâncuri>, ne-au dat prilejul să ne odihnim în rugăciune mintea. Ne-am împărtăşit din harul ce se revarsă prin cuvioşii Lavrei care au îmbogăţit cetele sfinţilor, închinându-ne Moaştelor la lumina caldă a candelelor. Am îmbinat totul cu recreerea prin plimbările pe străzile Kievului şi prin contemplarea imaginii Niprului, oglindind turlele poleite ale Bisericii din complexul monahal Lavra Pecerska.”

Teodor Marcan, olimpic la istorie şi religie, a obţinut anul acesta locul III la Olimpiada de Geografie, etapa judeţeană. A fost impresionat şi el de pelerinaj: „Am avut parte de o călătorie fantastică! Excursia condusă de părintele Justinian a reprezentat atât un prilej de rugăciune, cât şi unul de relaxare şi descoperire de noi locuri şi valori. Ne-am rugat în unele din cele mai impozante biserici din lume, precum Poceaev, unde s-au nevoit mari pustnici ca Sfinţii Iov şi Amfilohie, şi Lavra Pecerska, aşezământ monahal întemeiat de Sfântul Antonie şi Sfântul Teodosie. Totodată, atmosfera din excursie a fost mai degajată, fiind dominată mereu de un sentiment de pace şi bucurie că am ajuns în aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu şi ne-am rugat în aceleaşi grote în care acum multe secole vieţuiau sfinţi. Pe lângă lăcaşurile de cult am vizitat Muzeul militar în aer liber din Kiev, un muzeu dedicat războiului care din păcate macină acest popor. Am trăit o experienţă inedită, de aceea îi mulţumesc părintelui Justinian Cojocar pentru efortul depus în a ne asigura acest pelerinaj şi nădăjduiesc că ne va călăuzi şi prin alte locuri”.

Emilian Marcan, un mic iconar care a obţinut premiul II la Olimpiada Meşteşugurilor Populare (icoane pe lemn) şi un merituos loc I cu echipa la Campionatul naţional de minihandbal 2016, a spus: „În acest pelerinaj am descoperit foarte multe locuri frumoase, cu o deosebită încărcătură spirituală, călătoria fiind plină de peripeţii. M-au impresionat cele două aşezăminte binecuvântate de Maica Domnului: Mănăstirea Poceaev şi Lavra Peşterilor. Aici m-au emoţionat clopotniţele, bisericile de la suprafaţă şi cele subterane, precum şi cele două peşteri, unde am descoperit comoara din adâncuri, un loc în care m-am simţit cu adevărat mai aproape de Dumnezeu. Totodată, m-au fascinat oraşul Kiev şi muzeul militar în aer liber de aici. Mi-a plăcut deosebit de mult călătoria şi îi mulţumesc foarte mult părintelui Justinian pentru că m-a luat şi pe mine. Mă întreb dacă aceşti rugători s-au nevoit să aducă cerul pe pământ… cum este în cer la Bunul Dumnezeu?!”. 

Andrei Coţofrei, cu o multitudine de premii II şi III şi menţiuni la olimpiadele de matematică, fizică şi germană, a fost şi el încântat: „Imediat mi-au sărit în ochi cupolele aurite ce împodobeau fiecare biserică, mănăstire sau schit vizitate. Mai apoi am fost surprins plăcut de sunetul clopotelor. Grandoarea s-a păstrat şi în interior, unde ornamentele de aur erau nelipsite. Vizitarea celor două ansambluri de tunele de la Lavra Peşterilor m-a uimit prin numărul de sfinţi adunaţi acolo şi m-a făcut să înţeleg adevărata natură a poporului ucrainean”.

Alexandru Holovenciuc a avut parte de bucuria pelerinajului, petrecând trei zile frumoase din vacanţă, în Ucraina. Stelian Maftei, pasionat de fotografie, cu rezultate frumoase la şcoală, a povestit: „Anul acesta la cateheză am avut marea plăcere de a ne bucura de o excursie binemeritată în Ucraina. Excursia a fost de trei zile pe teritoriul Ucrainei, timp în care ne-am distrat, ne-am rugat şi ne-am simţit bine. În acest timp am fost alături de părintele Justinian Cojocar şi alţi cinci copii care îmi sunt, de asemenea, şi foarte buni prieteni. Când am ajuns acasă am rămas cu una dintre cele mai frumoase experienţe din viaţa mea”.

Asociaţia Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei” este cea care a dăruit copiilor acest pelerinaj. Părintele Justinian Cojocar nu ar fi reuşit acest lucru fără sprijinul unor oameni inimoşi, cărora Dumnezeu le-a dat gândul bun de a fi părtaşi la bucuria copiilor: directorul Dumitru Popescu de la SC Suct Suceava, directorul Radu Constantin Daniel de la SC Mopan Suceava, directorul Vasile Florea de la Florconstruct şi Pensiunea Coliba Haiducilor.

Asociaţia Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un pelerinaj în dar, bucurie pentru copii.
 Vizualizări articol: 1145 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Un pelerinaj în dar, bucurie pentru copii5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei