Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 nov 2010 - Anul XV, nr. 269 (4560)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Reţete de post

Pâine cu cartofi bucovineană

Ingrediente: un kg cartofi, două kg făină, două linguri de zahăr, 100 g drojdie de bere, un litru şi jumătate de apă călduţă, o lingură de sare grunjoasă.

Preparare: Cartofii se fierb în coajă, apoi se curăţă cât sunt încă fierbinţi şi se zdrobesc cu temeinicie. Se înmoaie drojdia în puţină apă caldă, adăugând şi o linguriţă de zahăr. În covata de lemn (care în casele vechi e lustruită de patina timpului), se adună făina, cartofii, drojdia, sarea şi restul de zahăr, se toarnă apă călduţă (nu toată dintr-odată, ci puţin câte puţin, cât se simte la mână că este nevoie; dacă aluatul nu cere, nu se pune toată cantitatea indicată în reţetă). Se frământă cam un sfert de ceas, după care se lasă aluatul la căldură, să crească. După aceea se modelează două sau trei pâini mari, rotunde. Se face semnul crucii pe fiecare pâine. Aceste pâini este bine să se coacă în cuptor de cărămidă sau de piatră, ca să le pătrundă căldura din toate părţile egal. Cuptorul se înfierbântă bine înainte, după care se trage jarul în faţă, se bagă pâinile şi se sigilează uşa cuptorului. Se coace cam o oră jumate. Când se scoate, se scutură de cenuşă, iar dacă este coaja prea tare se taie cu cuţitul.

(Vicovu de Sus, judeţul Suceava)

 

 

Dovleac copt, cu miere

Ingrediente: 800 g dovleac (zis plăcintar), 100 g zahăr, 100 g miere; facultativ: zeama de la o lămâie.

Preparare: Dovleacul se curăţă de coajă şi de sâmburi, se taie în cuburi, se tăvăleşte prin zahăr tos şi se aşază într-o tavă care se dă la cuptor, la foc moderat, până începe să se rumenească.

Se scoate, se aşază pe un platou şi se toarnă deasupra miere, înainte de a se servi. Facultativ, înainte de a pune mierea, se poate stropi cu zeamă de lămâie.

(Tansa, judeţul Iaşi)

 

 

Borş de cartofi

Ingrediente: 600 g cartofi, 100 g ceapă, 100 g morcovi, o ţelină (rădăcină şi frunze), două legături de pătrunjel, o legătură de leuştean, sare, piper, un litru borş; facultativ: 3 linguri de untdelemn.

Preparare: Ceapa se toacă mărunt, iar morcovii şi ţelina se dau pe răzătoare. Dacă este dezlegare, se încinge untdelemnul şi se călesc în ea ceapa şi rădăcinoasele, apoi se înăbuşă cu puţină apă; în caz contrar, legumele doar se înăbuşă. Când s-au înmuiat, se adaugă cartofii, curăţaţi şi tăiaţi cuburi. Se condimentează, se toarnă deasupra apă rece şi se lasă la fiert la foc potrivit. Când cartofii sunt bine fierţi (se poate încerca cu dinţii unei furculiţe), se adaugă borşul (fiert separat înainte) şi verdeaţa (ţelină, pătrunjel, leuştean), tocată mărunt. Din pătrunjel şi leuştean se păstrează câteva fire care se pun în oală după ce se trage de pe foc.

(Podu Turcului, judeţul Bacău)

 

 

Salată de fasole boabe

Ingrediente: 300 g fasole boabe (grasă, albă sau pestriţă), o ceapă, două roşii, 3-4 căţei de usturoi, o linguriţă de zahăr, două linguri de oţet, două linguri de untdelemn, două foi de dafin, o crenguţă de cimbru, mărar, câteva fire de tarhon (proaspăt sau murat), sare, piper.

Preparare: Fasolea se curăţă, se spală şi se pune la înmuiat într-un litru de apă rece. După patru ore, se schimbă apa şi se lasă din nou câteva ore, după care se pune la fiert, în altă apă, rece. După 20 de minute, se scurge, se adaugă apă caldă şi se lasă să fiarbă cu foi de dafin, piper şi cimbru. Către sfârşit, când boabele sunt aproape fierte, se adaugă sare, după gust. După ce a fiert bine, fasolea se scurge şi se lasă să se răcească. Roşiile se taie felii, ceapa se taie rondele, usturoiul se toacă mărunt, cu cuţitul, şi se amestecă apoi cu fasolea. Se face un sos din oţet, zahăr, untdelemn, piper şi sare, în care se adaugă şi tarhonul tăiat mărunt. Se amestecă sosul cu restul ingredientelor, iar la sfârşit se adaugă mărar proaspăt, tocat.

(Hărman, judeţul Braşov)

(sursa: http://bucatarie.jurnalul.ro/stire-caiet-de-retete/savoare-deosebita-in-postul-craciunului-559352.html)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reţete de post.
 Vizualizări articol: 864 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Reţete de post5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei