Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 sep 2023 - Anul XXVIII, nr. 211 (8435)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9748 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5777 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cezar STRATON

Cezar STRATON


Delicatese (nu doar culinare) (18). Ciudățenii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tânguire.Cine mai citește astăzi poezii de dragoste? Ce păcat! Au căzut de mult în desuetudine! Ca și acest poem de Valeriu Stancu, găsit prin caiete mai vechi: ”Și cât de frumos te-am rugat să nu pleci, / Că-i vreme în ceruri destulă, / Că nu se întoarnă secunda în veci / Și nu-s împletite-n văzduhuri poteci, / Că vine sezonul luminilor reci, / Că noaptea-i o tainică hulă. / Și cât de frumos te-am rugat să rămâi, / Că vergure-și volbură sânii, / Că haos e raiul ca-n ziua dintâi / Și mantii de stele îți sunt căpătâi, / Că zorii nuntirii mai poți să-i amâi, / Ca straja de vămi să n-o mânii. / Și cât de frumos să visăm ar fi fost, / Că lumile pot să aștepte, / Că drumul prin haos îl știm pe de rost / Și-n doi niciodată nu este anost, / Că-n veghe de candeli aflăm adăpost / Icoane de somn, înțelepte!” (Valeriu Stancu)

Ardei.Ardei iuți fermentați. Ingrediente (pentru 1 borcan mic, de circa 250-300 ml): 10 ardei iuți, 5 g sare, 250 ml apă. Mod de preparare: se taie ardeii felii subțiri, îndepărtând sau nu semințele înainte (după plac!). Se așază ardeii în borcan, se pune peste ei o greutate și se toarnă saramura. Se lasă să fermenteze 7-10 zile la temperatura camerei. Feliile de ardei murați sunt un adaus delicios pentru sandviciuri, legume sau sosuri iuți.

Sălbatic.Azi, în sfârşit, bărbatul meu a devenit sălbatic în dormitor. M-a prins cu amantul!

Nătărău. Cea mai mare prostie este să păzeşti o femeie care nu vrea să se păzească. (Calderon de la Barca)

Durian.Originar din India, Durian este un „fruct al zeilor“. Are un miros de usturoi, excremente de porc şi terebentină. Însă gustul său este incredibil de bun. Este, poate, cel mai bun fruct din lume (de aceea este supranumit şi „fructul-rege“). Mirosul său persistă foarte mult (circa şase ore) şi este interzis în camerele de hotel, în autobuze, metrouri, trenuri şi în locurile publice. Oamenii din India se bat pe aceste fructe, deoarece gustul lor este incredibil (asta dacă reuşiţi să treceţi peste mirosul lor).

Salvare.Un tip intră într-un bar... mergând în mâini. Surprins, barmanul îl întreabă: - Dar de ce, domnule... mergeți în mâini!? – E din cauza neveste-mii: i-am promis că nu mai calc în crâșmă! P.S. Asta-mi amintește de bețivanii ”jurați” la preot, care consumă rachiul cu lingura: ei - se scot cu ideea: îl ”mănâncă”, nu îl beau... deci nu-și calcă jurământul dat popei...

Casu marzu(Italia). Casu marzu este un cașcaval din regiunea Sardinia, Italia. Și ce mare brânză? Ei bine, acest tip de brânză face ca brânzeturile cu mucegai să pară produse de parfumerie. Casu marzu („brânză putrezită“ în sardă) trece de stadiul tipic de fermentare, de fapt, ajunge chiar în stadiul de descompunere. Iar asta pentru că în acest cașcaval sunt introduse larve de muște, niște viermi din cauza cărora brânza ajunge într-un stadiu avansat de descompunere, cu o textură lichidă, vâscoasă. Gustul și mai ales mirosul sunt un adevărat test pentru majoritatea oamenilor, - oficial comercializarea lui este interzisă - însă pentru localnici acest preparat e delicatesa supremă.

”Mușatisme”.Câteva dintre cele mai cunoscute ”muşatisme”: Era atât de zgârcit, încât, noaptea, lătra în curte ca să facă economie de câine. Unii trăiesc gratis, alţii degeaba. De ce prostul e mărginit, când prostia e nemărginită? Bănuitorul se trezeşte înaintea ceasului deşteptător, ca să-l controleze dacă sună exact. Caloriferul stins e mai rece decât frigiderul în funcţiune. Iubirea. Sentimentul care vine în galop şi dispare în vârful picioarelor.

Ruși.Umblau balabuste rusoaice pe stradă cu automatul Kalaşnikov în mână şi cu un combinezon transparent peste uniformă... Furau tot ce vedeau, jefuiau oameni, magazine. La vecini, că aveau o casă mare, au fost încartiruiți vreo opt ruşi. S-au uitat ruşii cu mare scârbă la plita gazdelor şi s-au gândit ei să îşi construiască o "oală" pe măsura şi gustul lor. Au smuls cada de baie - cada de baie, bădie! - au târât-o în jos, pe scări, până în curte, au ridicat-o pe nişte cărămizi, şi au făcut foc straşnic sub ea. E, când s-a fiert mâncarea, că făcuseră o tocăniță, prietenii noştri de la răsărit - de unde ne vine lumina, nu? - au căutat prin toată casa un polonic pe măsură, şi singurul lucru pe care l-au găsit să-i mulțumească a fost oala de noapte de sub pătuțul copilului vecinilor. Şi uite-aşa, cei opt sau nouă pitecantropi luau cu oala de noapte din cada de baie şi îşi umpleau castroanele cu tocăniță... (Cristian Săileanu, "Manual de-ntors acasă - de la Stalingrad")

Surstromming(Suedia). Este un pește fermentat, foarte popular. Surstromming este numele acestui fel de mâncare, făcut din hering crud, pus la fermentat cu sare. Fermentat e un cuvânt irelevant, căci peștele ajunge în pragul putrezirii. Este păstrat în conserve metalice, iar mirosul e atât de puternic, încât e recomandat să fie mâncat numai în aer liber. Se consumă cu smântână fermentată, cartofi fierți și cu felii de ceapă. Și cu multă vodcă.

Oul vechi de 100 de ani/oul negru(China). Toate aceste denumiri pentru un ou care nu are, cu siguranță, o asemenea vârstă, dar, după aspect, pare. Aceste ouă sunt conservate timp de câteva luni într-un amestec de lut, cenușă, sare și tărâțe de orez. Gălbenușul ajunge să aibă culoarea verde închis sau chiar negru, iar albușul este translucid, de culoarea chihlimbarului. Evident, mirosul e puternic, o combinație de sulf și amoniac, foarte persistent și înțepător. E recomandat să nu vorbiți în public după ce mâncați.

Haggis.Haggis este, de fapt, stomacul unei oi, fiert și umplut cu inima, ficatul și plămânii animalului. Se prepară cu fulgi de ovăz, grăsime de la rinichi, ceapă și condimente. Rezultatul se servește cu piure de cartofi sau nap suedez și păstârnac. Deși sună ciudat, acestui preparat i s-a scris și o poezie în 1786. În fiecare an, pe 25 ianuarie, atunci când este sărbătorită ziua poetului Robert Burns, scoțienii obișnuiesc s-o recite și să mănânce acest preparat.

Balut.Balutul este un preparat specific Asiei. Deși este una dintre cele mai stranii delicatese ale asiaticilor, aceștia sunt înnebuniți după ea. Ce înseamnă, de fapt, balut? Este embrionul unei gâște, rațe sau găini. Acesta se fierbe cu oțet și sare. Chinezii, filipinezii și cambodgienii îl adoră, mai ales că ar avea virtuți afrodiziace.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Delicatese (nu doar culinare) (18). Ciudățenii.
 Vizualizări articol: 770 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Delicatese (nu doar culinare) (18). Ciudățenii5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei