Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 oct 2008 - Anul XIII, nr. 233 (3914)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dicţionar creştin ortodox

TAINA [gr. mysterion, lat. mysterium sacramentum = taina, simbol sacru]: Noţiunea de Taină are în teologie o dublă semnificaţie, având în ambele cazuri provenienţa spirituală, divină: una este aceea care se acoperă cu termenul de “mister”, de lucru ascuns şi necunoscut sau chiar de necunoscut şi o alta, care e redată mai exact de termenul “sacrament”.

 

TEOLOGIE ORTODOXĂ - mai mult decât ştiinţa de comunicare şi mijloc de interpretare, teologia a fost pentru spiritul ortodox mod de cunoaştere a lui Dumnezeu şi forma de exprimare a experienţei unei Biserici locale. Istoria teologiei ortodoxe este inegală, dar ea arată că niciodată Bisericile locale n-au fost lipsite de teologi sau de şcoli teologice.

 

TREIME – TRINITATE [gr. Trias, lat. Trinitas = Treime]: doctrina de baza şi specifică a revelaţiei Noului Testament şi deci şi a creştinismului, după care dumnezeirea sau esenţa lui Dumnezeu subzistă ca treime de persoane sau ipostasuri. Dogma despre Treimea dumnezeirii sau a unităţii întreit ipostatice este o dogmă cardinală, deoarece are implicaţii asupra întregii învăţături creştine.

 

TIPIC - cuprinde rânduiala săvârşirii slujbelor dumnezeieşti din întreg anul bisericesc, precum şi diferite sfaturi în legătură cu săvârşirea lor.

 

TRIOD - cuprinde rânduiala slujbelor din timpul Postului Mare. Cele mai multe canoane au trei cântări, de unde şi numele.

 

TROPARE - cea mai veche, mai mică şi mai simplă unitate a poeziei imnografice în cultul ortodox, strofa care înfăţişează pe scurt şi cântă viaţa unui sfânt sau descrie sensul şi importanţa unui eveniment din viaţa Mântuitorului sau din istoria sfânta a mântuirii neamului omenesc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dicţionar creştin ortodox.
 Vizualizări articol: 1030 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dicţionar creştin ortodox0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Rectificare trimis de
( 3 oct 2008, 14:39:32
taina = lucru ascuns, necunoscut, pentru sau de catre o adunatura de teologi batuti in cap, care nu vor sa priceapa ca stiinta stie exact cum a evoluat omul si din ce e facuta celebra vopsea cu care e vopsit voronetul(nici nu e o problema dificila tot ce iti trebuie e un spectrometru). uneori ei vor pretinde ca aceste lucruri sunt de necunoscut avand pentru aceste afirmatii dovezi scoase, daca e sa ii credem pe ei, de la sfantul duh, daca e sa ma credeti pe mine, din zona lor rectala. ma rog aici e simplu de aflat cine are dreptate, dumnezeu ar trebui macar sa fie consecvent, pe cand o lipsa de consecventa in "revelatiile divine", ar parea sa concorde cu faptul ca acei oameni "binecuvantati" au zone rectale cu care gandesc in mod diferit
2.   Rectificare trimis de
( 3 oct 2008, 14:44:12
teologie ortodoxa(sau de orice alt fel) = complete and utter bullshit. o stiinta face preziceri, care pot sa se adevereasca sau nu, spre deosebire de dogma care este definitiva, in ciuda neconcordantei totale cu experienta. teologie ortodoxa face parte din aceeasi arie de "stiinte" cu teologia lui thor, zeus, odin, wotan, ra, mos craciun, zana maseluta, unicornul roz si invizibil sau monstrul de spaghete zburator. de asemenea o stiinta este falsificabila, in sensul ca cel putin teoretic se poate inchipui un experiment si rezultate, care sa nu concorde cu teoria, ceea ce nu se aplica deloc teologiei. de-a lungul timpului teologii au facut tot felul de acrobabtii intelectuale reusind de fiecare data sa impace existenta lui dumnezeu cu orice.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei