Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 mai 2011 - Anul XVI, nr. 119 (4717)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

„Deschiderea cărţii”, o practică obscurantistă şi compromiţătoare

O emisiune tv cu cote apreciabile de audienţă semnala, chiar duminica trecută, câteva cazuri de preoţi ortodocşi care practică divinaţia în cărţile sacre sau, cu denumirea populară, "deschiderea cărţii". Am urmărit cu atenţie reportajul respectiv, mai ales că a fost intens promovat în zilele precedente şi, deşi eram obişnuit cu modul adesea tendenţios al jurnalismului laic de a emite judecăţi la adresa Bisericii, nu pot formula, de această dată, vreo acuză de neprofesionalism în ceea ce priveşte conceptul reportajului difuzat.

 Tocmai de aici, poate, şi impulsul de a mă exprima în scris pe această temă. Se înţelege, cred, că nu intenţionez aici o tiradă usturătoare, deşi nu e greu de intuit cui s-ar adresa ea şi cât de îndreptăţită ar fi în contextul de faţă. Însă ceea ce mi se pare cel mai regretabil în legătură cu asemenea demersuri mediatice este uimitoarea influenţă subliminală pe care o au în percepţia colectivă (şi afirm acest lucru după ce am observat, la rândul meu, mai multe impresii exprimate, spontan sau nu, despre reportajul cu pricina).

Sunt de-a dreptul descurajante uşurinţa şi rapiditatea cu care se generalizează, în mentalul receptorilor, o opinie negativă despre categoria socio-profesională vizată. În cazul nostru, preoţii. Deşi, în cadrul respectiv, trebuie să recunosc, reporterii au făcut, de fiecare dată, cu echilibru, distincţia necesară. Chiar şi aşa, efectele sunt defavorabile tagmei în ansamblu. Oricât ne-am dori, evaluările generate de un asemenea episod nu pot evita chiar şi cea mai mică tentaţie a generalizării pripite. Cu tot simplismul şi, uneori, maliţiozitatea lor, aceste etichetări necumpănite, "toţi sunt la fel", înregistrează o creştere ca număr şi amploare. În consecinţă, nu ne rămâne decât să-i recunoaştem acestui tip de reportaj cu mare putere de incizie jurnalistică cele două meniri salutare: aceea de a semnala marile disfuncţii ale sistemelor şi consecinţele lor, dar şi aceea, mai îndepărtată, dar finalmente benefică, de a trezi reacţii, impulsionându-ne spre îmbunătăţirile de fond sau de formă care se impun.

Prin obscurantismul cras pe care îl cultivă şi prin gravele pervertiri de conştiinţă canonico-sacerdotală ale autorilor, cazurile prezentate sunt, indiscutabil, sinistre. Un respingător amestec de sacrilegiu, oportunism şi arghirofilie le caracterizează. Nu o singură dată m-am confruntat cu situaţia în care trebuia să "explic" fenomenul în cauză unor credincioşi pasionaţi prea mult de aparenta lui aură miraculoasă. Şi pot spune că nu e un lucru atât de uşor, de vreme ce "calităţile" respectivilor taumaturgi şi ghicitori reuşiseră deja să se exercite asupra celor care mă interpelau.

Ce e de făcut? Cât se poate de ferm spus: credincioşii care, din diferite motive, sunt tentaţi să apeleze la astfel de "servicii", să nu-şi mai afunde sufletul în bezna superstiţiei! E o opţiune cât se poate de perdantă din perspectiva mântuirii sufleteşti (capitol creştin esenţial, pe care ar trebui să-l aprofundeze prin spovedanie responsabilă, post, Împărtăşanie, căutând o permanentă despătimire şi creştere în duhul virtuţilor evanghelice). Viaţa creştină autentică, cea propovăduită de Mântuitorul Iisus Hristos şi păstrată cu sfinţenie de Biserică, nu are absolut nimic în comun cu tonul dubios, de o religiozitate frivolă, rutinieră şi profund mistificatoare, golit de orice simţ al decenţei pastorale care răzbate din atitudinea şi motivaţiile celor care practică "deschiderea cărţii", dar nici cu naivitatea incredibilă a celor care o solicită. (Pr. prof. drd. Marius Daniel Ciobotă)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Deschiderea cărţii”, o practică obscurantistă şi compromiţătoare.
 Vizualizări articol: 1482 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
„Deschiderea cărţii”, o practică obscurantistă şi compromiţătoare3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Perfect! trimis de
(23 mai 2011, 16:45:42
Dar care sunt măsurile pe care le-a luat Arhiepiscopia Sucevei deoarece unul dintre cei "lăudaţi" în emisiunea era sucevean. Mi se pare că Arhiepiscopia are un inspector plătit gras din banii preoţilor, tocmai pentru a pune capăt şi unor astfel de practici. Respectivul preot este în subordinea unui protopop. Suceava are doi protopopi. Nu vi se pare că nu interesează pe nimeni ? Sau cotizează părinţelul din gros !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei