Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 34 (5241)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Papa Benedict al XVI-lea îşi anunţă demisia începând cu 28 februarie

 

Papa Benedict al XVI-lea şi-a anunţat, ieri, demisia începând cu 28 februarie, o premieră în istoria modernă a Bisericii, invocând "vârsta avansată", într-un discurs rostit în latină într-un consistoriu la Vatican, a declarat purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, citat de AFP.

"Papa a anunţat că va renunţa la ministerul său la ora 20.00 (21.00 ora României), la 28 februarie. Atunci va începe perioada «sede vacante» (locul vacant)", a precizat părintele Federico Lombardi, într-un anunţ fără precedent în istoria modernă a Bisericii Catolice.

Un nou papă va fi desemnat "pentru Paşti", a precizat el ulterior, într-o conferinţă de presă convocată din scurt la Vatican. Benedict al XVI-lea se va retrage ulterior la o mănăstire, în incinta Vaticanului, a adăugat el.

În anunţul în latină, tradus ulterior de către Vatican, Benedict al XVI-lea, în vârstă de 85 de ani, a spus că a "ajuns la certitudinea că forţele (sale), din cauza vârstei ("ingravescentem aetatem" în latină), nu mai sunt apte pentru a exercita adecvat ministerul" de Papă şi Episcop al Romei.

El a făcurt acest anunţ într-o sală a Palatului Apostolic, în cursul unui consistoriu, la Vatican, pentru canonizarea martirilor din Otranto

"În lumea de astăzi, supusă unor schimbări rapide şi agitată de probleme de mare importanţă pentru viaţa credinţei, pentru a conduce barca Sfântului Petru şi a propovădui Evanghelia, forţa corpului şi a spiritului sunt la fel de necesare", a spus Papa.

În timpul pontificatului de opt ani, Benedict al XVI-lea s-a confruntat cu un scandal de abuzuri de pedofilie în rândul clerului, cea mai profundă criză a Bisericii contemporane.

Anul trecut, el a fost nevoit să facă faţă, în interiorul Vaticanului, unui scandal de scurgeri de informaţii confidenţiale care a condus la condamnarea majordomului său, Paolo Gabriele, un simptom al nemulţumirilor şi divergenţelor din cadrul Curiei, dar şi o trădare personală, care l-a afectat mult pe Joseph Ratzinger.

Papa a adăugat că forţa i-a "slăbit, în ultimele luni". "Într-o asemenea măsură, că trebuie să îmi recunosc incapacitatea de a administra bine ministerul care mi-a fost încredinţat", a continuat el.

Într-o carte-interviu intitulată "Lumina lumii", publicată în 2010, Papa a vorbit despre posibilitatea demisiei în cazul în care nu se va mai simţi în stare să continue.

Răspunzând unei întrebări a jurnalistului german Peter Seewald, Benedict al XVI-lea a declarat că un papă "are dreptul şi, în funcţie de circumstanţe, datoria să se retragă" dacă simte că forţele sale "fizice, psihologice şi spirituale" îi scad.

Într-o conferinţă de presă, Lombardi a recunoscut că "Papa ne-a luat puţin prin surprindere, în plus într-o zi de sărbătoare pentru Vatican".

În opinia sa, Papa a "profitat de ocazia că un număr mare de cardinali s-a reunit la Roma" în cadrul consistoriului. "Cei mai mulţi nu au fost informaţi n avans", a dat asigurări Lombardi.

El a subliniat că Papa, "în transparenţa şi onestitatea sa a constatat el-însuşi" starea sa. "Noi am notat, şi noi, această oboseală, în ultima perioadă; exista un dezechilibru între forţele sale şi efortul necesar", a adăugat Lomardi.

Singurul precedent în istoria Bisericii, Celestin al V-lea, a abdicat din funcţie imediat după ce a fost întronizat, în 1924. El a trăit izolat până la desemnarea sa ca Papă şi nu se simţea pregătit să îşi asume acest rol în Biserică.

Pentru a-şi exprima surpriza, decanul cardinalilor, monseniorul Angelo Sodano, a vorbit despre un "trăznet pe cerul senin".

Premierul italian demisionar Mario Monti s-a declarat, de asemenea, "foarte zguduit de acest anunţ neaşteptat".

Preşedintele francez François Hollande a calificat decizia Papei ca "eminamente respectabilă".

Germania, ţara de origine a cardinalului Joseph Ratzinger şi-a exprimat "respectul" şi "recunoştinţa" faţă de Papă, care "a condus Biserica aşa cum a făcut-o el timp de opt ani".

Născut la 16 aprilie 1927, într-o familie modestă din foarte catolicul land Bavaria, la Marktl-am-Inn, Joseph Ratzinger i-a succedat foarte charismaticului Papă Ioan Paul al II-lea, la 19 aprilie 2005, la vârsta de 78 de ani, după ce a condus timp de aproape un sfert de secol Congregaţia pentru Doctrina Credinţei.

 

Foarte "concentrat" în momentul discursului

Suveranul Pontif era "foarte concentrat" şi a rostit un discurs plin de emoţie, a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardini, referindu-se la anunţul Papei Benedict al XVI-lea de a se retrage din funcţie, relatează CNN.

"Papa era foarte concentrat. În mod evident era un moment solemn... A fost un discurs foarte emoţional", a declarat luni părintele Lombardi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Lombardi a recunoscut caracterul neaşteptat al deciziei Suveranului Pontif. "Probabil aţi fost surprinşi de anunţul de azi", a declarat el, promiţând detalii în curând.

Papa Benedict al XVI-lea a explicat, luni, că nu mai are "forţele" necesare pentru a conduce Biserica Catolică din cauza vârstei sale, de 85 de ani, anunţându-şi demisia pentru 28 februarie.

Anunţul Papei Benedict al XVI-lea este primul act de demisie a unui suveran pontif, după cel al Papei Grigorie XII în anul 1415, potrivit CNN.

 

Vaticanul anunţă "un nou Papă pentru Paşti"

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a anunţat, ieri, că un nou Papă urmează să fie desemnat "pentru Paşti", la 31 martie, după demisia lui Benedict al XVI-lea, care va intra în vigoare la 28 februarie, relatează AFP.

"Ar trebui să avem un nou Papă pentru Paşti", a declarat în cadrul unei întâlniri cu presa părintele Federico Lombardi, adăugând că un conclav ar urma să fie organizat în următoarele 15-20 de zile după demisie.

Benedict al XVI-lea, care are 85 de ani şi nu va participa la conclav, urmează să se retragă într-o mănăstire din incinta Vaticanului, după un sejur iniţial în reşedinţa papală de vară din Castel Gandolfo, în apropiere de Roma.

Benedict al XVI-lea nu va avea "nici un rol" în conclav şi, după ce va părăsi funcţia, ar urma să ducă o "viaţă de rugăciune", a declarat părintele Lombardi, subliniind că nu este vorba "despre o decizie improvizată, ci pregătită".

"El a declarat deseori că vrea să îşi dedice timpul rugăciunii, reflecţiei şi eventual scrisului (...). Aceasta va depinde de el", a declarat purtătorul de cuvânt.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Papa Benedict al XVI-lea îşi anunţă demisia începând cu 28 februarie.
 Vizualizări articol: 496 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Papa Benedict al XVI-lea îşi anunţă demisia începând cu 28 februarie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei