Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 mai 2011 - Anul XVI, nr. 119 (4717)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   31 imagini |   ø fişiere video

Spectacol

Tabăra Bucşoaia, înţesată de lume la Hora Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Centrul oraşului Frasin, iar mai apoi Tabăra Bucşoaia au fost, pentru o zi, capitala tradiţiilor bucovinene, aici regăsindu-se puse în scenă unele dintre cele mai frumoase şi spectaculoase obiceiuri şi tradiţii din zonă, de la parada portului popular la cea a frumoşilor cai din gospodăriile bucovinenilor, de la cântecul răscolitor al buciumelor la antrenantele melodii populare, de la preparatele tradiţionale din lapte la delicioase preparate din carne.

Startul manifestărilor a fost dat duminică, la amiază, în centrul oraşului Frasin, în care costumele tradiţionale ale gospodarilor şi gospodinelor, ale flăcăilor şi mândrelor, dar şi cele ale copiilor veniţi din toate colţurile judeţului luau ochii tuturor spectatorilor, atât suceveni, cât şi turişti.

Sunetul profund al buciumelor şi goarnelor, care s-a făcut auzit până sus, pe crestele dealurilor înverzite, a făcut mulţimea să încremenească în aşteptare, pentru ca, mai apoi, cu toţii să se destindă, într-un val de simpatie spontană, când în fruntea coloanei de trăsuri au apărut doi ponei, care, în ciuda staturii lor pitice, trăgeau destoinici o trăsură cu trei persoane.

Urmau apoi cai puternici, impresionanţi prin statură şi frumuseţe, care străluceau de curăţenie şi de cât au fost ţesălaţi, iar unii aveau coama împletită chiar în zeci de cozi.

Din nou, buciumele şi goarnele au răsunat, anunţând intrarea în scenă a turmelor de mioare care sunt pregătite pentru urcarea la stână – sărbătoarea pastorală care are loc în această perioadă şi căreia i-a fost închinat întregul eveniment.

Unde sunt oi sunt şi câini ciobăneşti, paznicii destoinici ai stânelor, aşa că aceştia nu puteau lipsi de la paradă.

După parada porturilor populare, a trăsurilor, caleştilor, a oilor şi câinilor de stână, fanfara de la Stamate a încins atmosfera cu melodii populare, iar cei prezenţi în centru s-au prins într-o uriaşă horă, Hora Bucovinei.

Iniţiatorul acţiunii de promovare a tradiţiilor bucovinene, dar şi a zonei în sine, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, s-a prins şi el în horă, între doi gospodari din zona de munte, chiar dacă până atunci s-a mulţumit doar să fie spectator şi să admire paradele bucovinenilor, înregistrând momentele principale pe o cameră video.

 

Puzderie de lume în Tabăra Bucşoaia

După deschiderea oficială, cu mic cu mare, participanţii la Hora Bucovinei au plecat, acompaniaţi de muzica fanfarei, către Tabăra Bucşoaia, locul în care distracţia a continuat până seara târziu.

Acolo, pe lângă impresionante spectacole folclorice, vizitatorii au putut admira cele cinci stâne amenajate de asociaţiile crescătorilor de animale, unde, pe lângă numeroasele preparate din lapte, puteau fi degustate şi o serie de specialităţi culinare ciobăneşti, precum balmoş sau miel la proţap.

Nu lipseau nici preparatele bucovinene din carne, o adevărată desfătare a simţurilor, care îţi lăsau gura apă numai când le priveai.

În vreme ce mulţi se perindau pe la stâne, la restaurantele ţărăneşti amenajate pe margine, la tarabele cu dulciuri sau la cele cu mici, sau prin târgul amenajat într-o margine, alţii se bucurau de plimbări cu trăsura sau chiar de ocazia de a călări frumoşii cai aduşi din judeţ, dar cei mai mulţi s-au adunat în faţa scenei pe care au urcat cunoscuţi interpreţi şi apreciate formaţii ale muzicii populare româneşti.

De la interpreţi locali precum Margareta Clipa, Laura Lavric, Leonard Zamă, George Finiş, Rodica Andronic, Pamfil Roată, Lucica Păltineanu, Angelica Flutur, Călin Brăteanu, Sorin Filip şi Nicolae Vieru, la invitaţi de renume din ţară – Aurel Tamaş şi Tiberiu Ceia, de la Ansamblul  Artistic „Ciprian Porumbescu” la ansamblurile artistice din Straja, Fundu Moldovei, Moara, Bosanci, Mălini şi Botoşana, dar şi ansambluri ale minorităţilor din judeţ (polonezi, ucraineni şi huţuli), publicul a avut parte de un adevărat maraton folcloristic.

Nu degeaba manifestările organizate pentru Hora Bucovinei de Consiliul Judeţean Suceava au reuşit să atragă peste 30.000 de oameni, care au cântat, au dansat şi s-au distrat, Tabăra Bucşoaia dovedindu-şi abia acum din plin utilitatea, acolo fiind suficient spaţiu pentru a găzdui puzderia de lume venită la manifestare.

 

Flutur, plăcut surprins de un admirator

Manifestările de la Hora Bucovinei au atras atât numeroşi reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene, cât şi reprezentanţi ai partidelor politice.

Astfel, printre cei prezenţi s-au numărat vicepreşedinţii CJ Suceava, Daniel Cadariu şi Vasile Ilie, parlamentarii PD-L Orest Onofrei, Ioan Bălan, Sanda-Maria Ardeleanu şi Dan Gospodaru, dar şi liderii opoziţiei – preşedintele PSD Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, împreună cu preşedintele Organizaţiei Municipale a PSD Suceava- Ovidiu Donţu, preşedintele PNL Suceava, Alexandru Băişanu.

În timpul manifestărilor din Frasin, Gheorghe Flutur a fost plăcut surprins de un admirator al său, un bătrân din Rădăşeni, Ion Amarie, care a venit să-i arate că a păstrat cutia de chibrituri cu chipul său din campania electorală din 2008, precum şi o fotografie cu Flutur şi Băsescu.

Organizarea manifestărilor de ieri a costat 738.000 lei, Hora Bucovinei fiind un proiect al CJ finanţat din fonduri europene.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tabăra Bucşoaia, înţesată de lume la Hora Bucovinei.
 Vizualizări articol: 1415 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.45/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 11 voturi
Tabăra Bucşoaia, înţesată de lume la Hora Bucovinei4.5511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(23 mai 2011, 11:19:55
E bine ca se organizeaza astfel de evenimente asa au unde merge si interpretii locali pentru a canta , ca la spectacole nu prea merge lumea .

2.   Foarte frumos trimis de
(23 mai 2011, 11:39:03
Nu am prins decat spectacolul de pe scena din Bucsoaia dar a fost frumos. Dupa ce am citit articolul imi pare rau ca nu am ajuns mai devreme.
3.   Puzderie? trimis de
(23 mai 2011, 12:36:35
bah romega ce inseamna puzderie?
4000 de oameni? si vreo 800 in centru? la mare hora:))
aia 4000 au venit la mici si bere nu la hora bucovinei
4.   ... trimis de
(23 mai 2011, 17:18:29
Sunt curios cati cetateni si-au gasit un loc de muca la aceasta spectaculara manifestare unde nu a lipsit "spuma" societatii si marii conducatori de partide...Domle Flutur cand se deschide fabrica nemtilor in incinta fostului Rulmentu...Va salut stimati cetateni!!
5.   A fost spectacol FRUMOS trimis de
(23 mai 2011, 21:16:31
A fost un spectacol f. frumos ! Am urmarit transmisia directa la tv. M-am intalnit azi si cu persoane care au fost acolo, pe cont propiu sau in grupuri organizate (mici excursi ). Toti mi-au zis ca a fost f. frumos ...un spectacol minunat demn de mandra noastra BUCOVINA ! Vremea a tinut cu oamenii si a dat evenimentului un plus de frumusete !Depinde insa si de gustul fiecaruia ...pt cel care a intrebat cate persoane si-au gasit aici locuri de munca ii raspund politicos ...ca a fost un festival folcloric si nu un targ de joburi.Hai sa nu le amestecam ...
6.   TABARA BUCSOAIA trimis de
(23 mai 2011, 21:46:28
Oameni buni,

cand eram copil veneam in Tabara de la Bucsoaia, am rude aici si in vacanta de vara imi petreceam adesea timpul, insa pe atunci tabara era plina de elevi din toate colturile tarii si, nu gresesc daca spun, din toate colturile lumii. Veneau nemti, rusi, francezi, etc. Insa acum a ajuns o paragina! CUM SE POATE ASA CEVA DOMNILOR ?
De ce nu ati facut un efort sa investiti in aceasta TABARA ?
Cum va laudati cu turismul nostru si cu atata reclama, cu cheltuiala inutila, de ce nu ati ridicat tabara asta la nivelul la care era alta data ?
RUSINE SA LE FIE CELOR CARE AR FI PUTUT SA FACA CEVA si nu au facut!!!!
IMI PARE RAU pentru aceasta tabara cu renume international!
Sunt bune si frumoase aceste sarbatori, dar sa ne uitam putin si in jur.
Mizeria era de nedescris la final.
Halal de noi, mancam ca porcii la troaca (adica aruncam pe jos fara nici o jena). Mizeria de la final era de nedescris in acest minunat spatiu verde.
Gresesc ?

7.   Ptr doamna... trimis de
(23 mai 2011, 23:30:16
tot politicos va raspund si eu doamna...miroase a portocaliu din zona ....si nu stiu ce este mai important ca cei 30000 de oameni sa munceasca sa participe cu ceva la bugetul tarii sau sa joace o sarba....e mai misto sa dansam cu burta plina..respect!!!
8.   Sa nu amestecam politica cu folclorul ... trimis de
(24 mai 2011, 09:31:37
Daca s-ar pune problema sa se faca spectacole doar daca clasa politica ar fi indragita de ceteteni ....atunci sigur ca ,nu ar mai fi asemenea evenimente.Avem o clasa politica de care nu ne mandrIm-indiferent ce coloare are.Deci hai sa ne detasam de -ea -si macar la evenimente folclorice sa ne facem ca n-o vedem ...macar asa pt sufletul nostru !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei