Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 mai 2011 - Anul XVI, nr. 119 (4717)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

Cadou

O fiolă cu sângele Papei Ioan Paul al II-lea, la biserica catolică din Poiana Micului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O picătură din sângele celui care a fost Papa Ioan Paul al II-lea a ajuns sâmbătă la Suceava, la Biserica Catolică din localitatea Poiana Micului. Relicva cu sângele fostului pontif a fost dăruită credincioşilor catolici din Poiana Micului de către cardinalul Stanisław Dziwisz, arhiepiscop mitropolit de Cracovia, fost secretar al Papei Ioan Paul al II-lea.

„Am adus o bucăţică din Papa Ioan Paul al II-lea, un pic din sângele lui pentru a ne aduce aminte mereu de aceste moment” a declarat sâmbătă Cardinalul Stanisław Dziwisz, prezent la Poiana Micului, la Liturghia de sfinţire a noii biserici catolice din această localitate, lăcaş de cult care are  hramul „Fericitul Ioan Paul al II-lea”. Este vorba despre prima biserică din România care îl are ca patron spiritual pe Papa Ioan Paul al II-lea.

Picătura din sângele Preafericitului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea este aşezată într-o cutiuţă de argint rotundă, bine închisă, legată cu un şnur de mătase de culoare roşie, întărită cu sigiliul Postulaturii.

 

O asemenea relicvă a mai fost dăruită şi Catedralei Sf. Iosif din Bucureşti

O asemenea relicvă cu sângele Papei Ioan Paul al II-lea mai fost oferită şi Catedralei Sf. Iosif din Bucureşti, de către acelaşi cardinal, Stanisław Dziwisz. În certificatul de autentificare a relicvei oferite catedralei din Bucureşti, emis de Postulatura Cauzei de Beatificare şi Canonizare a Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea şi semnat de Stanislaw Dziwicz, se menţionează: „Tuturor şi fiecăruia dintre aceia care vor citi acest document, dăm mărturie şi certificăm că, spre mai marea slavă a lui Dumnezeu şi spre cinstirea Sfinţilor săi, am luat cu grijă aceste picături din sângele Fericitului Papa Ioan Paul al II-lea şi le-am aşezat în cutiuţa de argint rotundă, aurită, bine închisă, legată cu un şnur de mătase de culoare roşie, întărită cu sigiliul Postulaturii şi am dat-o, cu facultatea de a fi păstrată şi expusă venerării publice a credincioşilor, după norma Codicelui de Drept Canonic. Ca mărturie, am dat acest document, semnat şi trimis de noi, întărit fiind cu sigiliul Postulaturii".

 

Cardinalul, primit cu aplauze

Cardinalul Stanislaw Dziwicz a sosit sâmbătă dimineaţă la Poiana Micului, însoţit fiind de către secretarul personal, Mons. Dariusz Raś, de către  Excelenţa sa, Episcop al Diecezei de Iaşi, Petru Gherghel, şi de către episcopul auxiliar de Iaşi Aurel Percă. Sute de credincioşi din Poiana Micului, dar şi credincioşi veniţi chiar şi din alte judeţe ale ţării l-au primit cu aplauze pe cardinalul Stanislaw Dziwicz, cel care pentru aproape patru decenii a fost secretarul Papei Ioan Paul al II-lea.

Legătura dintre Stanislaw Dziwicz, Papa Ioan Paul al II-lea şi localnicii din Poiana Micului este extrem de strânsă, având în vedere că în Poiana Micului există o comunitate mare de etnici poloni, şi atât cardinalul, cât şi fostul suveran pontif sunt poloni.

Liturghia de sfinţire a bisericii din Poiana Micului a început în curtea lăcaşului de cult, acolo unde, aşa cum am menţionat, sute de credincioşi l-au întâmpinat cu aplauze pe cardinalul Stanislaw Dziwicz. După ce a fost primit cu ospitalitate, după ce a gustat pâine şi sare, cardinalul a avut un scurt mesaj pentru credincioşii veniţi la liturghie şi apoi, împreună cu cei care l-au însoţit, a tăiat panglica inaugurală a bisericii şi a deschis cu cheia uşa acesteia. A urmat apoi liturghia propriu-zisă, ocazie cu care biserica  a fost neîncăpătoare, iar afară, alte sute de credincioşi au urmărit desfăşurarea întregului eveniment pe un ecran mare, amplasat în curtea bisericii. Cardinalul Stanislaw Dziwicz a fost cel care a oferit apoi, la sfârşitul liturghiei, Sfânta Împărtăşanie credincioşilor.

 

Sobor de preoţi şi oficialităţi, la slujbă

La slujba de sâmbătă au participat, pe lângă preoţii veniţi de la Iaşi, zeci de preoţi catolici şi nu numai din judeţul Suceava. La eveniment a mai fost prezent deputatul din partea Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, deputatul PD-L Gabriel Gospodaru şi vicepreşedintele CJ Suceava Daniel Cadariu.

După Sfânta Liturghie, în faţa bisericii din Poiana Micului, etnicii poloni, în haine tradiţionale, au susţinut un spectacol în cinstea tuturor oaspeţilor.

 

160 de familii de religie catolică la Poiana Micului

Satul Poiana Micului a fost înfiinţat în anul 1894 de către colonişti germani şi poloni care au venit în părţile acestea pentru a prelucra lemnul.Aşezat pe marginea pârâului Humorel, fiind un sat de munte, el se întinde pe nouă km lungime şi are o populaţie de aproximativ 300 de familii, din care 160 de religie catolică.Cu sprijinul Episcopiei de Iaşi, prin vânzarea unui teren din zonă, fără prea multe garanţii financiare, s-au pornit lucrările de ridicare a bisericii, iar pe 18 iunie 2008 s-a sfinţit piatra de temelie, eveniment la care a fost prezent şi Excelenţa Sa, Petru Gherghel.  Construcţia fiind începută, s-au căutat organizaţii şi persoane dispuse să sprijine financiar acest proiect. În ziua de 22 decembrie 2009 s-a celebrat prima sfântă Liturghie în acest lăcaş, chiar dacă biserica era în construcţie la roşu. Pe 6 august 2010, biserica a fost inaugurată în mod oficial, moment la care a fost prezent Excelenţa Sa Aurel Percă, episcopul auxiliar de Iaşi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O fiolă cu sângele Papei Ioan Paul al II-lea, la biserica catolică din Poiana Micului.
 Vizualizări articol: 1488 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
O fiolă cu sângele Papei Ioan Paul al II-lea, la biserica catolică din Poiana Micului5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   !?!!?!??!!??! trimis de
(23 mai 2011, 11:05:38
Suntem dusi rau daca am ajuns la asemenea gesturi ... fiole cu sange ... infiorator de absurd si patetic(sa nu scriu alte cuvinte necuviincioase).
2.   :)) trimis de
(23 mai 2011, 11:21:45
de tot rasu frate.. o fiola cu sange.. de parca ar fi Draculalaughing imi vine sa rad de moarte.. cum pana mea asa ceva?? si cand au facut extractia ..?? dupa ce a fost ingropat? la ala daca-i scotea o fiola de sange murea la cat de uscat eralaughing hai sa fim seriosi...
3.   Rusine!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! trimis de
(23 mai 2011, 13:35:27
intro tara in care toti spunem ca suntem crestini am ajuns sa ne inchinam si sa cerem ajutorul la tot felul de porcarii,ne mai miram ca nu ne asculta Dumnezeu.avem in calendar cate zile atatia sfinti,dar pe Dumnezeu Tatal,Dumnezeu Fiul,si Duhul Sfant unde l-am pus? Isus cand s-a inaltat a spus ca ne trimite ca mangaietor si mijlocitor pe Duhul Sfant nu pe papa si nici pe Stefan cel Mare si sfant pe deasupra. Rusine sa ne fie
4.   Incredibil trimis de
(23 mai 2011, 16:05:58
Am mai auzit eu grozavii la viata mea. Dar asta le intrece pe toate...si le intrece bine. Ok, beatificare si alte minuni...etc. etc. etc. Dar, mostra de sange? E de-a dreptul penibil, zau. A fost om ca toti ceilalti, faptul ca era papa nu il diferentiaza cu mare lucru. A fost slujitor al lui Dumnezeu, dar egal cu toti ceilalti. Ma intreb daca asa vor face si cu Benedict al XVI-lea. Lui cred ca o sa ii ia un deget...sau mai bine toata mana...:))rolling on the floor
4.1  RE: Incredibil trimis de
(23 mai 2011, 18:52:31
Chestia asta imi aduce aminte de Terente.
5.   Da de ce? trimis de
(23 mai 2011, 17:53:09
"[...] păstrată şi expusă venerării publice a credincioşilor". De ce ai venera o fiola cu sange? De ce ai venera orice fel de urma biologica, fie ea proaspata sau fosilizata. Da venerarea directa a Lui Dumnezeu ce are?
5.1  RE: Da de ce? trimis de
(23 mai 2011, 21:45:59
Venerarea directa a lui Dumnezeu... Hmmm... pai e cam asa: incerci sa stabilesti o legatura cat mai directa cu Dumnezeu (prin rugaciuni) => nu mai ai de ce sa pupi oase / nu mai ai de ce sa dai donatii care sunt privite ca si obligatii ("dau maica pentru ca asa trebuie, ca e bine") => Biserica (oricum s-o numi ea) dar, in special, preotii (multi si-ar merita, mai degraba statut de popi decat de preoti - pentru cunoscatori) pierd bani. Si discutam despre sume foarte mari.

Uitati-va la toti indivizii care au reusit sa manipuleze alte cateva mii de indivizi creduli ce averi au facut. Cand reusesti sa manipulezi milioane, zeci sau sute de milioane... sumele deja devin astronomice pentru noi astia care incercam sa supravietuim, de la o luna la alta.
5.2  RE: Da de ce? trimis de
(23 mai 2011, 22:27:55
Oi fi avand dreptate tu cu banii, dar "le cashcaval" face parte pana la urma din categoria lucrurilor superficiale. Ma gandesc la sanatatea spirituala a omului. Noi oamenii suntem fiinte spirituale, in alcatuirea unei persoane facand parte si acesta pe langa trup si suflet. Fie ca ne dam seama sau nu, spiritul (mintea) are nevoie de "hrana". Oamenii omit sau din ignoranta nu cunosc lucrul acesta si ajung sa-si hraneasca spiritul cu orice, fara ca macar sa-si dea seama. Lumea nu se va schimba niciodata in mai bine. Noi vorbim discutii aici...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei